«Θα το φας όλο;»: 5 εξοργιστικές κατηγορίες τσαμπατζήδων

Κυκλοφορούν ελεύθεροι και… «δαγκώνουν»!

Ζουν ανάμεσά μας.

Δρουν με σχέδιο, περιμένουν καρτερικά την ευκαιρία τους, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να «δαγκώσουν».

Δεν έχει σημασία αν αποτύχουν σε κάποια απόπειρα, θα προχωρήσουν απτόητοι στην επόμενη.

Άλλωστε ένα πράγμα τους ενδιαφέρει: Να τη βγάλουν στο τσάμπα!

Είναι οι τρακαδόροι που όλοι συναντάμε στην καθημερινότητά μας και πέραν της κλασικής του τσιγάρου, χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες.

Τις εξής:

Έφορος φαγητού

Τη στιγμή που γίνεται η παραγγελία το παίζει Κινέζος. Αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει ψελλίζοντας «προσέχω το βράδυ» ή «έχω φάει». Και από τη στιγμή που φτάνει το φαγητό, ενεργοποιεί το ραντάρ: Εντοπίζει άμεσα ποιος θα φάει τι. Κάνοντας κι άλλα πράγματα για να το παίξει δήθεν αδιάφορος, μετράει παράλληλα μπουκιές. Και αναζητώντας τον αδύναμο κρίκο (αυτόν που χορταίνει εύκολα ή έχει πάρει κάτι παραπάνω) ξεκινά τη… φορολογία με την εξοργιστική προκαταρκτική ερώτηση «θα το φας όλο αυτό»;

Εισβολέας εγκαινίων

Δεν είναι συγγενής, δεν είναι καλεσμένος, δεν είναι καν γνωστός του επιχειρηματία. Με το που εντοπίζει όμως φώτα, μπαλόνια και μπούγιο είναι ΠΑΝΤΑ έτοιμος ν’ αδράξει την ευκαιρία. Έστω κι αν είναι απλά περαστικός! Χωρίς ντροπή και άγχος λοιπόν μήπως τον αναγνωρίσει κανένας, ανακατεύεται με το πλήθος. Κατευθύνεται απευθείας στον μπουφέ. Και φορτώνοντας ανερυθρίαστα το πιάτο (αφότου έχει χτυπήσει περιφερειακά 10-12 καναπεδάκια) υλοποιεί μαεστρικά το πλάνο της «αρπαχτής».

Λαθραναγνώστης

Με τα χέρια σταυρωμένα πίσω από την πλάτη (παριστάνει πως) έπεσε κάπου το μάτι του. Φέρεται σαν κάποιος τίτλος από την κρεμασμένη εφημερίδα να του τράβηξε την προσοχή. Μόνο που δεν μένει στην ανάγνωση του τίτλου. Σταδιακά προχωρά και στο υπόλοιπο… περιεχόμενο: Περιτριγυρίζοντας την εφημερίδα σαν καρχαρίας (ώστε να δει και το οπισθόφυλλο πέρα από το εξώφυλλο). Και δοκιμάζοντας τις αντοχές του περιπτερά, με… σάλιωμα του δαχτύλου για να ξεφυλλίσει αιωρούμενο το τεύχος.

Κλέφτης μεζέ

Κάθεστε μαζί, αλλά έχετε κάνει διαφορετική παραγγελία. Εκείνος έχει πάρει καφέ (ή ακόμα χειρότερα εντάσσεται στη χείριστη κατηγορία σπάγγου «όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω κάτι»). Εσύ έχεις πάρει μπύρα. Ποτό. Οτιδήποτε τελοσπάντων που συνοδεύεται από μεζέ. Ενώ λοιπόν εσένα ούτε που πέρασε από το μυαλό σου ν’ αγγίξεις το μπισκοτάκι του, αυτός κάνει τα μάτια σου ν’ αστράψουν και βίαιες σκέψεις να περάσουν από το μυαλό σου: Απλώνοντας το ξερό του και κλέβοντας τα πατατάκια ή τα ξηροκάρπια που προορίζονταν για δικός σου μεζές!

Υπεύθυνος ρεφενέ

Μπορεί να είναι προσχεδιασμένο έγκλημα, μπορεί και να προέκυψε ως (πονηρή) σκέψη στην πορεία. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως πρόκειται για ύπουλη μεθόδευση! Γιατί προσφέρεται -δήθεν για να διευκολύνει τη διαδικασία- να μαζέψει εκείνος τα λεφτά. Αναλαμβάνει -δήθεν απρόθυμα- τον ρόλο του διευθυντή ρεφενέ. Ενώ μόνος του στόχος (δεδομένου ότι η διαίρεση σπανίως βγάζει ακέραιο και σπανιότερα ζητά κανείς ρέστα) είναι να καρπωθεί τη μίζα και να πληρώσει λιγότερο.