Ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο, από την στιγμή που ο κορωνοϊός πραγματοποίησε βίαιη και απότομη εισβολή στην ζωή και την καθημερινότητά μας, απλώνοντας τ’ αποκρουστικά ιικά του πλοκάμια σε ολόκληρη τη γη: οι «συμβουλές» για το τι βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπισή του άρχισαν να εμφανίζονται σαν τα σαλιγκάρια μετά από τη βροχή, κάνοντας κατάληψη στο παγκόσμιο ίντερνετ.
Έτσι, ακούσαμε και διαβάσαμε πως το σκόρδο «θωρακίζει» τον οργανισμό, για διάφορα μαγικά μαντζούνια που κρατούν μακριά τον Covid-19, για τη βότκα και το ούζο που ενισχύουν, θεωρητικά, το ανοσοποιητικό σύστημα και πλειάδα ακόμα παράλογα λογικών ισχυρισμών.
Ωστόσο, τι θα λέγατε να δίναμε λίγη περισσότερη προσοχή στους ειδικούς- όπως, για παράδειγμα, το Κέντρο Περιεγχειρητικής Φροντίδας (CPOC);
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα είπε προσφάτως η διευθύντριά του, η Σκάρλετ ΜακΝάλι, υπάρχουν πράγματι τρία πράγματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν για να μην «κολλήσουμε» τον ιό ή, σε περίπτωση που προσβληθούμε, να δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια στον οργανισμό μας να τον πολεμήσει και να μην νοσήσουμε βαριά.
Ποια είναι αυτά;
Πρώτο και κυριότερο, η σωματικά άσκηση. Με το να γυμναζόμαστε κατά τη διάρκεια της καραντίνας (και να μην αφεθούμε τελείως να… σαπίσουμε) «μπουστάρουμε» σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο αναπτύσσει καλύτερο αμυντικό σύστημα απέναντι στον κορωνοϊό.
Δεύτερον, το να κόψουμε το κάπνισμα. Αν και αρχικά οι καπνιστές δεν εντάσσονταν στις ευπαθείς ομάδες (ή, τουλάχιστον, δεν ήταν τόσο ευπαθείς όσο οι μεγάλοι ηλικιακά ή αυτοί που έχουν χρόνια νοσήματα), το CPOC ενημερώνει πως το κάπνισμα, προφανέστατα, κάνει τους πνεύμνονές μας πιο «φιλόξενους» για τον Covid-19, κάτι φυσικά που σημαίνει πως γινόμαστε πολύ πιο ευάλωτοι σε περίπτωση που νοσήσουμε.
Και, τέλος, το αλκοόλ: η κ. ΜακΝάλι τονίζει πως το αλκοόλ καταβάλλει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας και θα πρέπει να κάνουμε μεγάλα διαλείμματα από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και, ει δυνατόν, να το κόψουμε τελείως.
Επίσης, προσέθεσε πως μια προσεγμένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και χυμούς μόνο κακό δεν κάνει στον οργανισμό μας, ενώ- κι εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι του εγκλεισμού- συμπλήρωσε πως η ψυχική υγεία είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική από την σωματική.
Γι’ αυτό, ας αφήσουμε στην άκρη το βούλιαγμα στον καναπέ και ας κάνουμε λίγη γυμναστική, ας κόψουμε το τσιγάρο και το αλκοόλ (ξέρουμε, είναι δύσκολο αλλά πρέπει) και ας προσέξουμε λίγο παραπάνω τη διατροφή μας.
Μην του δώσουμε του κ@#$λη την ευκαιρία να μας βρει τελείως απροετοίμαστους- έτσι δεν είναι;