Σωστή ή απάτη; Η αλήθεια για τη «δίαιτα του στρατιώτη» που κάνεις 3 φορές την εβδομάδα και χάνεις 4,5 κιλά
Βρείτε μας στο

Όταν ακούς βαρύγδουπους τίτλους, τότε να είσαι πάντα επιφυλακτικός. Τις περισσότερες φορές οι τίτλοι έχουν καταναλώσει αναλογικά περισσότερη σκέψη και χρόνο από την ουσία του κάθε πράγματος.

Κάπως έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία μια δίαιτα που ισχυρίζεται ότι με τους διατροφικούς της συνδυασμούς, μπορεί να σε οδηγήσει σε απώλεια βάρους ως και 4.5 κιλά την εβδομάδα για κάθε εβδομάδα που την κάνεις.

Η «δίαιτα του στρατιώτη (military diet)» είναι μια δίαιτα που κανείς δεν ξέρει γιατί ονομάστηκε έτσι. Κάποια εποχή λεγόταν ότι την είχε εφαρμόσει διατροφολόγος στον αμερικανικό στρατό για γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά αυτό απορρίφθηκε.

Μέχρι σήμερα υποστηρίζεται ότι πρόκειται για δημιουργία κάποιου διατροφολόγου με μεγαλύτερη ικανότητα στο μάρκετινγκ παρά στη διατροφολογία. Αυτό γιατί η δίαιτα που έχει στήσει, φαίνεται πως πάσχει σε αρκετά σημεία, αν και κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά ότι είναι άκυρη ή έγκυρη.

Αρχικά, να πούμε πως πρόκειται για μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων στην καθημερινή πρόσληψη, αφού δεν επιτρέπει πάνω από 1.400 θερμίδες για τις 3 ημέρες της εβδομάδας που την ακολουθείς και απαγορεύει περισσότερες από 1.500 θερμίδες τις 4 ημέρες που παίρνεις…ρεπό. Αρκεί να έχει κανείς στο νου του πως ο προτεινόμενος μέσος όρος για τον άντρα είναι στις 2.500 θερμίδες πάνω κάτω και για τη γυναίκα στις 1.800.

Για τους διατροφολόγους και γυμναστές, αλλά και για όσους ασχολούνται γενικά με το κομμάτι της διατροφής, υπάρχουν ορισμένα πράγματα σε αυτή τη δίαιτα που κλωτσάνε στο άκουσμα, όπως για παράδειγμα το παγωτό κάθε βράδυ, ενώ κάποιες επιλογές τροφίμων είναι κακής ποιότητας, όπως τα τρόφιμα κονσέρβας ή τα λουκάνικα. Τροφές που συν τοις άλλοις ευθύνονται και για καρδιακές παθήσεις. Την ίδια στιγμή, αν και επιτρέπει το παγωτό, δεν περιλαμβάνει τροφές με ζάχαρη και άλλα γλυκώδη συντηρητικά, ενώ στον καφέ ή το τσάι το μόνο που επιτρέπει είναι η στέβια.

Είναι μια δίαιτα δηλαδή που κάνει περίεργους συνδυασμούς τροφών, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αιτιολογεί επιστημονικά τέτοια απώλεια βάρους μέσα σε μια εβδομάδα. Αξίζει δε να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για απώλεια λίπους, αλλά υγρών και μυϊκής μάζας, επομένως είναι πιθανό όταν κάποιος την σταματήσει, να πάρει το ίδιο γρήγορα πίσω τα κιλά που έχασε, ίσως και περισσότερα.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Κι αυτό το τελευταίο μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά, καθώς η δίαιτα του στρατιώτη είναι αρκετά περιοριστική σε τροφές και θερμίδες, στερεί ενέργεια από τον οργανισμό, το οποίο αρκετές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του λίπους, ενώ δεν μαθαίνει σε αυτόν που την κάνει, να θρέφεται σωστά για να μην εκτροχιαστεί από τον στόχο του ξανά όταν τη σταματήσει.

Ο Ρόλαντ Πακέ, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας, και πρώην Πράσινος Μπερές (Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού), αναφέρει στο Men’s Health:

«Ο σοβαρός περιορισμός θερμίδων σίγουρα οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους. Αλλά ακριβώς αυτή η ραγδαία μείωση προσλαμβανόμενων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες, αϋπνία, αδυναμία και κακή διάθεση. Απ’ την άλλη, και σε αντίθεση με την κετογονική δίαιτα για παράδειγμα, η Στρατιωτική Διατροφή περιλαμβάνει ένα πλήρες μείγμα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, αν και σε μικρές ποσότητες. Συνεπώς, δεν θα την ορίζαμε ως ανθυγιεινή».

Παράλληλα, δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να τη συστήνει με ασφάλεια ως rebound diet, δηλαδή ως μια δίαιτα που την χρησιμοποιείς κατά το δοκούν πάνω από μία φορές εφόσον χάσεις κιλά, ξαναπάρεις και θες να χάσεις και πάλι.

Αυτό είναι το πρόγραμμα διατροφής για τις τρεις ημέρες της εβδομάδας που κάνει κάποιος τη δίαιτα:

ΗΜΕΡΑ 1Η

Πρωινό

1/2 γκρέιπφρουτ
1 φέτα τοστ
2 κουταλιές φυστικοβούτυρο
1 κούπα καφέ ή τσάι

Μεσημεριανό

1/2 κονσέρβα τόνο
1 φέτα τοστ
1 κούπα καφέ ή τσάι

Βραδινό

85-90 γραμμάρια οποιουδήποτε κόκκινου κρέατος
1 κονσέρβα πράσινα φασόλια
1/2 μπανάνα
1 μικρό μήλο
1 κούπα παγωτό βανίλια

ΗΜΕΡΑ 2Η

Πρωινό

1 αυγό
1 φέτα τοστ
1/2 μπανάνα

Μεσημεριανό

1 κούπα cottage cheese
1 βραστό αυγό
5 αλατισμένα κράκερ

Βραδινό

2 λουκάνικα
1 κούπα μπρόκολο
1/2 κούπα καρότα
1/2 μπανάνα
1/2 παγωτό βανίλια

ΗΜΕΡΑ 3Η

Πρωινό

5 κράκερ
1 φέτα τσένταρ
1 μήλο

Μεσημεριανό

1 αυγό βραστό ή τηγανητό
1 φέτα ψωμί

Βραδινό

1 κονσέρβα τόνο
1/2 μπανάνα
1 κούπα παγωτό βανίλια

Να σημειωθεί πως – κι αυτό ανήκει στα παράξενα – η δίαιτα είναι ελαστική στο κομμάτι των vegetarian, gluten free ή όσων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και επιτρέπει την αντικατάσταση των επίμαχων τροφών με αντίστοιχες που ταιριάζουν στο άτομο που την κάνει.