Στάθης Παναγιωτόπουλος: Δυστυχώς είναι ικανός και για τα 2…
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Ράδιο Αρβύλα: Ακούστε ξανά αυτό που είπε ο Κανάκης κι ελάτε μετά να μιλήσουμε για ντροπή…

Θα σκεφτόταν ο κάθε Παναγιωτόπουλος να κάνει τέτοια εμετική πράξη αν δεν υπήρχε αυτός ο νόμος- ανέκδοτο;

Κάτι περισσότερο από 1.200.000 άνθρωποι είδαν το βράδυ της Τρίτης τον Αντώνη Κανάκη να στήνει ξανά στον «τοίχο» τον Στάθη Παναγιωτόπουλο και να «απολογείται» για την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τις πράξεις του επί 14 χρόνια συνεργάτη του, επαναλαμβάνοντας ότι δεν γνώριζε το παραμικρό.

Επρόκειτο για φετινό ρεκόρ του «Ράδιο Αρβύλα» και μέσα σε όλα οι τηλεθεατές είδαν τον Αντώνη Κανάκη να εγκαλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη και τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την απουσία νομοθετικού πλαισίου που αφήνει απροστάτευτα όλα τα θύματα διαρροής τέτοιου τύπου φωτογραφικού και βιντεοσκοπημένου υλικού στο διαδίκτυο.

Αυτό ήταν και το πιο ουσιαστικό μήνυμα που πέρασε κατά το μονόλογό του ο τηλεπαρουσιαστής. Τα θύματα τέτοιων αποκρουστικών πράξεων δεν είναι μόνο γυναίκες, αλλά και ανήλικα παιδιά, ενώ δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος στις ιστοσελίδες και τα μπλογκ που φιλοξενούν αυτού του είδους το υλικό.

Η 30χρονη καταγγέλλουσα δήλωσε ότι ο πρώην σύντροφός της είχε ένα κανάλι για 10 χρόνια με οκτώ βίντεο και πολλές φωτογραφίες και άλλων γυναικών σε site πορνογραφικού περιεχομένου, καθώς και ένα μπλογκ που άκουσον-άκουσον δεν το έχει κατεβάσει έως σήμερα.

Ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης, που με την ανάρτηση του στα social media έκανε ευρέως γνωστή την υπόθεση, έγραψε ότι «χρειάστηκαν 3 μήνες δουλειάς, με προσωπική εργασία της ίδιας για να μπορέσει να βρει τα αρχεία και να ζητήσει από τις εταιρείες να κατέβει το υλικό αυτό από τις ιστοσελίδες». Πρόσθεσε ότι «έχει δει πολλές ώρες πορνό, αναζητώντας να βρει τον εαυτό της» και ότι τα «έκανε όλα τα έκανε μόνη της, σπαταλώντας χρόνο και χρήματα».

Είναι πραγματικά διακριτικό υποανάπτυκτης χώρας να γίνεται μια τέτοια καταγγελία στις αρχές και αυτές να μην διαθέτουν το παραμικρό νομικό εργαλείο ούτε για να υπερασπιστούν το θύμα, ούτε για να σταματήσουν τη δράση του θύτη (πόσο μάλλον να του ασκήσουν δίωξη…).

Το νομικό κενό που επικαλέστηκε ο Κανάκης ανέδειξε ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Δήλωσε ότι αυτές οι πράξεις δεν αντιμετωπίζονται ως σεξουαλικά εγκλήματα και ότι η επαπειλούμενη ποινή είναι μέχρι δύο χρόνια. «Για αυτού του τύπου τα εγκλήματα που προσομοιάζουν με βαριά σεξουαλικά εγκλήματα, η δίωξη είναι πλημμεληματική. Υπάρχει σοβαρό κενό νόμου», σχολίασε και πρόσθεσε ότι σε εβδομαδιαία βάση προκύπτουν 2-3 περιστατικά revenge porn! Τόνισε ότι οι δράστες τους δεν έχουν επίγνωση των κυρώσεων, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν κυρώσεις. Μόνο για υλικό που αφορά ανήλικους υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αναζητείται και να εντοπίζεται ο θύτης.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν θα μπορούσε να συμπυκνωθεί όλη η κριτική για την εγκληματική αμέλεια των εκάστοτε κυβερνήσεων. Και προφανώς ο Κανάκης είχε δίκιο στην αναφορά που ενέπλεξε τον Άδωνι Γεωργιάδη. Θα ήταν πολύ πιο ουσιαστική μία παρέμβαση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας που θα αντανακλούσε στη ρίζα του προβλήματος από μια προσπάθεια υπεράσπισης της κυβέρνησης και της Λίνας Μενδώνη, όπως έσπευσε να κάνει. Οι αρχές έχουν τα νομικά εργαλεία να διώκουν όσους διακινούν βίντεο και φωτογραφίες ανήλικων, αλλά όχι όταν τα θύματα είναι γυναίκες. Όπως δήλωσε η διευθύντρια του CSI Institute – κλινική εγκληματολόγος, Κέλλυ Ιωάννου, η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος τον εντοπισμό των δραστών, καθώς «κάθε φωτογραφία έχει ψηφιακά ίχνη». Μόνο βέβαια αυτούς που αναρτούν για πρώτη φορά, καθώς αν οικειοποηθεί κάποιος το υλικό με download στο κινητό του μπορεί μετά να το κάνει ό,τι θέλει.

To νομικό κενό δεν αφορά μόνο την αδυναμία (απροθυμία καλύτερα;) εντοπισμού του κάθε Στάθη Παναγιωτόπουλου αυτού του κόσμου. Η δεύτερη πολύ σημαντική παράμετρος είναι οι ποινές-χάδι στους δράστες. Τον Αύγουστο του 2010 ο εν δυνάμει δολοφόνος Στάθης Ευσταθίου είχε συλληφθεί έχοντας στην κατοχή του πάνω από 30.000 αρχεία σκληρού παιδικού πορνογραφικού υλικού. Ακόμα και οι έμπειροι διώκτες του είχαν μείνει άφωνοι όταν είδαν το περιεχόμενο που διακινούσε. Ποια ήταν η ποινή του; Εγγύηση 3.000 ευρώ και επιβολή περιοριστικών όρων, με μοναδική υποχρέωση να εμφανίζεται μια φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Δεκαέξι μήνες αργότερα αυτός ο άνδρας δολοφόνησε με τον πιο φρικιαστικό τρόπο τη σύντροφό του Ανδριάνα Γαρδικιώτη στην Καστοριά. Οι δομές του κράτους δεν είχαν κάνει τίποτα για να το αποτρέψουν, μολονότι είχε γίνει ξεκάθαρο ότι ήταν επιβεβλημένη η ψυχολογική υποστήριξη. Ο ίδιος άνθρωπος είχε εκτίσει φυλάκιση 18 μηνών για βιασμό φοιτήτριας και είχε κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου.

Εν κατακλείδι: Κάθε εβδομάδα διενεργούνται στην Ελλάδα δύο-τρία σεξουαλικά εγκλήματα διαδικτυακής μορφής – «τεχνολογική σεξουαλική κακοποίηση» – ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε η κ. Ιωάννου και… ουδείς ασχολείται. Οι δράστες ανενόχλητοι και τα κανάλια επικοινωνίας τους εντελώς αφιλτράριστα, αν και θα μπορούσε και σε αυτό το επίπεδο να σημειωθεί νομική πρόοδος. Μια υπηρεσία που θα είχε υπό την εποπτεία της όλο αυτό το «πάρτι» σεξοδιαστροφικών που έχει στηθεί στο web και θα έδινε εντολή στους παρόχους internet να απαγορεύει την πρόσβαση στις σελίδες ενοχικού υλικού που θα υπέπιπταν στην αντίληψη της (κάτι ανάλογο που συμβαίνει με τις στοιχηματικές εταιρίες που δεν έχουν άδεια στην Ελλάδα). Μάλιστα σε domain που ανήκει σε ελληνική αρχή (gr) είναι και σχετικά απλό να βρεις τον ιδιοκτήτη της, αφού χρειάζονται απαραίτητα στοιχεία για να το αγοράσει κάποιος.