Μέχρι να φτάσεις σε αυτή την ηλικία ούτε είχαν περάσει από το μυαλό σου.
Αν τα είχες δει κάπου αλλού, μπορεί και να τα κορόιδευες κιόλας.
Κι όμως.
Έρχεται κάποτε η ώρα που αρχίζεις να βλέπεις και στον εαυτό σου στιλιστικές ενδείξεις ότι μεγάλωσες.
Ενδυματολογικές συνήθειες που ακούσια και σχεδόν αυτοματοποιημένα ξεκινάς ν’ ακολουθείς.
Αλάνθαστα τεκμήρια ότι μπαίνεις κι εσύ στο τριπάκι να ντύνεσαι σαν μεσήλικας.
Όπως, για παράδειγμα, τα εξής:
Φανελάκι μέσα απ’ το σώβρακο
Κάποτε δεν σε ενδιέφερε το αν θα φαινόταν το φανελάκι. Αν θα έπαιρνε… πρωτοβουλία και θα έβγαινε έξω από το παντελόνι. Όσο μεγαλώνεις όμως, σε πειράζει να φαίνεσαι ατημέλητος. Δεν θες να δείχνεις χύμα. Άσε που τον χειμώνα ξεπαγιάζεις πιο εύκολα άμα οι πατσές σου είναι εκτεθειμένες. Οπότε επιστρέφεις (χωρίς καν να το καταλάβεις) στις παλιές καλές εποχές. Και ενσωματώνοντας το… πάνω στο κάτω, υιοθετείς ουσιαστικά μια πιο μοντέρνα εκδοχή της πατροπαράδοτης σωβρακοφανέλας.
Τζόκεϊ
Κάποιοι κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία. Αδυνατώντας ν’ αποδεχθούν τις συνέπειες της χρόνιας χρήσης ζελέ του ψιλικατζίδικου και τον αναπόφευκτο σχηματισμό καράφλας, καταφεύγουν στη συγκεκριμένη λύση ως καμουφλάζ. Υπάρχουν όμως και οι 40άρηδες που το κάνουν από… άποψη: Θεωρώντας ότι τους κάνει να δείχνουν αθλητικοί και νεότεροι. Και τρέφοντας την ψευδαίσθηση πως -αφού το κάνει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ για να μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς να τον αναγνωρίζουν οι θαυμαστές- είναι αντίστοιχα… cool και οι ίδιοι όταν το φορούν.
Παντελόνι κοτλέ
Αν υπήρχε σημαία του συνταξιούχου το χρώμα της θα ήταν μάλλον καφέ. Και το υλικό της θα ήταν σίγουρα κοτλέ. Προσπερνώντας το πάθος των νεανικών χρόνων με το τζιν και πριν περάσεις στο υφασμάτινο παντελόνι του γεράκου (που συνοδεύεται από πουκάμισο, καμπαρντίνα και τραγιάσκα) περνάς από το ενδιάμεσο στάδιο του ρούχου που μοιάζει βγαλμένο από τοστιέρα. Επειδή είναι εύκολη λύση, ισορροπεί ανάμεσα στο σοβαρό και στο άνετο, είναι μια safe επιλογή για κάθε θείο που στις γιορτές σκοπεύει να «κάτσει με τη νεολαία».
Κινητό στη ζώνη
Τα σημερινά smartphones δεν δίνουν αυτή την επιλογή. Τείνουν να αφανίσουν αυτό το cult φαινόμενο. Όσοι μεσήλικες όμως (και δεν είναι λίγοι) εξακολουθούν να διαθέτουν συσκευές που δεν είναι αφής, συνεχίζουν αυτή την παράδοση μπαρμπαδίστικης καγκουριάς. Εξακολουθούν να θεωρούν καταλληλότερο σημείο αποθήκευσης τη ζώνη του παντελονιού: Ούτως ώστε να συνδυάσουν την άμεση πρόσβαση στο κινητό, με την ταυτόχρονη πώληση μούρης (όπως την έχουν στο μυαλό τους) «τς, έχω και Νokia 3310, άμα λάχει, να πούμε»…