Αν τολμάς κάνε το τεστ: 8/10 δεν ξέρουν ποιες από αυτές τις 6 λέξεις είναι σωστές! Εσύ;
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Αν τολμάς κάνε το τεστ: 8/10 δεν ξέρουν ποιες από αυτές τις 6 λέξεις είναι σωστές! Εσύ;

Ελάτε τώρα, μεταξύ μας είμαστε: ούτε εσείς είστε σίγουροι, έτσι;

Ελληνική γλώσσα- αυτή η… μάστιγα. Μπορεί να είμαστε native speakers που λέγαμε μικροί όταν τρώγαμε βελανίδια στα δέντρα και πολύ προτού μάθουμε το «μητρική γλώσσα», όμως, όσο να πεις, υπάρχουν μερικές λέξεις τις οποίες δε διστάζουμε να βγάλουμε τη λεκτική μας καραμπίνα και να τις «δολoφoνήσουμε» με μηδενικές τύψεις.

Εντάξει, δεκτό: η γλώσσα μας δεν είναι ακριβώς και η πιο εύκολη του κόσμου. Μπορεί να έχει σαφείς κανόνες, όμως έχει, παράλληλα, αρκετά «παραθυράκια», από εκείνα που αφήνουν να μπει λίγο παραπάνω γραμματικός αέρας στο μυαλό μας και να τα κάνουμε μαντάρα.

Προκειμένου ν’ αποδείξει το menshouse την εγκυρότητα των γραφομένων του, ετοίμασε ένα μίνι-κουίζ, στο οποίο οι οχτώ στους δέκα δεν μπορούν με τίποτα να κάνουν το 5/5.

Σας παραθέτουμε παρακάτω 5 όχι-και-τόσο-δύσκολες λέξεις, τις οποίες οι περισσότεροι μπερδεύουμε.

Αν τολμάς κάνε το τεστ: 8/10 δεν ξέρουν ποιες από αυτές τις 6 λέξεις είναι σωστές! Εσύ;

Δείτε τις και στο τέλος, κάτω-κάτω, δείτε και ποια είναι η σωστή γραφή τους:

1) Το «κολώνα» είναι σωστό; 

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Α) Φυσικά και είναι σωστό

Β) Όχι, το σωστό είναι «κολόνα»

2) Υπάρχει ο όρος «βουλεύτρια»; 

Α) Ναι, είναι σωστό

Β) Όχι, είναι λάθος. Υπάρχει το «η βουλευτής»

3) Αν γράψουμε «μπίρα» έχουμε κάνει λάθος; 

Α) Εννοείται, το σωστό είναι «μπύρα»

Β) Όχι, το γράψαμε σωστά

4) Αν ενθουσιαστούμε σε ηλεκτρονικό επίπεδο και στείλουμε inbox στο ελκυστικό πρόσωπο απέναντι ««όπα!» είμαστε σωστοί; 

Α) Ολόσωστοι

Β) Είμαστε λάθος και που την πέσαμε στην κοπέλα και στο «ώπα!»

5) Αν πούμε «απολαύω της εμπιστοσύνης»… 

Α) Τραγικοί: «απολαμβάνω της εμπιστοσύνης» είναι το σωστό

Β) Σωστότατοι…

6) Αν γράψουμε «Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ είναι ζάμπλουτος» είμαστε… 

Α) Φτωχοί γλωσσικά: το σωστό είναι «ζάπλουτος»

Β) Σωστοί (αν και φτωχοί)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ/ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 

  1. Το σωστό είναι κολόνα: Η λέξη κολόνα προέρχεται απ’ το ιταλικό colonna. Συνεπώς σύμφωνα με τον κανόνα της νεοελληνικής γλώσσας, αφού προέρχεται από ξένη γλώσσα, θα πρέπει να γραφτεί με την πιο απλή μορφή- ως εκ τούτου, λοιπόν, «κολόνα». 
  2. Το βουλεύτρια είναι ολόσωστο- κι ας μας «χτυπάει» άσχημα, εν αντιθέσει με το «βουλευτής» ή «βουλευτίνα»: Γενικότερα υπάρχει μια σύγχυση στους έμφυλους τύπους των επαγγελματικών θηλυκών, όμως «βουλεύτρια» είναι ο ομαλός ελληνικός τύπος της κατηγορίας αυτής (όπως, για παράδειγμα, ποιητής- ποιήτρια, νοσηλευτής- νοσηλεύτρια και ούτω καθεξής).
  3. Μπορεί να έχει επικρατήσει το «μπύρα», αλλά το σωστό είναι μπίρα: Η λέξη «μπίρα» είναι δάνειο από την γερμανική λέξη bier που μας μεταδόθηκε μέσω της ιταλικής birra. Επομένως, σύμφωνα με τον κανόνα που είπαμε και πιο πάνω για τα γλωσσικά δάνεια έχουμε το «μπίρα». 
  4. Το όπα είναι πιο σπάνιο από το ώπα μεν, η σωστή γραφή δε: Με δεδομένο ότι το «όπα» το έχουμε μιμηθεί από το τουρκικό hop κι έχει εισαχθεί στη γλώσσα μας από ξένη γλώσσα, γράφεται με τον πιο απλό τρόπο, δηλαδή με ο.
  5. Το απολαύω της εμπιστοσύνης μοιάζει σα να στραμπουλήσαμε την γλώσσα μας και να λέμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι, αλλά είναι σωστό: Το ρήμα απολαμβάνω είναι μεταβατικό, συντάσσεται με αιτιατική και σημαίνει «ευχαριστιέμαι κάτι», «νιώθω χαρά για κάτι». Το ρήμα απολαύω είναι μεταβατικό, συντάσσεται με γενική και σημαίνει «είμαι αποδέκτης, δέχομαι» και σπανίως «χαίρομαι, ευχαριστιέμαι». Με τα χρόνια υπήρξε σύγχυση μεταξύ των δύο ρημάτων και έτσι άρχισε να χρησιμοποιείται καταχρηστικά και εσφαλμένα το απολαμβάνω αντί του απολαύω. Το σωστό, επομένως, είναι «Απολαύω της εμπιστοσύνης, της εκτίμησης, της φιλίας» κτλ και όχι «Απολαμβάνω»
  6. Το δεδομένο είναι πως ο Σκρουτζ έχει πολλά λεφτά, άρα είναι ζάπλουτος: Ο ζάπλουτος είναι αρχαιοελληνική λέξη και σημαίνει «αυτός που είναι βαθύπλουτος», από το  ζα (που σημαίνει «πολύ») και το πλούτος. Το ζάμπλουτος προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από σύγχυση με το πάμπλουτος (παν + πλούτος).