Agora

Agora Tower: Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Ταϊβάν είναι το παρόν και το μέλλον

Ένα κτήριο με ελαστικό κορμό

Έχετε δει που σε πολλούς τίτλους και κείμενα, γράφουν ότι κάποια πράγματα είναι βγαλμένα από το μέλλον; Ε, το μέλλον για το οποίο μιλούσαν, έχει ήδη γίνει παρόν, οπότε καλό είναι το βάλουμε στην κουβεντούλα. Και με το Agora Tower, αυτό θα συμβεί. Ετσιθελικά.

Η αρχιτεκτονική είναι ένας κλάδος που συναντά μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς πρέπει να ανταποκριθεί στις υψηλές περιβαλλοντικές απαιτήσεις και να δώσει το έναυσμα για βιώσιμα αστικά τοπία. Κάθε κτήριο, κάθε πολυκατοικία, πρέπει να σφύζει από πράσινο, να απορροφά τμήμα του C02 που αφήνει στην ατμόσφαιρα και να εξασφαλίζει πιο δροσερό περιβάλλον στους μεγάλους καύσωνες.

Το Agora Tower είναι ένα πρότυπο κτήριο, σε μια από τις Μέκκες της αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας και καινοτομίας. Η Άπω Ανατολή είναι κυριολεκτικά το παρελθόν και το μέλλον. Χρονικά βρίσκεται δηλαδή πίσω από τη Δύση, αλλά την ίδια στιγμή, βλέποντας τη, βλέπει κανείς το μέλλον.

Σε αυτόν τον eco-friendly πύργο των 20 ορόφων, στην καρδιά της πρωτεύουσας Ταϊπέι, ο Βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Callebaut αποτύπωσε τα οράματα καλλιτεχνών της αρχιτεκτονικής. Ο… σεσημασμένος για την πράσινη αρχιτεκτονική του Vincent Callebaut, κατέθεσε για πρώτη φορά το σχέδιο του τον Νοέμβριο του 2010. Το πρότζεκτ ξεκίνησε να χτίζεται τον Μάρτιο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε ολοκληρωθεί.

Ο πύργος κατασκευάστηκε από την εταιρεία BES της Core Pacific Group, ενώ μαζί με τον Callebaut συνεργάστηκαν κι άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία όπως το SARL Paris και το LKP Design. Για τους εσωτερικούς χώρους, ο Βέλγος απευθύνθηκε στο Wilson & Associates και το King Le Chang.

Το Agora Tower έχει 23.000 δέντρα και θάμνους

Φτιαγμένο στο ελικοειδές σχήμα που έχει το DNA, το Agora Tower περιλαμβάνει 48 πολυτελείς οικίες με πάρκινγκ για αυτοκίνητο, πισίνα, γυναστήριο και άλλα facilities στο υπόγειο του που έχει γυάλινο πάτωμα, ενώ κάθε σπίτι έχει τον δικό του κρεμαστό κήπο.

Ο τρόπος που έχει κατασκευαστεί ο πύργος, δίνει ένα εφέ περιστροφής 90 μοιρών. Λες και το σώμα του κτηρίου είναι ελαστικό και διπλώνει. Το δε σχήμα του ποικίλλει ανάλογα με το σημείο από το οποίο θα το δει κανείς.

Για να ενισχυθεί το οικολογικό αποτύπωμα, το Agora Tower διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Παράλληλα, η οροφή συλλέγει το νερό της βροχής και το μετατρέπει σε χρήσιμο για τους ενοίκους.

Συνολικά το κτήριο έχει 23.000 δέντρα και θάμνους, ενώ σημεία του κτηρίου με πράσινο, περιβάλλονται από γυαλί. Με αυτή τη χλωρίδα, το κτήριο απορροφά περίπου 130 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Είναι ένας αριθμός που αν τον έκανε κανείς αναγωγή σε 6ψήφιο αριθμό κτήριων, θα έβλεπε τεράστια σημαντικό impact στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Εκτός από τη δροσιά που παρέχει η χλωρίδα στο κτήριο, του παρέχει και καλή ηχομόνωση. Αυτά τα στοιχεία κάνουν το Agora Tower πρότυπο αρχιτεκτονικής. Δεν εκλείπουν βέβαια οι προκλήσεις. Καθώς το κτήριο έχει χωμάτινο έδαφος στα μπαλκόνια και σε άλλα σημεία για την ανάπτυξη του πράσινου, η μη σωστή φροντίδα του εδάφους, μπορεί να καταστρέψει αυτό το άλσος που έχει φτιαχτεί.