Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους: Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που τολμάει αυτό που οι άλλοι συζητούν ακόμα
Βρείτε μας στο

Σε όλο αυτό το debate που εξελίσσεται σε πολλές χώρες του κόσμου αναφορικά με τις διακρίσεις ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και το κατά πόσο καταπατούνται ατομικά (για άλλους συνταγματικά) δικαιώματα, υπάρχει σταθερά μια αναφαίρετη κόκκινη γραμμή.

Ο κοινός νους μπορεί να κατανοήσει τον επιχειρηματία που αναγκάζεται να επιβάλει αυτό το ιδιότυπο face control έναντι της covid-19 προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση του ή τον νοσηλευόμενο (ηλικιωμένο και ούτω καθεξής) που φοβάται να αφεθεί στη φροντίδα ενός ανεμβολιάστου εργαζόμενου στις δομές υγείας και γηροκομείων. Η αναφερόμενη κόκκινη γραμμή που ισχύει στους περιορισμούς των αρνητών του εμβολιασμού είναι η ανεμπόδιστη έξοδος από το σπίτι τους. Η οποία ωστόσο φαίνεται ότι οδεύει προς… διαγραφή στην ευρωπαϊκή χώρα που καταρρίπτει διαδοχικά «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων covid-19.

H τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου υγείας της Αυστρίας για τον αριθμό νέων κρουσμάτων 24ωρου ήταν 11.975. Πότε άλλοτε η χώρα δεν είχε φτάσει σε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε μια μέρα. Το αρνητικό ρεκόρ έως το φετινό Νοέμβριο ήταν τα 9.586 κρούσματα στις 13 Νοεμβρίου του 2020, όταν δεν υπήρχε ακόμα το όπλο του εμβολιασμού. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε στις 6 του φετινού Νοέμβρη (9.943) και στις 10 του μήνα ο συναγερμός έγινε «κατακόκκινος».

Ο αριθμός θανάτων είναι τώρα πολύ μικρότερος απ’ ότι στο peak του περασμένου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου (εμβολιασμός γαρ), αλλά η τεράστια έκρηξη κρουσμάτων, που ξεκίνησε από τα τέλη Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Συνολικά περισσότεροι από 2200 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε κλινικές και εξ αυτών πάνω από 400 δίνουν μάχη για τη ζωή τους σε ΜΕΘ. Η χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά συνολικά 923.150 κρούσματα COVID-19 και 11.601 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αυστρία είναι περίπου στο 64%, ποσοστό που όπως αποδεικνύεται δεν επαρκεί για να αναχαιτίσει ένα τέταρτο πανδημικό κύμα. Το αντιεμβολιαστικό μπλοκ παραμένει συμπαγές ή μάλλον παρέμενε έως και τη Δευτέρα, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ πολύ αυστηρότερα  μέτρα: ο κανονισμός 2G επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα σε μεγάλα τμήματα της δημόσιας ζωής. Πλέον μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αναψυχής και εστίαση. Η είσοδος σε καφέ, εστιατόρια και κομμωτήρια, σε ξενοδοχεία, κινηματογράφους και σε εκδηλώσεις άνω των 25 συμμετεχόντων επιτρέπεται μόνο σε όσους επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης.

Το Σάββατο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, χορηγήθηκαν 10.488 πρώτες δόσεις εμβολίων, ένας αριθμός – ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει στην κοινότητα, ο αριθμός κρουσμάτων έχει πάρει την ανηφόρα και τώρα η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, εκεί που δεν έχει τολμήσει ακόμα καμία κυβέρνηση στον κόσμο, εξαιρουμένου φυσικά του διαστήματος των πρώτων lockdown που μοναδική διέξοδος ήταν η κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Έχουμε ένα βήμα – με βήμα πλάνο και βάσει αυτού βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από ένα lockdown για τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εννοώντας ξεκάθαρα ότι θα επιβληθεί κανονική καραντίνα στα μη εμβολιασμένα άτομα. Κοινώς, θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως συνέβαινε (για όλους) στο πρώτο – αυθεντικό – lockdown!

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και ολοκληρωμένα», πρόσθεσε ο Πράσινος υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μεκστάιν, που σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. της χώρας είναι υπέρμαχος αυτής της λύσης.

Μια τέτοια απόφαση είναι βέβαιο ότι θα εγείρει μεγάλο κύμα αντιδράσεων, πιθανόν ακόμα και εκτός συνόρων. Βούτυρο στο ψωμί του δεξιού λαϊκίστικου κόμματος Ελευθερία» που έχει κάνει εντόνως γνωστή την αντίθεσή του στα μέτρα εμβολιασμού και έχει αυξήσει την απήχηση του πάνω στην αναμπουμπούλα, χαϊδεύοντας τα αυτιά των αρνητών και ασκώντας επιρροή στους σκεπτικιστές. Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ μίλησε για «τρομακτικές» σχέσεις μεταξύ εμβολίων και όγκων. Μια τέτοια απόφαση θα έβγαζε στους… δρόμους και το νεοσύστατο σκεπτικιστικό απέναντι στα εμβόλια κόμμα, MFG, το οποίο κέρδισε έδρες στις περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο και υπολογίζεται ότι το 30% των ψηφοφόρων του προήλθε από τον ακροδεξιό χώρο.