Μπορεί το Άμστερνταμ να αποτελεί τον πλέον δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ολλανδίας, αλλά υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ΙΣΩΣ να άξιζε την επόμενη φορά να κάνετε μια βόλτα μέχρι το Ρότερνταμ.
Αν θέλετε, μάλιστα, μπορείτε πρώτα να καθίσετε μια-δυο μέρες στην ολλανδική… συμπρωτεύουσα, να ξεχαρμανιάσετε επισκεπτόμενοι όσα έχει να σας προσφέρει, δηλαδή το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ή εκείνο της Μαντάμ Τισό και στη συνέχεια –υπό την επήρεια της κουλτούρας– να ταξιδέψετε με το τραίνο μέχρι το άλλο μεγάλο λιμάνι.
Εκεί, πιθανότατα θα βρείτε τρομερά διασκεδαστικό το να βρεθείτε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης το οποίο με μεγάλη υπερηφάνεια παρουσιάζει αυτές τις μέρες το τελευταίο έκθεμα της συλλογής «Νεκρά Ζώα με Ιστορία». Πρόκειται για ένα ταπεινό κουνάβι που τον περασμένο Νοέμβριο λίγο έλειψε να καταστρέψει ένα έργο αξίας 7 δις δολαρίων και τις ελπίδες της ανθρωπότητας να ανακαλύψει το μποζόνιο του Χιγκς ή το τι συνέβη εκείνα τα πρώτα εκατομμυριοστά του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου μετά το Big Bang.
Η νυφίτσα που την «έπεσε» στο CERN
Ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων του πλανήτη βρίσκεται στη Γενεύη. Με διάμετρο κοντά στα 27 χιλιόμετρα είναι ένα μέρος δύσκολο να προφυλαχθεί από επιθέσεις. Ως μια χώρα που διαχρονικά παρέμενε ουδέτερη στους πολέμους, με κύριο έργο της το να φυλάει στις τράπεζές της χρήματα και τιμαλφή των εμπλεκομένων, η Ελβετία δεν έχει πολλούς εχθρούς. Ωστόσο, το εικονιζόμενο ζούδι δεν χαμπάριαζε από ουδετερότητες και τέτοιες ιστορίες. Κι έτσι, ενώ οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν ακόμη το «σωματίδιο του θεού», το οποίο περιγράφει ο Χιγκς, αλλά η ύπαρξή του δεν έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά, εκείνη είχε πολύ πιο ταπεινά κίνητρα. Το πολύ-πολύ ένα κοτέτσι να έψαχνε το (πάλαι ποτέ) ζωντανό.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι της πέρασε από το μυαλό όταν πλησίαζε τον επιταχυντή, αλλά το βέβαιο είναι πως από το κορμί της πέρασαν περίπου 66.000 βολτ τα οποία ευθύνονται για το θάνατό της αλλά της χάρισαν μια θέση στην αιωνιότητα και τις προθήκες του μουσείου που λέγαμε.
Το σπουργίτι που τα γκρέμισε όλα
Σε γενικές γραμμές τα σπουργίτια είναι συμπαθητικά πλάσματα. Σε αντίθεση, όμως, με τα πολύ πιο προβεβλημένα και χιλιοτραγουδισμένα χελιδόνια, οι σπούργοι μένουν εδώ χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά κανείς δεν έχει πει μια καλή κουβέντα για αυτούς. Ίσως εκνευρισμένο από αυτή την κατάφωρη αδικία, ένα πτηνό αυτής της οικογένειας αποφάσισε να πάρει εκδίκηση από τους ανθρώπους. Όχι όλους. Για κάποιο άγνωστο λόγο, τα έβαλε με τους λάτρεις του ντόμινο συγκεκριμένα.
Αποδεικνύοντας πως σε πολλά πράγματα σημασία δεν έχει το μέγεθος αλλά το πώς το χρησιμοποιείς, το μικρό σπουργίτι κατάφερε να ρίξει σχεδόν 23.000 κομμάτια από το μεγαλύτερο ντόμινο του κόσμου, το οποίο για μέρες έστηναν κάποιοι υπομονετικοί κύριοι και κυρίες, λίγα 24ωρα πριν το παρουσιάσουν στον κόσμο. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν θάνατος και… εκτελέστηκε άμεσα προκειμένου να μη ρίξει και τα υπόλοιπα από τα 4 εκατ. κομμάτια. Κάπως έτσι, ο φονιάς του τιμωρήθηκε με πρόστιμο 200 ευρώ και το θύμα κατέληξε στο μουσείο.
Ο σκαντζόχοιρος που δεν πρόσεχε τη διατροφή του
Οι περισσότεροι συμφωνούν πως το φαγητό που σερβίρεται στα φαστφουντάδικα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία μας. Κάποιοι μάλιστα εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Δυστυχώς ο σκαντζόχοιρος της φωτογραφίας δεν έζησε αρκετά για να μιλήσει γι’ αυτό. Ο καημένος βρήκε το θάνατο όταν σφήνωσε τη μουσούδα του σε ένα κύπελλο με γλύκισμα των McDonald’s κι έμεινε εκεί ως τραγική υπενθύμιση του τι κακό μπορεί να προκαλέσει ο κάθε ένας από εμάς όταν έτσι απλά πετά ένα σκουπίδι στο δρόμο.
Το ποντίκι που ήθελε να γίνει βουλευτής
Κατά καιρούς πολλά ζώα τα κατάφεραν τόσο καλά στη ζωή τους ώστε να πείσουν άλλα ζώα να τους στείλουν ως εκπροσώπους τους στη Βουλή. Φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στο ελληνικό κοινοβούλιο, αν κρίνουμε από αυτό το ποντίκι το οποίο πιάστηκε κυριολεκτικά στα πράσα μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Ολλανδία. Το 2012 η κατάσταση με τα τρωκτικά είχε φτάσει στο απροχώρητο καθώς κατά κύματα προσπαθούσαν να μπουκάρουν εκεί με στόχο –ποιος ξέρει;- ακόμη και την κατάλυση του πολιτεύματος. Η απάντηση της οργανωμένης Πολιτείας υπήρξε άμεσα και οι ποντικοπαγίδες πήραν φωτιά. Ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος των… ποντικών (μαζί με την παγίδα του) εκτίθεται μέχρι τις μέρες μας για παραδειγματισμό ώστε κανένα άλλο τρωκτικό να μην δοκιμάσει κάτι ανάλογο στο μέλλον.
Το ψάρι που κατάφερε να του κάτσει (στο λαιμό)
Ο καθένας από εμάς πιθανότατα μια φορά στη ζωή του έχει ευχηθεί «ψόφο» στα social media ή έχει χρησιμοποιήσει εκφράσεις του τύπου «στους γιατρούς να τα φας» ή «στο λαιμό να σου κάτσει» για κάποιον συνάνθρωπό του. Καλό είναι αυτά να μην γίνονται, επειδή καμιά φορά πιάνουν. Δυστυχώς αυτό συνέβη και με έναν 28χρονο ο οποίος –άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες και έχοντας τι κατά νου- δοκίμασε να καταπιεί ένα ζωντανό γατόψαρο. Κι ενώ η τύχη του νεαρού αγνοείται, εκείνη του ψαριού ήταν η αναμενόμενη. Αφαιρέθηκε από το λαιμό του τύπου και πλέον κοσμεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ.