Αγιαχουάσκα: Το αφέψημα που κάνει την κοκαΐνη να μοιάζει με απλή μαριχουάνα
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Αγιαχουάσκα: Το αφέψημα που κάνει την κοκαΐνη να μοιάζει με απλή μαριχουάνα

Οι ιθαγενείς στη Λατινική Αμερική φαίνεται να γνωρίζουν πράγματα από μια ανώτερη γνώση

Η Λατινική Αμερική είναι ένας τόπος ντυμένος με τέτοιο μυστήριο που αν ποτέ βρεθείς εκεί, είναι πιθανό να πιστέψεις το παραμικρό παραμύθι που θα σου πουν. Η παρουσία των ιθαγενών φυλών προσθέτει μια ακατάρριπτη αξιοπιστία σε οτιδήποτε σου πουν.

Ήδη από ταινίες όπως Αστερίξ και Οβελίξ: Οι Ινδιάνοι, μας δημιουργείται η αίσθηση πως υπάρχουν γιατροσόφια γνωστά μεταξύ των σοφών των ιθαγενών φυλών, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πύλη προς μια άλλη διάσταση. Όχι φυσικά σωματική, μα ξεκάθαρα πνευματική. Άλλωστε, οι ντόπιοι έχουν μάθει απ΄έξω κι ανακατωτά τη γη και γνωρίζουν τι τρώγεται, τι όχι, τι χρησιμοποιείται σε άλλες χρήσεις και τι όχι.

Ένα από τα πράγματα που έχουν ως μέρος της κουλτούρας τους, είναι η αγιαχουάσκα. Πρόκειται για ένα αφέψημα που αποτελείται από φύλλα τσαγιού ή κισσού του γένους Psychotria viridis, που είναι ένα είδος θάμνου, και μίσχους από το Banisteriopsis caapi, που είναι επίσης είδος κισσού και η κατάποσή του ενεργοποιεί τα Θ-κύματα, ενώ μειώνουν τη δράση των Α-κυμάτων, τα οποία είναι που δημιουργούν ρυθμό στον εγκέφαλο όσο είμαστε ξύπνιοι.

Αυτό το τελευταίο το λιώνουν πριν το τοποθετήσουν στο τσουκάλι όπου έχουν μπει τα φύλλα του Psychotria, με σκοπό να απελευθερώσει ένα μεγαλύτερο άρωμα, και ο σαμάνος που έχει αναλάβει να τελέσει το μυστήριο, αποφασίζει πότε θεωρεί ότι είναι σωστή η σύσταση του υγρού που έχει παραχθεί και αφαιρεί τα φύλλα και τα κοτσάνια. Στη συνέχεια, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να έχει παραχθεί η αναγκαία ποσότητα, με το νερό να καθαρίζεται στη συνέχεια.

Το υγρό που μένει μπορεί να έχει καθαριστεί από υπολείμματα φυτών, αλλά είναι πια σε μια κατάσταση τόσο έντονη που οι παραισθησιογόνες ιδιότητες των φύλλων μπορούν να οδηγήσουν από την παράνοια μέχρι και τον θάνατο!

Το υγρό αυτό περιέχει μόρια διμεθυλοτρυπταμίνης, επίσης γνωστή και ως Ν,Ν-διμεθυλοτρυπταμίνη και N,N-DMT, που είναι ψυχοδηλωτικό που ανήκει στην οικογένεια των τρυπταμινών.

Ωστόσο, έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, καθώς διασπάται γρήγορα από ένζυμα που ονομάζονται μονοαμινοξειδάσες (ΜΑΟ) στο ήπαρ και στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτά τα ένζυμα λειτουργούν ως αναστολείς και επιτείνουν το αίσθημα της κατάθλιψης.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Η κατάποση της αγιαχουάσκα είναι κάτι αντίστοιχο με την αστρική προβολή, αφού πίνοντας αυτό το αφέψημα, είναι τέτοια η επίδρασή του που βρίσκεσαι να έχεις σφοδρές παραισθήσεις, χάνεις τη συνείδησή σου, νιώθεις μια διαρκή ευφορία, μέχρι και έξοδο της ψυχής από το κορμί. Γι΄αυτό και η αγιαχουάσκα μπορεί να καταλήξει θανατηφόρα. Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει για ώρες (2 έως 6) και χωρίς την παρουσία ενός έμπειρου σαμάνου, τότε όλα μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτα.

Η αγιαχουάσκα χρησιμοποιείται αρκετά σε φυλές της Νοτίου Αμερικής για διαδικασίες πνευματικής ανύψωσης ή διχοτόμησης και μια συνηθισμένη διαδικασία είναι η είσοδος σε ένα αυτοσχέδιο ξύλινο πλαίσιο, όπου καίγονται φύλλα και αυτός που βρίσκεται μέσα εισπνέει όλη τη μυρωδιά και όλες τις παρανέργειες της αγιαχουάσκα!

Για να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να κάνει αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει για 2-4 εβδομάδες πριν την τελετή να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ και τσιγάρο, ενώ η διατροφή του θα πρέπει να μην περιλαμβάνει κρέας, ώστε να καθαρίσει το σώμα και να φύγουν οι τοξίνες που θα παρεμποδίσουν τη δράση της αγιαχουάσκα. Αυτές ξεκινούν από το σώμα με εμετούς και διάρροια και φτάνουν στην ψυχή όπου ενεργοποιείται το αίσθημα του φόβου και όλα καταλήγουν στην παράνοια.

Σε αυτές τις τελετές που διαρκούν κάποιες ημέρες, υπάρχουν άνθρωποι που καταναλώνουν αγιαχουάσκα σε καθημερινή βάση και καθαρίζουν εντελώς τον οργανισμό τους, κάτι που έχει προσδώσει στη διαδικασία το όνομα purga, δηλαδή κάθαρση. Μάλιστα, το βίωμα είναι κάθε φορά ξεχωριστό. Τη μία μέρα μπορεί να υπερισχύει η ευφορία, την άλλη η…κόλαση.

Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε και η Μέγκαν Φοξ μιλώντας στον Τζίμι Κίμελ, εξηγώντας πως «ήταν σαν να πηγαίνω στην κόλαση για μια αιωνιότητα, ήταν τόσο έντονο».

Είναι τόσο φημισμένο βότανο η αγιαχουάσκα που για χάρη της έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη κατηγορία τουρισμού, αυτή του πνευματικού ταξιδιού και πλήθος κόσμου πηγαίνει σε Περού, Κόστα Ρίκα και Βραζιλία ως επί το πλείστον, με σκοπό να βυθιστεί στην ψυχολογική του κόλαση. Η αίσθηση είναι πως με την αγιαχουάσκα καταργείται εντελώς εκείνο το σύνορο, εκείνο το τείχος που έχει ορθώσει το μυαλό για να μην προκαλέσει ψυχική διάλυση στον άνθρωπο. Η ύλη απορροφάται και τα μάτια έρχονται αντιμέτωπα με εικόνες που καταρρακώνουν. Στο τέλος της διαδικασίας είσαι απλά στεγνός και τρομερά αδύναμος.

Φωτογραφία: Pexels.com/Harrison Haines