Εκεί το κράτος είναι στην υπηρεσία του πολίτη: Οι 4 χώρες που παρέχουν δωρεάν PCR για όλους
Βρείτε μας στο

Ένα από τα βασικά αιτήματα πολλών από την έναρξη της πανδημίας είναι η πτώση του κόστους των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, ειδικά αυτά του μοριακού ελέγχου που οι τιμές του παραμένουν πολύ ψηλά στην Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο τα 50 ευρώ.

Το ζήτημα έχει επανέλθει επιτακτικά στην επικαιρότητα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει και τα θετικά κρούσματα covid-19 έχουν εκτοξευτεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Μπορεί η τιμή του rapid test να μην είναι τσουχτερή (10€), αλλά από τη στιγμή που ακόμη και με θετικό self ή rapid τεστ, απαιτείται η διενέργεια μοριακού (PCR) για να εξακριβωθεί εάν κάποιος έχει μολυνθεί, ο πολίτης είναι αναγκασμένος να επωμίζεται το σημαντικό κόστος του PCR, σε μια χώρα που ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι πολύ χαμηλότερος από άλλες που το παρέχουν ακόμα και δωρεάν.

Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι δεν χρειάζεται μοριακό τεστ μετά από ένα θετικό rapid test για τους εμβολιασμένους. Αφενός όμως αυτό έγινε πολύ αργά, αφετέρου ο λόγος δεν είναι ότι το rapid βγάζει 100% έγκυρο αποτέλεσμα στους εμβολιασμένους. Απλώς η κ. Γκάγκα συνέστησε όσους εμβολιασμένους βγαίνουν θετικοί σε rapid να αποφεύγουν την επιβεβαίωση του PCR και να τηρούν έτσι κι αλλιώς τα μέτρα προστασίας, μένοντας για λίγες μέρες στο σπίτι τους. Αμφίβολο βέβαια αν αυτή είναι η ενδεδειγμένη πρακτική για όσους έχουν λοίμωξη παραλλαγής τύπου Δέλτα, καθώς ως γνωστόν ακόμα και ο εμβολιασμένος είναι πιθανό να χρειαστεί νοσηλεία και ίσως η παραμονή στο σπίτι να είναι επιβαρυντική για την υγεία του.

Ο δε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι «όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».

Αυτό βέβαια σηκώνει μπόλικη συζήτηση. Γιατί μετά από δύο χρόνια πανδημίας δεν υπάρχουν δομές να υποστηρίξουν δωρεάν PCR τεστ; Και γιατί υπάρχουν στη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία και την Αυστρία, όπου ακόμα και τα τεστ μοριακού τύπου προσφέρονται με μηδενικό κόστος; Μιλάμε για χώρες με μέσους μηνιαίους μισθούς που είναι υπερδιπλάσιοι, ακόμα και τριπλάσιοι από τον ελληνικό (1.161€).

Στη Δανία μάλιστα είναι σχεδόν τετραπλάσιος (3.914€). Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 2.313€, ενώ στην Αυστρία 3.104€. Και στη Γαλλία (2.791€) τα PCR είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους πολίτες ή κατόπιν συνταγής γιατρού, με το κόστος για τους ανεμβολιάστους να είναι στα 50€. Στη Γερμανία (2952€) το κόστος του PCR μειώθηκε την 1η Ιουλίου 2020 από τα 59€ στα 39.40€, ενώ ο κάθε πολίτης δικαιούνται ένα δωρεάν rapid τεστ την ημέρα! Φυσικά σε όλες τις προαναφερόμενες χώρες δεν τίθεται θέμα κόστους για τα rapid τεστ.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Βέβαια υπάρχουν και χώρες με μικρότερους μισθούς από την Ελλάδα και υψηλότερο κόστος τεστ, όπως η Σλοβακία και κάποιες βαλκανικές. Υπάρχουν όμως και αυτές με μέσο μηνιαίο μισθό κοντά στα 6.000€ και την τιμή των PCR στα 13€, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Εμείς κύριε Πλεύρη τις δομές ποιας χώρας θα θέλατε να προσεγγίσουμε; Της Δανίας ή της Σλοβακίας;