Το μεγάλο πείραμα της covid εποχής: Η πόλη που δεν θα υπάρχει ούτε ένας ανεμβολίαστος θα γίνει το απόλυτο case study
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Το μεγάλο πείραμα της covid εποχής: Η πόλη που δεν θα υπάρχει ούτε ένας ανεμβολίαστος θα γίνει το απόλυτο case study

Στη χώρα που έχει δοκιμαστεί περισσότερο από κάθε άλλη και ο πρόεδρος της παραμένει ανεμβολίαστος...

Η  Βραζιλία είναι η χώρα που βάσει πληθυσμού έχει πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα στη μάχη με τον κορωνοϊό αυτούς του 20 μήνες που η πανδημία δοκιμάζει την ανθρωπότητα.

Με πάνω από 21,5 εκατ. κρούσματα είναι τρίτη σε απόλυτους αριθμούς πίσω από ΗΠΑ και Ινδία και με περίπου 600.000 θανάτους δεύτερη στη σχετική λίστα (πίσω από τις ΗΠΑ), πρώτη όμως ανά 1 εκατ. πληθυσμού σε χώρες που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. κατοίκους.

Οι ΗΠΑ των 330 εκατ. κατοίκων έχουν περίπου 730.000 θανάτους, νούμερο σαφώς μικρότερο αναλογικά από το αντίστοιχο της Βραζιλίας, που ο πληθυσμός της είναι λίγο μεγαλύτερος από 210 εκατ.

Δεν είναι τυχαίο συνεπώς που η Pfizer ξεκίνησε από τη μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής την αναζήτηση «συνεργάτη» για ένα μεγάλο πείραμα σε εμβολιαστικό επίπεδο. Το σύνολο του πληθυσμού άνω των 12 ετών μιας πόλης στο νότο της χώρας, το Τολέδο, θα εμβολιαστεί, στο πλαίσιο μελέτης για την αποτελεσματικότητάς του εμβολίου της Pfizer κατά της covid-19.

«Στόχος είναι να μελετηθεί η μετάδοση του νέου κορωνοϊού σε ένα “σενάριο της πραγματικής ζωής”, αφότου ο πληθυσμός θα έχει εμβολιαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωση της η εταιρία, προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι η πρώτη και μοναδική πρωτοβουλία της τέτοιου είδους σε αναπτυσσόμενη χώρα.

Το Τολέδο έχει 143.000 κατοίκους και η έρευνα θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα της Βραζιλίας, τις τοπικές αρχές, ένα νοσοκομείο και ένα πανεπιστήμιο.

Τους τελευταίους μήνες η Βραζιλία έχει καλύψει αρκετό από το χαμένο έδαφος σε ότι αφορά την εμβολιαστική εκστρατεία και πάνω από το 65% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Η πλήρης ανοσοποίηση προχωράει, ωστόσο, ακόμα αργά. Η εξάρτηση της χώρας από ξένες προμήθειες και το μεγάλο διάστημα μεταξύ των δόσεων – οι δόσεις για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca δίνονται με διαφορά 12 εβδομάδων, ενώ οι δόσεις για το εμβόλιο της Sinovac Biotech απέχουν ένα μήνα – σημαίνει ότι περίπου μόλις το 1/3 του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει την ανοσοποίηση. Ακόμα κι έτσι ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανάτων που διαπιστώνονται ημερησίως σε επτά ημέρες έχει υποχωρήσει σε επίπεδο κάτω από το ένα τρίτο των σχεδόν 3.000 που καταγράφονταν όταν η πανδημία έφθανε στην κορύφωση της, τον Απρίλιο.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

«Εδώ, πιστεύουμε στην επιστήμη και λυπόμαστε για τους σχεδόν 600.000 θανάτους από την Covid-19 στη Βραζιλία», δήλωσε ο δήμαρχος του Τολέδο Μπέτο Λουνίτι, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση του προγράμματος συνεργασίας με την Pfizer.

‘Ενας ερευνητής του νοσοκομείου Moinhos de Vento στο Τολέδο, ονόματι Ρέγκις Γουλάρτ, σημείωσε πως στόχος της μελέτης είναι να επικυρώσει σε συνθήκες πραγματικής ζωής την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου, όπως καταγράφεται στις κλινικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη θα αποτελέσει, επίσης, ευκαιρία να υπάρξει μακροχρόνια παρατήρηση, σε βάθος έως και ενός έτους, των συμμετεχόντων και να απαντηθούν ερωτήματα, όπως η διάρκεια της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της covid-19 και των νέων παραλλαγών.

Μια παρόμοια έρευνα είχε διεξαχθεί από το Ινστιτούτο Butantan, ένα από τα κορυφαία κέντρα έρευνας στον τομέα της βιοιατρικής στη Βραζιλία, στη μικρότερη πόλη Σερανά, στην πολιτεία του Σάο Πάολο, προκειμένου να μελετηθεί το εμβόλιο CoronaVac της κινεζικής Sinovac Biotech Ltd.

Τον Μάιο, το ινστιτούτο Butantan είχε δηλώσει πως ο μαζικός εμβολιασμός είχε μειώσει τους θανάτους από την Covid-19 κατά 95% στην πόλη με πληθυσμό 45.644 κατοίκους. Πλέον το ινστιτούτο εξετάζει την προοπτική να επεκτείνει την έρευνα για μια τρίτη δόση.