Για περισσότερο από 30 χρόνια ήταν το σημείο αναφοράς του πιο δημοφιλούς ελληνικού ροφήματος και το απόλυτο hot spot του Παγκρατίου για μόνιμους και… περιπλανώμενους.
Όλοι γνωρίζουν ότι το κατάστημα του Λέντζου στην πλατεία Παγκρατίου, το οποίο δούλεψε από το 1964 έως το 2013, ήταν κάτι παραπάνω από μια καφετέρεια. Είχε ξεκινήσει ως ζαχαροπλαστείο – καφενείο, αλλά αφότου ο Χρήστος Λέντζος επινόησε την πατέντα που θα… απογείωνε το στάτους του φραπέ, ξεκίνησε να χτίζει το μύθο του ως ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της Αττικής.
Το μυστικό της σύστασης του κρεμώδους, πηχτού αφρού του και της πλούσιας γεύσης, που έφερνε κάτι σε… τιραμισού, κρατήθηκε για δεκαετίες επτασφράγιστο και μοιραία είχε την ανάλογη επίδραση στην εξάπλωση του brand πολύ πέρα από τα στενά όρια της συνοικίας του.
Ο Λέντζος δεν πρόλαβε όμως να εκσυγχρονιστεί και η απότομη αλλαγή συνηθειών με την επιδρομή του εσπρέσο, σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση, οδήγησε στο λουκέτο, το Φεβρουάριο του ’13.
Όπως αποδείχτηκε ωστόσο, δέκα χρόνια αργότερα, αυτό δεν ήταν και το «τέλος εποχής». Το θρυλικό καφενείο είναι ξανά στις επάλξεις, υπό νέα διεύθυνση και διαφορετική φιλοσοφία, όπως επιτάσσουν οι συνθήκές της εποχής.
Όσο για το μυστικό που έκανε τον φραπέ του Λέντζου μύθο, πλέον μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Δεν είχε ούτε το αυγό, ούτε μπέικιν πάουντερ όπως έλεγε ο αστικός μύθος.
Το μυστικό ήταν η αφθονία σε καφέ και ζάχαρη και το χτύπημα σε μεγάλο γυάλινο και όχι πλαστικό μπλέντερ για αρκετή ώρα. Η χονδρική συσκευασία νεσκαφέ των 2,5 κιλών υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στις καφετέριες σε 1.000 δόσεις καφέ. «Eγώ δεν βγάζω ούτε 400. Oι υπόλοιποι τσιγκουνεύονται τη δόση. Ετοιμάζω ένα γλυκό μείγμα και για τον μέτριο προσθέτω έξτρα καφέ από πάνω», είχε πει ο Χρήστος Λέντζος, λίγο καιρό προτού κλείσει το μαγαζί.
Η δοσολογία ήταν μια και κάτι κουταλιά της σούπας νέσκαφε και μια κούπα ζάχαρη. Όλοι οι καφέδες έβγαιναν γλυκοί από το μπλέντερ και ήταν οι μεγάλες δόσεις και το καλό χτύπημα που δημιουργούσαν αυτό το πλούσιο, πηχτό μείγμα. Για όσους ήθελαν μέτριο, ο Λέντζος προσέθετε μια κουταλιά καφέ από πάνω -γνωστό και ως «καπέλο»- για να μειώσει τη γλύκα. Σκέτο καφέ δεν σέρβιρε, γιατί η κρέμα ήθελε ζάχαρη για να γίνει!
Υπεύθυνος για την αναβίωση του θρυλικού brand είναι ο Νίκος Δούλος, επιχειρηματίας με μακρά εμπειρία στο χώρο της εστίασης και ειδικότερα του καφέ. Έχοντας αφήσει τα διαπιστευτήρια του στις Βρυξέλλες με τη λειτουργία δύο πολύ επιτυχημένων delicatessens – «Το Μέλι» και το «Cherry» – που «έμαθαν» στους Βέλγους τον κρύο καφέ και τις φρέσκες χωριάτικες πίτες, αποφάσισε να μεταλαμπαδεύσει την τεχνογνωσία του στην πλατεία Παγκρατίου και συγκεκριμένα στην οδό Κρησίλα 1 (πολύ κοντά από το σημείο που βρισκόταν ο «πρόγονος» του ).
Όπως είπε πριν από λίγο καιρό ο νέος ιδιοκτήτης στο Nou-Pou.gr, σημείο αναφοράς θα είναι και πάλι ο «θρυλικός φραπέ», ωστόσο ο νέος Λέντζος έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει, όπως υποδηλώνει και ο πλήρως εκσυγχρονισμένος χώρος. Στόχος του μαγαζιού είναι να παντρέψει την παράδοση με τις επιταγές του σήμερα και για αυτό ο κατάλογος του διαθέτει προϊόντα που σε ταξιδεύουν… πίσω στο χρόνο, όπως το κορνέ, το κοκ, το εκλέρ, το σαραγλί και τις πάστες ποντικάκι, αμυγδάλου και σεράνο. Την ίδια ώρα όμως σερβίρονται καθημερινά χωριάτικες πίτες και φρέσκες σαλάτες, σάντουιτς με διάφορα ψωμάκια, καθώς και χειροποίητο παγωτό.
Στην κατηγορία «καφές», οι επιλογές είναι πολλές και κάποιες εξ αυτών άκρως ποιοτικές. Το κατάστημα διαθέτει 4 μύλους για διαφορετικές ποικιλίες specialty coffee, ανάμεσα στις οποίες η ποικιλία Υεμένης, που σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, δεν υπάρχει αλλού στην Αθήνα. Specialty coffee ονομάζεται ο καφές που προκύπτει από κόκκους εξαιρετικής ποιότητας, οι οποίοι καλλιεργούνται σε ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και ως εκ τούτου υπερέχουν γευστικά.
Στο νέο Λέντζο έχουν την «τιμητική» τους και κάποια ξεχωριστά ελληνικά βιολογικά προϊόντα, που έχουν επιλεγεί ένα προς ένα: από βότανα, αλεύρια και μπαχαρικά έως μαρμελάδες, χυμούς και αναψυκτικά, που δεν θα συναντήσεις εύκολα αλλού.
Το καφενείο με την εμβληματική επιγραφή λειτουργεί από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ και παρέχει υπηρεσίες delivery. Είτε προλάβατε να ζήσετε τον παλιό Λέντζο τις μέρες της δόξας του, είτε όχι, μια επίσκεψη στη «φυσική συνέχειά» του είναι δεδομένο ότι δεν θα κυλήσει αδιάφορα…