«Ευχαριστούμε...»: Η λέξη με τα 5 γράμματα που 8/10 Έλληνες πιστεύουν ακόμα ότι είναι ολόσωστη!
Βρείτε μας στο

Να πούμε ψέματα; Δε θα πούμε- όχι. Η μύτη μας, άλλωστε, δεν είναι ακριβώς γαλλική για να μπορούμε να ρισκάρουμε να μεγαλώσει ελαφρώς αν ντυθούμε Πινόκιο με σάρκα και οστά, οπότε ας μην πάρουμε το ρίσκο το μπουγατσομάχαιρο που βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου μας να μεγεθυνθεί κι άλλο.

Επομένως, ειλικρίνεια: υπάρχουν ορισμένα «πράγματα» (που δεν είναι πράγματα, όπως και τα σημαντικότερα στην ζωή- συγκινηθήκατε ή ακόμα;) τα οποία αποτελούν λατρεμένες συνήθειες των συντακτών μας εδώ στο menshouse

Οι προτάσεις, φερ’ ειπείν, για υπέροχα μέρη το καλοκαίρι. Τα κουίζ πάσης φύσεως. Ενίοτε θέματα για τον στρατό, εκεί που γίναμε όλοι μας άντρες (ενός λεπτού ηλεκτρονική σιγή…) και γι’ αυτό αποφασίσαμε ν’ ανοίξουμε ένα σάιτ που φέρει τον υπότιτλο «Ο άντρας στον κόσμο του» (επειδή, ξέρετε, γίναμε άντρες).

«Ευχαριστούμε...»: Η λέξη με τα 5 γράμματα που 8/10 Έλληνες πιστεύουν ακόμα ότι είναι ολόσωστη!

Και, φυσικά, τα αγαπημένα μας γλωσσικά λάθη στα οποία υποπίπτουμε, κατά κανόνα, όλοι μας, κάνοντας τη δύσμοιρη ελληνική να δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, λες κι έχει ανέβει στο ρινγκ με τον Μάικ Τάισον την εποχή που ο Iron Mike ήταν στα ντουζένια του κι όχι όταν κατήντησε να «τις τρώει» από κάθε καρυδιάς πυγμαχικό καρύδι.

Το μενού των διαφόρων κειμένων που έχουμε ανεβάσει περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα: ορθογραφικά λάθη που κάνουν τον κ. Μπαμπινιώτη να τραβάει τις κοτσίδες που δεν έχει, εκφράσεις που δολοφονούνται ελαφρά τη καρδία και κάνουν τη μάνα του Πελέ να βάζει τα κλάματα και πολλά ακόμα.

Σήμερα, λοιπόν, κατά την προσφιλή μας συνήθεια, επιστρέφουμε με ακόμα ένα συντακτικό λάθος το οποίο το κάνει πάρα πολύς κόσμος και είναι από εκείνα που ωθούν τους φιλολόγους να φάνε τα πτυχία τους (που, μεταξύ μας, άχρηστα είναι καθώς ο επόμενος διορισμός για τους επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ είναι το 2053 τον Οκτώβρη).

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

«Ευχαριστούμε...»: Η λέξη με τα 5 γράμματα που 8/10 Έλληνες πιστεύουν ακόμα ότι είναι ολόσωστη!

Σε τι αναφερόμαστε:

Στο εξής: «Ευχαριστούμε όλους όσους ήρθαν να μας δουν, όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, όλους όσους βρέθηκαν στο πλευρό μας»- γενικά, όλους όσους επί πολλές, λανθασμένες φορές.

Αυτό το «όλους όσους» μπορεί… ηχητικά να κάθεται καλά στο αυτί (-ους, -ους, τρομερός συνδυασμός), ωστόσο ξέρετε κάτι; Είναι πέρα για πέρα λάθος

«Γιατί;», σας ακούμε χάρη στην ακοή που μας έδωσε 100% σε πρόσφατο (του 1989) ακουόγραμμα;  Διότι το σωστό είναι «Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν/ στήριξαν/ ένιωσαν» και ούτω καθεξής, καθώς είναι υποκείμενο στο ρήμα που ακολουθεί.

 

Αν, ωστόσο, αισθάνεστε μία ιδιαίτερη έλξη για το «όσους» και θέλετε πάση θυσία να το χρησιμοποιήσετε, σας έχουμε λύση: απλά αφήστε στην άκρη το όλους. Δηλαδή: ευχαριστούμε όσους μας συμπαραστάθηκαν. Απλό και αποτελεσματικό, δε νομίζετε;

Τώρα που το ξέρετε, επομένως, βοηθήστε κι εσείς στο να σωθεί η ελληνική γλώσσα που, όσο να πει κανείς, δε διάγει και τις ευτυχέστερες μέρες της τα τελευταία (πολλά) χρόνια.

Λογικό: ξέρετε κανέναν να περνάει καλά όταν τον «σφάζουν» σε καθημερινή βάση;