Προτού ακόμα συμπληρωθεί ο 10ος μήνας του 2021, οι δολοφονίες γυναικών στην Ελλάδα έφτασαν τις 11 αυτή τη χρονιά, με τελευταίο θύμα την 32χρονη εκπαιδευτικό στη Ρόδο.
Οι γυναικοκτονίες εξελίσσονται σε σύγχρονη μάστιγα για την ελληνική κοινωνία, καθώς τα 11 εγκλήματα φαίνεται ότι έχουν καθαρά έμφυλο κίνητρο και ξεκάθαρες πατριαρχικές καταβολές. Από την 55χρονη Νορβηγίδα που βρέθηκε νεκρή στα Χανιά τον Ιανουάριο, μέχρι τη Δώρα Z. γίναμε κοινωνοί μιας σειράς εγκλημάτων με ίδια χαρακτηριστικά και διαφορετικούς πρωταγωνιστές.
Το φαινόμενο δεν έχει ηλικιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι ότι γυναίκα δολοφονείται από άνδρα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων από άνδρα του περιβάλλοντός της και δη από σύντροφο. Από πλευράς πολιτείας δεν έχει ληφθεί ακόμα η πρωτοβουλία για κάποιο μέτρο που θα βοηθούσε στην καταπολέμηση του. Τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί κάτι. Θα μπορούσε αυτό να είναι ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για ανθρώπους με εγνωσμένα βίαιη, παραβατική συμπεριφορά;
Ο γυναικοκτόνος της Ρόδου είχε κατηγορηθεί τόσο από την πρώην σύζυγο του όσο και από άλλη σύντροφο του για κακοποίηση, μάλιστα την πρώτη φέρεται να είχε επιχειρήσει να την απαγάγει με τη χρήση όπλου. Εις βάρος του εκκρεμούσαν κατηγορίες για εκβίαση και πρόσκληση σωματικών βλαβών, ενώ η πρώην σύζυγος του είχε προσφύγει στα αστικά και ποινικά δικαστήρια με αίτημα την έκδοση απόφασης με την οποία θα του απαγορευτεί να προσβάλει την προσωπικότητά της, καθώς και να μην πλησιάζει την ίδια, την κατοικία και τον τόπο εργασίας της, στα 500 μέτρα.
Αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορούσε ελεύθερος, για την ακρίβεια ανενόχλητος να θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα γυναικών με τις αρρωστημένες ιδεοληψίες του. Η απομόνωση τέτοιων συμπεριφορών θα μπορούσε να σώσει κάποιες ζωές, όχι όμως και να αποτελέσει άξονα στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Θα ήταν όμως ένα μικρό βήμα. Όπως τέτοιο ενδέχεται να εξελιχθεί η πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, ο οποίος ανακοίνωσε τη διοργάνωση ενός προγράμματος με δωρεάν μαθήματα αυτοπροστασίας για γυναίκες και συμβουλευτική επικοινωνία σε ζητήματα έμφυλης βίας.
Όπως γνωστοποιείται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκειά του προγράμματος οι συμμετέχουσες θα εξασκούνται σε τεχνικές πολεμικών τεχνών, μυϊκής ενδυνάμωσης και επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικούς σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας στο στενό ή γειτονικό περιβάλλον, του τρόπου αντίδρασης απέναντι στα φαινόμενα της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και για τη γυναικεία αυτοεκτίμηση. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι πρωτίστως η διαμόρφωση ενός δικτύου γυναικών που θα επικοινωνούν, θα μοιράζονται, θα ενεργοποιούνται, θα διεκδικούν και θα αντιστέκονται.
«Πρόκειται για το φαινόμενο που ακούει στο όνομα “πατριαρχία” και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προέκταση του σημερινού κοινωνικοοικονομικού συστήματος που σήμερα καταδικάζει τις γυναίκες», δήλωσε ο βοηθός Δημάρχου για τον Συντονισμό του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων, Γιώργος Μαγιάκης.
«Σκοπός μας είναι κατάρριψη των στερεοτύπων, της μοιρολατρίας και της εκμετάλλευσης μέσω της σωματικής αλλά, κυρίως, πνευματικής και συναισθηματικής ενδυνάμωσης», πρόσθεσε ο συνεργάτης του γνωστού για τις ρηξικέλευθες δράσεις του, δημάρχου Κωνσταντίνου Πελετίδη.
Στην πραγματικότητα βέβαια η αιτία του κακού είναι η πατριαρχικά δομημένη κοινωνία μας και οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις περί του κυρίαρχου αρσενικού και των a priori δικαιωμάτων του πάνω στο «ασθενές φύλο». Για να υπάρξει ένα δραστικό αποτέλεσμα δεν αρκεί η όποια εκπαίδευση και «επιμόρφωση» των υποψήφιων θυμάτων ενώπιων των κινδύνων που αντιμετωπίζουν. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά η πατριαρχία ως μάστιγα και να ασχοληθεί η εκπαίδευση πρωτίστως με τα εν δυνάμει στερεότυπα στα κεφάλια των υποψήφιων θυτών, δηλαδή των ανδρών.
Διότι όσο και αν μια μάνα μεγαλώνει το γιο της, έχοντας γαλουχηθεί και η ίδια με τέτοιες αντιλήψεις, δεν είναι αυτή που θα κάνει τελικά το έγκλημα.