Απ’ την κορυφή στην πτώχευση μέσα σε δύο χρόνια: Το λουκέτο του ελληνικού σούπερ μάρκετ με τις καλύτερες τιμές
Βρείτε μας στο

Στην αρχή ήταν η ενέργεια και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης. Ακολούθως στην εξίσωση μπήκαν με… βίαιο τρόπο τα καύσιμα και η μετακίνηση. Εδώ και λίγο καιρό το σπιράλ ακρίβειας έχει επεκταθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ολοκληρώνοντας τον… τέλειο εκτροχιασμό του οικογενειακού προϋπολογισμού.  

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, τα είδη προσωπικής φροντίδας και τα απορρυπαντικά είναι αλυσιδωτές, με αποτέλεσμα να νοικοκυριά να στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας.  

Σύμφωνα με το ινστιτούτο καταναλωτών από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 το κόστος… συντήρησης έχει αυξηθεί κατά 50%! Δηλαδή μία οικογένεια 4 ατόμων εκεί που έδινε περίπου 300 ευρώ τον μήνα, πλέον δίνει 450 ευρώ.

Σε πέντε βασικά είδη οι ανατιμήσεις έχουν διαμορφωθεί ως εξής, από Ιούνιο 2021 έως Ιούνιο 2022.

  • Το φρέσκο γάλα από 1,18€ στα 1,41€: 
  • Το λάδι από 6,32€ στα 8,25€: 
  • Το ψωμί / κιλό από 1,60€ στα 2,60€:
  • Τα μακαρόνια από 1,04€ στα 1,53€.
  • Το ρύζι από 3,15€ στα 3,56€:

Φυσικά μεγάλες είναι οι αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως το αλεύρι (από 1,10 στα 1,70) και το κοτόπουλο (από 3,15 στα 4,15).  

Η ελληνική φέτα πωλείται στα 9,95 ευρώ το κιλό, από 7,90 ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ στα 12,35 ευρώ έχει φτάσει η γραβιέρα από 9,65 ευρώ πέρυσι. Η ζάχαρη πωλείται πλέον προς 1,20 ευρώ από 0,74 ευρώ πέρυσι, το μισό κιλό φακές(ψιλές) κοστίζει +0,53€ φτάνοντας στα 2,03 και το μισό κιλό φασόλια έχει αυξηθεί στα 2,07 ευρώ από 1,68 ευρώ πριν από έναν χρόνο.  

Το αρνί πωλείται προς 9,95 ευρώ το κιλό, από 7,35 ευρώ το κιλό τον Ιούνιο του 2021, το κατσίκι έχει φτάσει πλέον τα 10 ευρώ το κιλό (από 8,05 ευρώ πέρυσι), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση έχει η τιμή της σαρδέλας, που από 3€ έχει φτάσει στα 5€.  

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Πραγματοποιώντας μια σύγκριση τιμών σε 59 διαφορετικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε κάθε ελληνικό σπίτι, το Ινστιτούτο Καταναλωτών συμπέρανε ότι η αγορά αυτών των 59 συγκεκριμένων προϊόντων κόστιζε τον Ιούνιο του 2021 περί τα 17ο ευρώ, ενώ 12 μήνες μετά το κόστος για το ίδιο ακριβώς καλάθι έχει διαμορφωθεί στα 224 ευρώ. 

Μάλιστα, καταναλωτές και φορείς της αγοράς εκφράζουν φόβους για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης που έχει τροφοδοτήσει η «έκρηξη» του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, καθώς το κύμα της ακρίβειας σαρώνει το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. 

Μπροστά σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, η κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική ενός μέτρου ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων, που έχει ήδη υιοθετηθεί από Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία.  

Το εξεταζόμενο σενάριο προβλέπει να χορηγηθεί στους πλέον ευάλωτους, κουπόνι 100 ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας. Αν προχωρήσει, η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά. 

Η συγκεκριμένη ιδέα έχει κατατεθεί ήδη στους τεχνοκράτες της Κομισιόν και ταυτόχρονα βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μεταξύ άλλων σε 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταβληθεί κουπόνι διατροφής 100 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.