Το όπλο των βιαστών: Πού βρίσκουν οι δράστες το χάπι της ντροπής που έχει απαγορευτεί σχεδόν παντού
Βρείτε μας στο

Η υπόθεση βιασμού της 24χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκη έχει φέρει στην επικαιρότητα μια ορολογία σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, που και μόνο το άκουσμα της υποδηλώνει τον προμελετημένο χαρακτήρα του εγκλήματος.

Πρόκειται για τη ναρκωτική ουσία που περιγράφεται ως «χάπι βιασμού». Σύμφωνα με την καταγγελία του θύματος, οι δράστες την κακοποίησαν χωρίς να έχει τις αισθήσεις της, πιθανότατα διότι το ποτήρι που έπινε το ποτό της δεν είχε μέσα μόνο αυτό που νόμιζε. Οι καλά γνωρίζοντες, μεταξύ των οποίων δικηγόροι που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις, δεν εξεπλάγησαν με τη μαρτυρία της κοπέλας, σύμφωνα με την οποία το τελευταίο που θυμάται είναι η συνάντηση και συνομιλία με τρεις άνδρες και το επόμενο να ξυπνάει γυμνή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Η πρακτική με την οποία μεθοδεύουν το βιασμό οι επιτήδειοι είναι εξαιρετικά διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί άλλες έξι περιπτώσεις γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Ο αγγλικός όρος «date rape drugs» επινοήθηκε για να περιγράψει ουσίες που χρησιμοποιούνται προκειμένου να υποβοηθήσουν σεξουαλική επίθεση. Λόγω της επίδρασης των ουσιών αυτών, τα θύματα χάνουν πολύ συχνά την επαφή με το περιβάλλον και είναι ανίκανα να αρνηθούν σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά και να θυμηθούν στη συνέχεια τι είχε συμβεί.

Η ατάκα πολλών γονέων στα παιδιά τους – ειδικά στα κορίτσια – «πρόσεχε μην σου ρίξουν κάτι στο ποτό σου» μπορεί να ακούγεται πλέον… απαρχαιωμένη, στην πραγματικότητα όμως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Κακοποίησης και το Εγχειρίδιο Διαδικασιών και Πρακτικών Αντιμετώπισης της Διεμφυλικής Βίας του ΕΟΔΥ, τα χάπια που λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο είναι κατά βάση τέσσερα, τα πιο δημοφιλή όμως στα άτομα τέτοιων κυκλωμάτων είναι το GHB και αυτά που περιέχουν την ουσία φλουνιτραζεπάμη (Vulbegal, Rohypnol, Hipnosedon). Το GHB παρότι ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για ψυχαγωγία, όπως συμβαίνει συνήθως με αυτά τα σκευάσματα, σε clubs και πάρτι, απέκτησε προϊόντος του χρόνου κακή φήμη γιατί ανάλογα με τη δοσολογία μπορεί να προκαλέσει αναισθησία και διαταραχή μνήμης, τα στοιχεία δηλαδή που χρειάζονται οι επίδοξοι βιαστές.

Τα χάπια που περιέχουν φλουνιτραζεπάμη είναι υπνωτικού τύπου. Η ουσία είναι πολύ ισχυρή και προορίζεται να βοηθήσει σε βαριές αϋπνίες. «Σε ανάμειξη με το ποτό έχει την ιδιότητα να επιφέρει απώλεια μνήμης και να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις», δηλώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εξηγώντας ότι χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά, περίπου ένα τέταρτο, για να δράσει.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πρόστιμο 3.000 ευρώ κι αφαίρεση άδειας : Αν φεύγεις για 3ήμερο Καθαράς Δευτέρας, κόψε αυτήν την συνήθεια στο αμάξι

Το ναρκωτικό χορηγείται αυστηρά μόνο με συνταγή γιατρού. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η κυκλοφορία του έχει απαγορευθεί, στις ΗΠΑ δεν κυκλοφόρησε ποτέ, αλλά στο Διαδίκτυο – και ειδικότερα στο λεγόμενο dark web – μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί έναντι 5-10 ευρώ.

«Το συγκεκριμένο χάπι προκαλεί άρση των αναστολών και απώλεια μνήμης. Είναι σαν να είσαι μεθυσμένος, χωρίς να είσαι μεθυσμένος. Η επίδρασή του μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 8 ώρες και μετά το άτομο δεν θυμάται τι συνέβη σε εκείνο το διάστημα. Δεν έχει αναμνήσεις», προσθέτει ο κ. Μανωλόπουλος.

Παλιότερα η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία είχε προσδώσει στο υπνωτικό χάπι την ιδιότητα να κάνει μπλε το χρώμα του υγρού, στο οποίο προστίθεται. Ωστόσο πολλά από αυτά τα φάρμακα δεν έχουν χρώμα, οσμή ή γεύση κι έτσι τα άτομα που έχουν κάνει χρήση δεν είναι σε θέση να το γνωρίζουν.