Σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε από τις αρχές του 2020, το ζήτημα της διατροφής γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Για πολλούς ο κορωνοϊός ήταν το wake up call ώστε να αρχίσουν να αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Από ανάγκη φυσικά, όχι επιλογή.
Για αρκετούς όμως αυτή η ανάγκη δεν ήρθε με τον κορωνοϊό. Ήρθε με την περιβαλλοντική κρίση. Και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών για το σύνολο πληθυσμών σε πολλές χώρες της Δύσης, είναι ανάγκη μεγαλύτερη κι από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πανθομολογούμενα η κορυφαία διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να φροντίσει τον οργανισμό του και ο οργανισμός του να του το ανταποδώσει σε εποχές που εμφανίζονται ιοί τέτοιας μορφής.
Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει εμφανιστεί και μια ακόμα δίαιτα που συστήνεται από μερικούς από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας στον κόσμο, δηλαδή το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η Αμερικανική Ένωση Καρδιοπαθών, η Mayo Clinic και πολλές ντιρεκτίβες από διάφορους εθνικούς οργανισμούς που γίνονται κατά καιρούς σχετικά με την διατροφή των λαών.
Με τα αρχικά της να σημαίνουν Διατροφικές Προσεγγίσεις για Διακοπή Υπερέντασης (Dietary Approaches to Stop Hypertention), η δίαιτα DASH σχεδιάστηκε με σκοπό να μειώσει την πίεση του αίματος σε πάσχοντες. Στην πορεία όμως οι επιστήμονες είδαν πως τα οφέλη της δεν αφορούν μόνο τους πάσχοντες και σίγουρα όχι μόνο στο κομμάτι της πίεσης. Σίγουρα αυτό είναι το βασικό, καθώς στη βάση της η DASH προϋποθέτει την μείωση του αλατιού και διατηρεί την πίεση του αίματος κάτω από 120 μονάδες ως προς την συστολή και κάτω από 80 ως προς την διαστολή.
Καθώς όμως είναι μια διατροφή που το κυρίως πιάτο είναι φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και φασόλια, τα ευεργετικά αποτελέσματα εμφανίζονται και στη μείωση της πιθανότητας καρκίνου σε διάφορα όργανα όπως το πάγκρεας και το συκώτι, στη μείωση πιθανότητας για το μεταβολικό σύνδρομο (ως και 81% σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα), στον διαβήτη τύπου 2 και φυσικά στα καρδιακά προβλήματα (κατά 20%) και το εγκεφαλικό (κατά 29%).
Το εντυπωσιακό με τα επιστημονικά στοιχεία είναι πως η δίαιτα DASH προσφέρει πολλά από τα ευεργετήματά της, ακόμα κι αν δε γίνει δραστική μείωση του αλατιού, ακόμα κι αν δεν υπάρξει απώλεια βάρους, όπως συνήθως συστήνεται σε ανθρώπους με ζητήματα πίεσης.
Μάλιστα, προσφάτως υπήρξε μια τρόπον τινά συγχώνευση της DASH με την μεσογειακή διατροφή, που την μετέτρεψε σε ένα τεράστιο όπλο του οργανισμού απέναντι σε ιούς.
Πιο συγκεκριμένα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επιβεβλημένα από 3 ως 5 φορές την εβδομάδα, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά στις 2-3 φορές, καθαρό κρέας κυρίως σε κοτόπουλο και λιγότερο σε ψάρι ή κόκκινο κρέας το πολύ 2 φορες την εβδομάδα, ξηρούς καρπούς και όσπρια 5 φορές την εβδομάδα, μα πιο σημαντικό πως τα λίπη και τα γλυκά κόβονται από την εβδομαδιαία χρήση και επιτρέπονται σε μια συχνότητα της μιας φοράς το μήνα στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Σε μια πιο ενδεικτική μορφή, υπάρχουν τροφές που είναι προσιτές και σε τιμή και σε παρουσία στα σούπερ μάρκετ, τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν διατροφικούς θησαυρούς, αλλά στο πλαίσιο της μεσογειακής δίαιτας DASH γίνονται πραγματικά superfoods. Χαρακτηριστικά οι πατάτες σε βραστή μορφή, τα σπαράγγια, το σπανάκι, τα φασόλια, το ρύζι, μούρα οποιασδήποτε μορφής και από κρεατικά το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και ο σολομός είναι που συστήνονται στην καθημερινή διατροφή. Αντίθετα, μοσχαρίσιο και χοιρινό τίθενται εκτός ορίων.
Με λίγα λογια η δίαιτα DASH όχι μόνο μπορεί να επανακαθορίσει την λειτουργία του οργανισμού προς την υγιέστερη διαδρομή, αλλά συνεισφέρει και περιβαλλοντικά χωρίς να λείπει τίποτα από το διατροφολόγιο, αφού ακόμα και τα κρέατα που συστήνει, έχουν απείρως μικρότερο αποτύπωμα σε σχέση με το μοσχαρίσιο και το χοιρινό.
Ίσως γι΄αυτό στις ημέρες μας οι διατροφολόγοι είναι οι πιο απαραίτητοι σύμβουλοι και φίλοι μας και με την δική τους καθοδήγηση και υπόδειξη μπορεί ο καθένας να βάλει τη διατροφή του σε πιο υγιείς ράγες.
Η δίαιτα DASH περιλαμβάνει 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση της δίαιτας δίνεται ένα μεταβατικό πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε υδατάνθρακες γιατί ο στόχος είναι να επαναφέρει και να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό.
Δείτε ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής της δεύτερης φάσης που προτείνει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κλειώ Δημητριάδου και φυσικά συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας πριν ξεκινήσετε γιατί οι ανάγκες κάθε οργανισμού είναι διαφορετικές.