«Ψηφιακή χειραψία» για τον κορωνοϊό: Η εφαρμογή COVIDsafe κάνει ήδη θραύση στην Αυστραλία

Η τεχνολογία δίνει τη... χαριστική βολή στο lockdown

Με 25 εκατομμύρια πληθυσμό, κάτω από 7.000 κρούσματα και διψήφιο αριθμό θυμάτων (συγκεκριμένα 83 έως τις 27/04), η Αυστραλία θεωρείται μία από τις χώρες που διακρίνονται για την επιτυχημένη στρατηγική και εφαρμογή των μέτρων ενάντια στο νέο κορωνοϊό.

Το lockdown στη χώρα ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου, οπότε και ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον προειδοποιούσε για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους έξι μήνες κάνοντας λόγο για «τον πιο δύσκολο χρόνο της ζωής μας».

Όπως αποδείχτηκε, η κυβέρνηση παρουσίασε το χειρότερο δυνατό σενάριο και τώρα δρέπει τους καρπούς των χειρισμών της. Από το αρνητικό ρεκόρ των 460 νέων κρουσμάτων την 28η Μαρτίου, η χώρα έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό στις 10 Απριλίου και την τελευταία εβδομάδα δεν έχει καταγράψει καμία μέρα πάνω από 20 κρούσματα (με ρεκόρ τα 4 της 22ης Απριλίου). Και όλα αυτά παρότι ο αριθμός των τεστ έχει εκτοξευτεί τον τελευταίο καιρό και ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά πλέον τις 500.000.

Λιγότερο από 40 ημέρες μετά την έναρξη του lockdown οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τη χαλάρωση των μέτρων, έχοντας διασφαλίσει ότι πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στον αρχικό σχεδιασμό. Ο πρώτος ήταν η «επιπέδωση» της καμπύλης και ο μόνιμος περιορισμός στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων, ο δεύτερος η κατάσταση ετοιμότητας του Συστήματος Υγείας και ο τρίτος η αρωγή της τεχνολογίας στην ιχνηλάτηση.

Η κυβέρνηση περίμενε πώς και πώς τις τελευταίες ημέρες την εφαρμογή για smartphone που είχε παραγγείλει σε Google και Apple και προσφέρει τη δυνατότητα να ιχνηλατούνται οι επαφές με φορείς του ιού. Η εφαρμογή ονομάστηκε COVIDSafe, χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth και έγινε ανάρπαστη με το που έγινε διαθέσιμη στα κινητά. Από το απόγευμα της Κυριακής έως τα μεσάνυχτα την κατέβασαν στις συσκευές τους πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας.

Η εφαρμογή – βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχου application της Σιγκαπούρης – ανταλλάσσει μια «ψηφιακή χειραψία» με έναν άλλο χρήστη όταν φτάσει σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου. Στη συνέχεια καταγράφει αυτή την επαφή και την κρυπτογραφεί, διευκολύνοντας την αποστολή των υγειονομικών υπηρεσιών που επιχειρούν να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα που βρέθηκαν σε αυτή την απόσταση από κάποιον θα διαγνωστεί θετικός στον ιό.

«Το COVIDsafe θα μας δίνει τον κατάλογο των τηλεφωνικών αριθμών όσων βρέθηκαν σε αυτή την απόσταση για 15 λεπτά ή περισσότερο. Αυτό θα μας επιτρέψει να εντοπίζουμε πιο έγκαιρα απ’ ότι σήμερα αυτές τις επαφές και να μπλοκάρουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού», δήλωσε ο επικεφαλής των αυστραλιανών υπηρεσιών υγείας, Μπρένταν Μέρφι. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το application θα αποκτήσει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και θα γίνει πολύτιμο εργαλείο όταν θα το χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού.

Για να περιορισθούν οι ανησυχίες σχετικά με το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η χρήση της αληθινής ταυτότητας είναι προαιρετική (μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ψεύτικο όνομα), ότι η αστυνομία δεν θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία στο πλαίσιο δικαστικών ερευνών και ότι όλες οι πληροφορίες θα σβήνονται αυτομάτως έπειτα από 21 ημέρες.

Η Αυστραλία έχει πετύχει τη μείωση του ρυθμού των μολύνσεων περίπου στο 1% από 25% το Μάρτιο και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πλέον προ των πυλών. Η ανάπτυξη ενός ανάλογου συστήματος ψηφιακού εντοπισμού επαφών εντάσσεται στα άμεσα σχέδια της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.