Από το στόμα, στο σπίτι: Το νέο φάρμακο της Pfizer για τον κορωνοϊό που αλλάζει το παιχνίδι

Ευχάριστα νέα

Τα ευεργετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών στην αναχαίτιση της πανδημίας είναι ήδη ορατά σε χώρες που προπορεύονται στη σχετική εκστρατεία (HΠΑ, Ισραήλ, Η.Α.Ε.), ωστόσο είναι σαφές ότι η παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί το κακό στη ρίζα του σε οικουμενικό επίπεδο.

Πολυπληθείς χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία βιώνουν με το πλέον δραματικό τρόπο το τρίτο κύμα της πανδημίας, με την πρώτη να έχει ανακοινώσει πάνω από 300.000 κρούσματα 24ωρου και τις έξι τελευταίες ημέρες, μολονότι είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους εμβολιασμούς. Βέβαια οι περίπου 140 εκατ. άνθρωποι που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι περίπου το 1/10 του πληθυσμού της χώρας, στην οποία εκκρεμεί ο εμβολιασμός άνω των 800 εκατ. ατόμων, αν βγάλουμε από την εξίσωση τα παιδιά.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ινδία επιταχύνει τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη χορήγηση αντιικής θεραπείας και η ασιατική χώρα θα αποτελέσει ουσιαστικά τη βάση δεδομένων για το ποσοστό επιτυχίας του φαρμάκου Molnupiravir της Merck.

Η μεγάλη αμερικανική φαρμακευτική εταιρία σύναψε συμφωνίες με πέντε φαρμακοβιομηχανίες γενοσήμων της Ινδίας για να επεκτείνει την παραγωγή και την πρόσβαση της χώρας στο πειραματικό σκεύασμα της για την καταπολέμηση της COVID- 19. Μέσω της συνεργασίας αυτής εταιρείες θα έχουν την άδεια να προμηθεύσουν την Ινδία αλλά και περισσότερες από 100 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μετά από εγκρίσεις ή άδεια έκτακτης ανάγκης από τοπικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς.

Το Molnupiravir, το οποίο η Merck ανέπτυξε μαζί με τη φαρμακευτική Ridgeback Bio, έδειξε ταχύτερη μείωση του ιικού φορτίου της νόσου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών και στην οποία συμμετείχαν ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσησης. Πρόκειται για θεραπεία που λαμβάνεται από το στόμα και αφορά ασθενείς που δεν έχει επιβαρυνθεί ο οργανισμός του στο βαθμό που να χρειαστούν νοσηλεία.

Το αντιικό φάρμακο των δύο εταιρειών έχει σχεδιαστεί για να παρέμβει με ένα «κλειδί» στη διαδικασία της ιογενούς αντιγραφής, εξαπατώντας τον SARS-CoV-2 ώστε να καταστρέψει το δικό του γενετικό υλικό. Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται στη φάση 2/3 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Μάιο, ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να λειτουργήσουν οι Ινδοί ουσιαστικά ως «εθελοντές» σε αυτή που θα προσομοιάζει σε φάση 3.

Γενικώς, ένα χάπι για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2 (προτού δηλαδή εξελιχθεί σε ασθένεια covid-19) ορίζεται από τους επιστήμονες ως το απόλυτο «game changer» στη μάχη κατά της πανδημίας. Και σε αυτό το επίπεδο είχε πολύ καλά νέα να κομίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξη του την Τρίτη στο CNBC.

Ο Έλληνας CEO της Pfizer εξήγησε ότι πραγματοποιούνται δοκιμές σε δύο αντιικά φάρμακα, το ένα εκ των οποίων χορηγείται ενδοφλεβίως και το δεύτερο από το στόμα. Επεσήμανε ότι η Pfizer επικεντρώνεται στην εκ του στόματος επιλογή, διότι «παρέχει πολλά πλεονεκτήματα» (είναι εύχρηστο και δεν απαιτεί τη μετάβαση σε νοσοκομείο ή άλλο πάροχο υπηρεσιών υγείας για τη λήψη της θεραπείας), προσθέτοντας ότι η δυνατότητα να λάβει κάποιος αντιική θεραπεία κατά του κορωνοϊού από το στόμα, στο σπίτι του, θα «αλλάξει το παιχνίδι».

Όταν ρωτήθηκε για το πότε πιστεύει ότι το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο, απάντησε ότι οι προσδοκίες της εταιρίας έχουν χρονικό ορίζοντα «το τέλος του έτους».

Το εν λόγω φάρμακο είναι αυτό με την ονομασία PF-07321332, για το οποίο η Pfizer ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι έχει ξεκινήσει κλινικές δομικές Φάσης 1. Η αποτελεσματικότητά του οφείλεται στους αναστολείς πρωτεάσης που περιέχει, οι οποίοι συνδέονται με τα ιικά ένζυμα, εμποδίζοντας τους ιούς να αναπαραχθούν στα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση άλλων ιογενών παθογόνων, όπως ο ιός HIV και η ηπατίτιδα C.

Αν η Pfizer τελειοποιήσει αυτή τη θεραπεία θα μνημονεύεται πάντα για την κατάκτηση ενός επιστημονικού milestone. Στην πραγματικότητα θα έχει βρει τη θεραπεία και για μελλοντικούς πανδημικούς ιούς, καθώς θα έχει καταφέρει να παρέμβει στη διαδικασία αναπαραγωγής του ιού, μέσω του ενζύμου 3CL – στο οποίο στοχεύει – και είναι ένα από τα δύο που είναι κοινά για όλους τους κορωνοϊούς.