Ο κορωνοϊός τα αλλάζει όλα: Τα μέτρα της Emirates δείχνουν πώς θα γίνονται τα ταξίδια την επόμενη μέρα

Εικόνα από το (άμεσο) μέλλον στο Ντουμπάι, με τον Sars-Cov-2 να αποτελεί κριτήριο για το check-in επιβατών

Πολύς λόγος έχει γίνει για τα τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό και για το βαθμό συμβολής τους στην προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα.

Μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη αναπτύξει τέτοιου είδους τεστ είναι η Γερμανία, η οποία είναι η πρώτη που τα εφάρμοσε πειραματικά σε ένα τμήμα του πληθυσμού. Συνέβη στην κοινότητα του Γκάνγκελτ, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

Η κωμόπολη των 12.000 κατοίκων χτυπήθηκε σφόδρα από τον κορωνοϊό, ως αποτέλεσμα της μεγάλης προσέλευσης καρναβαλιστών λόγω του ετήσιου καθιερωμένου αποκριάτικου φεστιβάλ, που διοργανώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε τεστ αντισωμάτων υποβλήθηκαν 500 άνθρωποι και οι ερευνητές του κοντινού Πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι ένας στους εφτά, ποσοστό 14% είχαν μολυνθεί από τον Sars-Cov-2 και αναπτύξει αντισώματα.

Στον ίδιο έλεγχο είναι σε θέση να υποβάλει τους επιβάτες της από τη Μεγάλη Τετάρτη μια αεροπορική εταιρία, σε μία κίνηση που ίσως προοιωνίζεται το άμεσο μέλλον για τον τρόπο που θα γίνονται οι αερομεταφορές. Πρόκειται για την «Emirates» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που με εφαλτήριο την πτήση της Τετάρτης από Ντουμπάι για Μαρόκο ξεκίνησε να κάνουν εξετάσεις αίματος σε επιβάτες πριν από την επιβίβαση τους στο αεροσκάφος.

Τα τεστ διενεργήθηκαν από την Αρχή Δημόσιας Υγείας του Ντουμπάι στο χώρο που άλλοτε προοριζόταν αποκλειστικά για το check-in. Στόχος τους δεν ήταν να διαγνώσουν κάποια ενεργή μόλυνση κορωνοϊού, αλλά ο εντοπισμός αντισωμάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα είχαν βγει σε δέκα λεπτά και έδειξαν αν κάποιος είχε εκτεθεί στον ιό κάποια στιγμή στο παρελθόν. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Emirates, Αντέλ Αλ Ρέντα, η εταιρία έκανε ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα. «Οι εξετάσεις on-site θα παρέχουν άμεσα αποτελέσματα στους επιβάτες της Emirates που ταξιδεύουν σε χώρες που απαιτούν πιστοποιητικά για τη νόσο COVID-19. Εργαζόμαστε για μεγαλύτερης κλίμακας τεστ στο μέλλον, με επέκτασή τους σε άλλες πτήσεις».

Η Emirates δεν έδωσε στατιστικά αποτελέσματα των ελέγχων, ενώ απέφυγε να διευκρινίσει αν υπήρξαν πελάτες που τελικά δεν επιβιβάστηκαν εξαιτίας αυτών. Λογικά βέβαια δεν συνέβη κάτι τέτοιο από τη στιγμή που το Μαρόκο (και καμία άλλη χώρα που έχει ανοιχτά τα σύνορά της) δεν ζητάει για την ώρα πιστοποιητικά αντισωμάτων. Είναι όμως κάτι που πιθανότατα θα γίνει στο άμεσο μέλλον και οι αερογραμμές των Η.Α.Ε. θέλουν να είναι έτοιμες και να ηγηθούν στην επιστροφή των αερομεταφορών στην (μερική έστω) κανονικότητα.

Σύντομα θα ακολουθήσει κατά τα φαινόμενα τον ίδιο δρόμο και η δεύτερη μεγάλη αεροπορική εταιρία της χώρας, η «Etihad Airways» με έδρα το Αμπού Ντάμπι. Ήδη ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει κιόσκια αυτό-εξέτασης στο αεροδρόμιο της πόλης από τα τέλη Απριλίου. Ο ειδικός εξοπλισμός θα καταγράφει θερμοκρασία, καρδιακούς παλμούς και οξυγόνωση, παρέχοντας στους επιβάτες ενημέρωση για το αν παρουσιάζουν ήπια ή ύποπτα συμπτώματα της νόσου.

Οι αεροπορικές εταιρίες είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που θα υποστεί τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις από τη φονική πανδημία. Πολλές έχουν αναστείλει καιρό τώρα τη λειτουργία τους. Η πτώση σε σύγκριση με τα έσοδα του 2019 αναμένεται, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, να φτάσει σε ποσοστό 55%, όπως εκτιμά στην ανάλυση της η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών. Πολλά αναμένεται να αλλάξουν την επόμενη μέρα και για κάποιο διάστημα στις πτήσεις. Όπως εκτιμούν στελέχη των αερογραμμών, τα αεροπλάνα θα πετούν λογικά με άδεια τη μεσαία θέση και πολύ χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με αυτές το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εταιρίες που θα προσαρμοστούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στη νέα πραγματικότητα, θα είναι και αυτές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ταχείας ανάκαμψης.