Αν κάτι είχαν εντοπίσει σχετικά έγκαιρα οι επιστήμονες για το νέο κορωνοϊό είναι το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στην τρίτη ηλικία και στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.
Τα δύο αυτά ευρήματα ήρθε να επιβεβαιώσει με ηχηρό τρόπο η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει έως τώρα για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, με την εξέταση περίπου 17.000 ατόμων που χρειάστηκαν νοσηλεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 1/3 των ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία απεβίωσαν, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς που χρειάστηκαν τη βοήθεια αναπνευστήρα δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.
Συγκεκριμένα, το 33% των ασθενών έχασαν τη ζωή τους και μόνο το 49% ανάρρωσαν, ενώ το 17% εξακολουθούν να λαμβάνουν περίθαλψη. Απ’ όσους μπήκαν σε μονάδες ΜΕΘ, το 45% δεν ανέκαμψαν, ενώ μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό των ατόμων που πέθαναν έχοντας χρειαστεί τη βοήθεια αναπνευστήρα (53%). Το 27% εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένοι με τα μηχανήματα κατά τη διενέργεια της έρευνας. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν πως η Covid-19 είναι περίπου τόσο επικίνδυνη ασθένεια όσο ο Έμπολα – σκοτώνει περίπου τέσσερις στους 10 ανθρώπους που μολύνει – όταν οι ασθενείς χρειαστούν νοσηλεία.
Ενώ ο κοροναϊός μολύνει πολύ περισσότερα άτομα από τον Έμπολα, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι παρόμοια για τα άτομα που θα νοσηλευτούν σε νοσοκομεία. Ο κόσμος πρέπει να έχει στο μυαλό του για πόσο θανατηφόρο ιό μιλάμε», δήλωσε ο Calum Semple, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Οι Βρετανοί ερευνητές της Διεθνούς Επιτροπής Σοβαρών και Αναδυόμενων Αναπνευστικών Λοιμόξεων (ISARIC) εξέτασε 16.749 εισαγωγές μεταξύ 6 Φεβρουαρίου και 18 Απριλίου σε νοσοκομεία στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.
«Εάν εισέλθεις στο νοσοκομείο με τη νόσο Covid-19 – και για να γίνεις δεκτός αυτές τις ημέρες πρέπει να είσαι αρκετά άρρωστος – το ποσοστό θνησιμότητας είναι κάπου μεταξύ 35 και 40%», πρόσθεσε ο Semple.
Η μελέτη ISARIC αποκάλυψε επίσης ότι οι περισσότεροι ασθενείς που αρρωσταίνουν αρκετά για να απαιτήσουν θεραπεία ήταν ηλικίας μεταξύ 57 και 82 ετών. Η μέση ηλικία εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο ήταν 80 ετών. Κάτω των πέντε ετών ήταν ένας στους 100 πάσχοντες που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ έως 18 ετών ένας στους 50.
Από την αρχή της επιδημίας, οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν σοβαρά με τον ιό. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί (47%) των ασθενών δεν είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Σε ότι αφορά το υπόλοιπο 53%, τα πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα ήταν οι καρδιακές παθήσεις (29%), ακολούθως ο διαβήτης (19%), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (19%) και το άσθμα (14%).
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν αυτό που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Από τους ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο το ποσοστό που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν 17% και όσοι έχασαν τη μάχη με την ασθένεια ήταν πιο συχνά ηλικιωμένοι, άνδρες και παχύσαρκοι.
Την ανάδειξη της παχυσαρκίας ως εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη για να νοσήσει κάποιος σοβαρά από Sars-Cov-2 επιβεβαιώνει μια άλλη αμερικανική έρευνα, με στοιχεία που έχουν προκύψει από ασθενείς σε 99 πόλεις και 14 πολιτείες των ΗΠΑ. Το 94,4% των ασθενών άνω των 65 ετών είχαν τουλάχιστον δύο υποκείμενα νοσήματα και μεταξύ αυτών συμπεριλήφθηκε και η παχυσαρκία, που σε επίπεδο συννοσηρότητας εμφανίστηκε σε ποσοστό 41%, πίσω από την υπέρταση (72,6%) και τις καρδιαγγειακές νόσους (50,8%). Σε ότι αφορά όμως τις ηλικιακές ομάδες 50-64 και 18-49, η παχυσαρκία ήταν η επιβαρυντική κατάσταση που παρατηρήθηκε συχνότερα, σε ποσοστό 49%.
Έως τώρα η παχυσαρκία δεν χαρακτηριζόταν ως υποκείμενο νόσημα, μετά από αυτές τις έρευνες όμως καθίσταται σαφές ότι αν συνδυάζεται έστω και με ένα τέτοιο – το οποίο μπορεί απλώς να είναι η υπέρταση – οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος σοβαρά που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό αυξάνονται ραγδαία.