Κάποιες είναι παραποιημένες. Κάποιες είναι εμφανώς λάθος. Κάποιες άλλες προφέρονται σκόπιμα έτσι για άλλους σκοπούς. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ! Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Υπάρχουν κάποιες λέξεις που για ανεξήγητο λόγο συνεχίζουν να επιβιώνουν στην καθομιλουμένη και η χρήση τους θα έπρεπε να τιμωρείται αυστηρά.
Συγκεκριμένες ηχητικές «δολοφονίες», που πιπιλούν τ’ αυτιά και τριβελίζουν τα νεύρα σου όταν τις ακούς.
Όπως, για παράδειγμα, οι εξής:
Σατζίκι
Δεν γίνεται να μην ξέρεις τη λέξη. Μόνο για να το παραγγείλεις (ως απαραίτητο συνοδευτικό σε ταβέρνα ή σε κατ’ οίκον ξέσκισμα με παραγγελία) το έχεις χρησιμοποιήσει κάνα εκατομμύριο φορές στη ζωή σου. Ε, αν ΑΚΟΜΑ το λες λάθος, με την αυθαίρετη κατάργηση του πρώτου «τζ» και την ανυπόφορη αντικατάστασή του από το ανεξήγητο σίγμα (που παραπέμπει σε συνταξιούχο), σου αξίζει να τρως για πάντα το πιτόγυρό σου χωρίς ΤΖΑΤΖΙΚΙ!
Σeξάκι
Ένδειξη δήθεν άνεσης. Δήθεν χαλαρότητας και αυτοπεποίθησης. Σου λέει, όποιος το λέει, «ντάξ’, δεν έγινε και τίποτις σπουδαίο, το κάνω συνέχεια μωρέ και το ‘χω απομυθοποιήσει». Πώς λέμε οι υπόλοιποι «πάμε για ποτάκι», «πάμε για μπανάκι»; Ε, αυτός που κάνει τη διατύπωση του σeξ με υποκοριστικό, υπονοεί ότι για τον ίδιο πρόκειται για μια αντίστοιχη ρουτίνα. Για κάτι που για μας τους παρακατιανούς είναι μεγάλη υπόθεση, μα για εκείνον… άλλη μια μέρα στη δουλειά.
Λουκανόπιτα
Όχι μόνο γίνεται συχνότατα ως λάθος, αλλά έχει και… φανατικούς οπαδούς. Τύπους που ισχυρίζονται ότι δεν τους ξέφυγε, δεν έφαγαν μια συλλαβή από τη λέξη (όπως θα έτρωγαν μια μπουκιά από αυτό που περιγράφουν), αλλά ότι έτσι είναι το σωστό: Προσπερνώντας ότι ακούγονται σαν να μιλούν για πίτα που περιέχει… λούκανο και προκαλώντας τέτοιον εκνευρισμό που να τους εύχεσαι τσιρλιό αντίστοιχο μ’ εκείνο που προκαλεί ο συνδυασμός της με μίλκο.
Κορωναϊός
Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τους σπίκερ που αλλάζουν επίτηδες τα ονόματα των παικτών στις μεταδόσεις. Που πάνε κόντρα στον τρόπο που τα προφέρουμε όλοι και τα λένε αλλιώς επειδή «έτσι προφέρεται κανονικά». Δεν έχει σημασία λοιπόν αν ο ιός που μας ταλαιπωρεί εδώ και 2,5 χρόνια γράφεται βάσει γραμματικής με «ο» ή με «α». Όπως ισχύει και με τους σπορτκάστερ, όποιος το λέει με τη δεύτερη (μη διαδεδομένη) εκδοχή το κάνει επί τούτου για να «ξεχωρίσει».
Λαλάκας
Κλασική περίπτωση αυτού που λέμε «μισές δουλειές». Αν φτάσεις στο σημείο να θέλεις να βρίσεις κάποιον, βρίσ’ τον κανονικά, αδερφέ. Μην καταφεύγεις σε αστεία ημίμετρα επιπέδου δημοτικού (που αντί για κόσμιο σε κάνουν να φαίνεσαι σπασίκλας). Στην τελική δεν γίνεται να είσαι αρκετά εξαγριωμένος για να τον μπινελικώσεις, αλλά ταυτόχρονα να είσαι και αρκετά ψύχραιμος για να παραποιήσεις τη λέξη ώστε να μην ακουστεί άσχημα!