Η αρχή του τέλους: Η ημερομηνία που η Ελλάδα θα χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσο μειώνεται το ιικό φορτίο στην κοινότητα και επιπλέον μειώνεται κατά 95% η ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών

Εικόνες από το… μέλλον και στα καθ’ ημάς είναι αυτές που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στο Ισραήλ, με τη σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων και τη μερική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το Ισραήλ έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στο 50% του πληθυσμού του των 9,3 εκατομμυρίων, ενώ το 35% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και έχει ήδη δικαίωμα στο λεγόμενο «πράσινο πάσο», το οποίο παρέχει πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας, προσεχώς και στην εστίαση.

Ήδη τα μουσεία, τα γυμναστήρια, τα ξενοδοχεία και οι δημόσιες πισίνες έχουν ανοίξει, όπως και άλλες εγκαταστάσεις, έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα σε συγκεκριμένους αριθμούς, ενώ στο Τελ Αβίβ τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης η πρώτη συναυλία, μόνο για τους ηλικιωμένους που είχαν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Στην Ελλάδα, έως την Παρασκευή (26/02) οι εμβολιασμοί είχαν μόλις ξεπεράσει τους 850.000, ένα νούμερο που κατέστη εφικτό λόγω της τεράστιας αύξησης στο ρυθμό προόδου της διαδικασίας. Από τα λίγες εκατοντάδες εμβόλια καθημερινά, πλέον χορηγούνται 31.000 ημερησίως και ο στόχος είναι το νούμερο αυτό να φτάσει τις 40.000.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ο μηνιαίος αριθμός των εμβολιασμών θα ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο. Το εξαιρετικό ελπιδοφόρο είναι ότι έχει οργανωθεί σε σωστά βήματα η διαδικασία. Περίπου 600 επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα είναι έτοιμα να μπουν στη «μάχη» όταν θα υπάρχει τέτοια ροή εμβολίων που θα μπορεί να αξιοποιηθεί.

Ο Νο. 1 ορατός στόχος είναι το πρώτο τείχος ανοσίας. Ως τέτοιο μεταφράζεται η ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, λόγω υποκείμενου νοσήματος, η οποία και θα επιτρέψει τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι ειδικοί προσδοκούν ότι το πρώτο τείχος ανοσίας, το οποίο θα απορροφήσει την πίεση από τις ΜΕΘ και θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα θανατηφόρα κρούσματα, θα έχει δημιουργηθεί έως το τέλος της άνοιξης. Όπως τονίζουν όμως, δεν αρκεί για να προστατεύσει όλους τους ευπαθείς, καθώς υπάρχουν τέτοιοι που λόγω σοβαρής ανοσοκαταστολής δεν έχουν καλή ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Για αυτούς τους ανθρώπους η διαφυγή από τον κίνδυνο ισοδυναμεί με τη συλλογική ανοσία, για την επίτευξη της οποίας απαιτείται ο εμβολιασμός του 60%-70% του πληθυσμού. Για να φτάσουμε βέβαια έως εκεί χρειαζόμαστε περίπου έξι μήνες ακόμα, που σημαίνει ότι θα περιμένουμε έως τα τέλη καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου.

Το «κλειδί» βέβαια για την επίτευξη ανοσίας είναι η θωράκιση του εμβολιασθέντος ατόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, βασισμένη στο παράδειγμα του Ισραήλ, δείχνει ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσο μειώνεται το ιικό φορτίο στην κοινότητα και επίσης μειώνεται κατά 95% η ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών. Άλλες έρευνες που εκπονούνται με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Astra Zeneca, καταδεικνύουν ότι στα εμβολιασμένα άτομα μειώνεται τόσο το ιικό φορτίο τους στο ρινοφάρυγγα ώστε μπορούν να καταστούν μη μεταδοτικά, ενώ τα ίδια, εάν μολυνθούν ξανά, θα είναι ασυμπτωματικά ή θα έχουν πολύ ήπια συμπτώματα.