Πέρα από το Bitcoin: 5 κρυπτονομίσματα που σε μια δεκαετία θα αποφέρουν εκατομμύρια στους κατόχους τους
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Πέρα από το Bitcoin: 5 κρυπτονομίσματα που σε μια δεκαετία θα αποφέρουν εκατομμύρια στους κατόχους τους

Αρκεί να μην έχει συμβεί κάτι τόσο συνταρακτικό ώστε να εξαφανιστούν από τον χάρτη των περίπου 4.400 κρυπτονομισμάτων.

Την τελευταία 10ετία ζούμε με σταθερά ανοδικό τρόπο στον αστερισμό των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin είναι αναμφισβήτητα ο κυρίαρχος αυτής της αγοράς που ακόμα είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Η δε άνοδος του κοντά στα 60.000 δολάρια στο ξεκίνημα της χρονιάς, προκάλεσε ντελίρριο σε αυτούς που είχαν στη διαθέση τους έστω και ένα κρυπτονόμισμα και προσέλκυσαν τους ως τότε διστακτικούς μικροεπενδυτές σε αυτό το χρηματιστήριο.

Μάλιστα, οι προβλέψεις πως μπορεί σε 1-2 χρόνια το Bitcoin να ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια, δημιουργούν έναν παροξυσμό σε αυτούς που ασχολούνται με το mining για χρόνια. Παρόλο που σε αυτή την άνοδο υπήρξαν αρκετοί που θέλησαν να εξαργυρώσουν, ήταν θα λέγαμε αισθητά πολλοί εκείνοι που πιστεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του Bitcoin.

Αυτή τη στιγμή το Bitcoin έχει υπερβεί το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο market pool, το οποίοι σημαίνει ότι όλα τα bitcoin που βρίσκονται στον ψηφιακό κόσμο κοστίζουν τόσο. Δεν είναι όμως ο μοναδικός παίχτης της αγοράς. Είναι σίγουρα ο πιο μεγάλος και αυτός που θα ήταν απίθανο να μην υπάρχει στο προσκήνιο την επόμενη 20ετία τουλάχιστον.

Μέσα στην δεκαετία πάντως, αυτή που διανύουμε, υπάρχουν κρυπτονομίσματα που οι προβλέψεις λένε ότι θα υπερβούν κατά πολλές φορές τη σημερινή τους αντιστοιχία προς το δολάριο και από τα <40 δισ. δολάρια που κατέχουν στο market pool, μπορούν να υπερβούν τα 200 και 300 δισεκατομμύρια. Ήδη ένα είναι κοντά στο να το κάνει και ως το 2030 μπορεί να έχει φτάσει τη σημερινή συνολική αξία του Bitcoin.

Ethereum

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίχτης της αγοράς, το blockchain του χαρακτηρίζεται ως πολύ πιο ενεργό και γρήγορο σε σχέση με του Bitcoin και το market cap του υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτόξευση της αξίας του ενός Ether στα 55-60.000 δολάρια ως το 2031, αλλά υπάρχει και η πιο αισιόδοξη οπτική που το θέλει να αφήνει πίσω του το Bitcoin. Σήμερα το Ether ισοδυναμεί με περίπου 1.800 δολάρια.

Bitcoin Cash

Δε μας έφτανε το σκέτο Bitcoin, έχουμε το Wrapped Bitcoin που είναι μια εντελώς άλλη ιστορία, αλλά έχουμε και το Bitcoin Cash που χρησιμοποιείται περισσότερο σε online συναλλαγές, κυρίως πληρωμές λογαριασμών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το network του είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με το Bitcoin και παρόλο που βρίσκεται 12ο στη λίστα των κρυπτονομισμάτων με μόλις 10 δισ. market cap και με τιμή στα 535 δολάρια – στο παρελθόν είχε πιάσει και τα 4.300 – οι εκτιμήσεις για το μέλλον του είναι σούπερ αισιόδοξες ως προς το ποσοστό αύξησης.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Πιο συγκεκριμένα, η δυσοίωνη εκτίμηση το τοποθετεί στα 4.470 και η ανώτερη πρόβλεψη το πάει στα 15.000 δολάρια το ένα. Τα στατιστικά μοντέλα λένε πάντως ότι θα σταθεροποιηθεί λογικά κάπου στα 6-7 χιλιάρικα, ώστε να πάρει μεγαλύτερη ώθηση για τη δεκαετία 2030-2040, στο τέλος της οποίας μπορεί να πάει μέχρι και τα 40.000 δολάρια το ένα.

Binance Coin

Το Binance Coin διήνυσε μεγάλη απόσταση καθώς «γεννήθηκε» αρκετά πιο μετά σε σχέση με τον ισχυρό ανταγωνισμό, αλλά έχει φτάσει σήμερα να κοστίζει 267 δολάρια και να βρίσκεται τρίτο στη λίστα με το συνολικό market cap του να ξεπερνά τα 41 δισεκατομμύρια. Η εξήγηση σε αυτό οφείλεται στο ότι με το σύστημα λειτουργίας του blockchain του και ιδίως με το token BNB που διευκολύνει τις συναλλαγές εντός του συστήματος του, προσέλκυσε πολλούς miners. Η πιο σεμνή πρόβλεψη για το 2030 λέει ότι η βάση του θα είναι τα 3.000 δολάρια ανά BNB. Μπορεί όμως να πάει και προς τα 5 χιλιάρικα.

Litecoin

Όταν είχε ξεκινήσει να αναπτύσσεται αυτός ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, το Litecoin ήταν ο β΄ρόλος δίπλα στο Bitcoin, κοινώς το δεύτερο πιο γνωστό brand της αγοράς, παρόλο που ο χρόνος συναλλαγής στο network του είναι στα 2.5 λεπτά έναντι των 10 λεπτών στο Bitcoin.

Σήμερα, το Litecoin βρίσκεται στα 197 δολάρια, έχοντας πάρει μια κατιούσα μετά από ένα ράλι ανόδου πριν από μερικές εβδομάδες και στέκεται και πάλι σε ανοδικές ράγες τις τελευταίες ημέρες. Το μέλλον του στο φινάλε αυτής της δεκαετίας δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο άλλων κρυπτονομισμάτων, αλλά είναι από τα πιο βέβαια cryptocurrencies ως προς το αν θα υπάρχουν ως τότε και δεν θα έχουν καλυφθεί από άλλα.

Η ανώτερη τιμή του το 2030 δύσκολα θα υπερβεί τα 1.500 δολάρια, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν τώρα περίπου 23 εκατομμύρια διαθέσιμα litecoins, αντιλαμβάνεστε τι θα σήμαινε αυτή η τιμή για κάποιον που έχει στο wallet του 30-40 και πάνω. Γι΄αυτό και βάσει τιμής του ενός μπορεί να μην είναι καν στο top-5, αλλά βάσει συνολικού market cap μπορεί να γίνει το τρίτο σε αξία.

XRP

Τα δεδομένα για ένα από τα κρυπτονομίσματα της Ripple μπορεί να μην είναι τόσο φανταχτερά όσο του Ether ή του Bitcoin, αλλά σίγουρα δεν τα λες αμελητέα. Η σημερινή του αντιστοιχία είναι λίγο πάνω από το μισό δολάριο, αλλά αυτό θα αλλάξει δραματικά ως το 2030 σύμφωνα με τις πιο ευοίωνες εκτιμήσεις. Το XRP βρίσκεται σε ένα πολύ σταθερό blockchain και ο μόνος λόγος που δεν έχει πιάσει υψηλότερες τιμές είναι επειδή ακριβώς δεν είναι μόνο στον «γαλαξία» του και αυτό κρατάει χαμηλά την τιμή του στο χρηματιστήριο των κρυπτονομισμάτων. Αυτή η…ταπεινότητα ίσως καμφθεί, με την τιμή του ενός XRP να φτάνει ως και τα 1.000 δολάρια και το market cap του να εκτοξεύεται από τα 26 δισεκατομμύρια ως και τα 150 δισ. το 2030.