4 Έλληνες ειδικοί που θα αποφασίσουν αν εγκρίνεται ή όχι το εμβόλιο

Πάνω που είχαμε πάρει τα πάνω μας με την είδηση ότι βρέθηκε τρόπος να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός, προσγειωθήκαμε πάλι ανώμαλα.

Εκεί που είχαμε αρχίσει να αισιοδοξούμε ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της πανδημίας, βουλιάξαμε ξανά στον προβληματισμό.

Γιατί η Μαρία (η) Σολωμού το δήλωσε ξεκάθαρα.

Δεν πρόκειται (για 1500 λόγους, όπως τόνισε) να κάνει το εμβόλιο.

4 Έλληνες ειδικοί που θα αποφασίσουν αν εγκρίνεται ή όχι το εμβόλιο

Όπως είναι εύλογο, η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην επιστημονική κοινότητα.

Και άμεσα κινητοποιήθηκε για να ζητήσει την άποψη τεσσάρων εξίσου ειδικών επί του θέματος, όπως οι εξής:

Γρηγόρης Πετράκος

Με την έρευνά του για τον κορωνοϊό, η οποία έκανε θραύση στις τάξεις των ψεκασμένων, κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα να τοποθετηθεί. Θέλετε-δεν θέλετε, θα τον ακούσετε και θα πείτε και ένα τραγούδι. Θα το ‘λεγε αυτός, αλλά πλέον είναι γνωστό ότι έχει αλλάξει καριέρα. Ως… αυτοδίδακτος επιστήμονας λοιπόν, με ειδίκευση στα θέματα πανδημίας, θα πρέπει κι αυτός να γνωμοδοτήσει. Και ΑΝ το εγκρίνει, τότε και μόνο τότε το εμβόλιο θα μπορεί να τεθεί στη διάθεση του κοινού που περιμένει το δικό του «ok».

4 Έλληνες ειδικοί που θα αποφασίσουν αν εγκρίνεται ή όχι το εμβόλιο

Ανδρέας άνεργος

Θα έχει άποψη επί του θέματος ο κάθε τυχαίος και δεν θα έχει ο καλύτερος αναλυτής; Ο άνθρωπος που κατάφερε να συντηρεί οικογένεια με τέσσερα παιδιά για «κάνα οχτάρι χρόνια» παρόλο που τράβαγε το κανάλι και δεν είχε δουλειά; Και στην τελική, ακόμα και λάθος να κάνει και το εμβόλιο (χτύπα ξύλο) έχει αρνητικές παρενέργειες, είναι ο μόνος που θα μπορεί να καθησυχάσει τον κόσμο. Γιατί με την αθάνατη φράση «πεθαίνει κανένας, ανασταίνεται κανένας» έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακόμα και επιστροφής από τον άλλο κόσμο.

Κύριος Αυγολέμονος

Όταν έχεις σπουδάσει στον ιππόδρομο, δεν τα χρειάζεσαι τα πτυχία. Όταν έχεις τζογάρει για χρόνια, δεν φοβάσαι το ρίσκο μιας εκτίμησης για τόσο σοβαρό θέμα. Κι εξάλλου η ιατρική «είναι για αρχόντους, δεν είναι για λινάτσες», όπως θα ξεκαθάριζε πριν βγάλει το πόρισμά του: Χωρίς περιθώρια σε κανέναν να τον αμφισβητήσει και με δεδομένο το συμπέρασμα αν κάποιος τολμούσε να διατυπώσει αντίθετη άποψη στο θέμα του εμβολίου πως «να ‘χαμε να λέγαμε, να ‘χαμε να πούμε είναι οι ανθρώποι».

(Οποιοσδήποτε) ταρίφας

Δεν έχει σημασία το πρόσωπο, σημασία έχει η ιδιότητα. Ανεξαρτήτως άλλης προϋπηρεσίας ή εκπαίδευσης, αρκεί να είναι του κλάδου για να έχει αυτομάτως δικαίωμα άποψης. Για την ακρίβεια της σωστής άποψης. Εκτός κι αν υπάρχει κανείς που θ’ αμφιβάλλει πως παίζει στα δάχτυλα ΚΑΙ αυτό το θέμα. Και πώς μπορεί να βρεθεί κάποιος που θ’ αρθρώσει πιο τεκμηριωμένο ή καταρτισμένο λόγο για την καταλληλότητα του εμβολίου από τον εκάστοτε πρύτανη του κινητού πανεπιστημίου…

4 Έλληνες ειδικοί που θα αποφασίσουν αν εγκρίνεται ή όχι το εμβόλιο