Το άθλημα που γνώρισε την πιο μεγάλη άνθιση στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας
Βρείτε μας στο
covid-19

Το άθλημα που γνώρισε την πιο μεγάλη άνθιση στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας

Το επέλεξαν όλο και περισσότεροι για να συνδυάσουν διασκέδαση με εκγύμναση.

Από τον Μάρτιο του 2020 όταν και ξεκίνησε η γνωριμία μας με τις έννοιες του lockdown και της καραντίνας, είδαμε νέες τάσεις να εμφανίζονται τάχιστα και να ολοκληρώνονται, άλλες να έχουν πιο ισχυρές βάσεις και να εκτοπίζουν παλιότερες.

Σε επίπεδο ερασιτεχνικού αθλητισμού που να συνδυάζει άθληση του σώματος και ψυχαγωγία, οι περισσότεροι επέλεγαν το ποδόσφαιρο σε γηπεδάκια 5Χ5 συνήθως ή το μπάσκετ. Καθώς τα γήπεδα γι΄αυτά τα αθλήματα παρέμειναν κλειστά μέσα στην πανδημία κι επειδή απαιτούσαν συνάθροιση πολλών ανθρώπων, κάτι που απαγορευόταν, δόθηκε ο χώρος σε άλλα αθλήματα που προσφέρουν συναναστροφή και άθληση.

Έτσι, ιδίως σε αυτό το δεύτερο lockdown που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου του 2020, είδαμε ένα άθλημα που δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα, να γίνεται η πρώτη επιλογή για πολλές παρέες.

Πρόκειται για το padel tennis, ένα άθλημα παραλλαγής του τέννις που ξεκίνησε στα τέλη των 60’s στο Μεξικό, στη συνέχεια ταξίδεψε ως την Ισπανία κι από τότε μέσα σε 25 χρόνια εξαπλώθηκε σε χαμηλούς αριθμούς στην Ευρώπη. Είναι μέσα στην τελευταία δεκαετία πάντως που έχει αναπτυχθεί αρκετά, σε βαθμό να φτάσει να αποκτήσει και grand slam το 2013, ενώ κάθε χρόνο διεξάγονται 15-20 τουρνουά με χρηματικά έπαθλα.

Στην Ελλάδα το άθλημα το έφερε το 2013 ο George Andreou, που ξεκίνησε και την αντίστοιχη ομοσπονδία με 4 γήπεδα και γραφεία στον Άλιμο.

Υπάρχουν συνολικά 41 γήπεδα για παιχνίδια padel ή paddle tennis, με περίπου 2.500 ερασιτέχνες παίχτες να συμμετέχουν σε τουρνουά, ενώ είναι διαρκώς αυξανόμενη η διάθεση ανθρώπων που δεν έχουν ξαναπαίξει να το δοκιμάσουν, με τα γήπεδα στον Άλιμο και τη Βούλα, να έχουν καθημερινά γεμάτες κρατήσεις.

Το όνομα του το οφείλει στη μορφή της ρακέτας που μοιάζει με κουπί, αφού δεν έχει αυτό το πλέγμα διχτύων όπως η ρακέτα του τένις, αλλά είναι μια συνεχόμενη επιφάνεια και ουσιαστικά είναι ένα πάντρεμα τέννις με σκουός.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Ο λόγος που έχει καταστεί τόσο δημοφιλές είναι ότι υποχρεωτικά παίζεται σε ζευγάρια παιχτών, κάτι που επιτρέπει τη συντήρηση-ανάπτυξη συναναστροφής και ομαδικότητας μέσα στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού, μια συνθήκη πολύ σημαντική για τον άνθρωπο σε κάθε φάση της ζωής του, πολλώ δε σε μια κατάσταση πανδημίας.

Επιπρόσθετα, καθώς μπορεί ο καθένας να παίξει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, δίνει μια καλή και…νομικά αποδεκτή ευκαιρία για έξοδο από το σπίτι και συναναστροφή σε ένα ελεγχόμενο πλαίσιο.

Ως άθλημα δεν έχει πολλές διαφορές κανόνων σε σχέση με το τέννις. Πέρα από τη ρακέτα, στο padel έχουμε πιο μικρή έκταση γηπέδου, περίπου μισή σε σχέση με το τέννις, ενώ υπάρχει περίφραξη με πλεξιγκλάς. Το πλεξιγκλάς είναι παράγοντας του παιχνιδιού, αφού οι σπόντες μετράνε κανονικά, αρκεί βέβαια η μπάλα να έχει χτυπήσει πρώτα στο έδαφος στη μεριά του αντιπάλου. Αν χτυπήσει πρώτα στο πλεξιγκλάς, θεωρείται πόντος για τον αντίπαλο.

Υπάρχουν κανονικά σερβίς με διπλή ευκαιρία, η μέτρηση πόντων είναι όπως και στο τέννις, υπάρχει το deuce, απλώς στο padel δεν απαιτούνται ποτέ πάνω από 2 σετ για τη νίκη, με κάθε σετ να κρίνεται κι εδώ στα 6 games, ενώ αν υπάρξει σκορ 6-5 ή 6-6, πάμε σε κατάσταση tie break.

Παρά το ότι σε σχέση με ένα γήπεδο 5Χ5 για παράδειγμα, η τιμή κατ΄άτομο είναι σχετικά πιο υψηλή, για τα δεδομένα της εποχής κιόλας, με 14 ευρώ περίπου για 1-1.5 ώρα παιχνιδιού, το padel φαίνεται πως διαθέτει όλα τα αγωνιστικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά για να καλύψει όποιον το επιλέξει.

* Greek Padel Academy, Κωνσταντίνου Καραμανλή 4, Βούλα. Τηλ. 210-9689992, 6980237554