Έχετε μάθει τι έκανε ο Δήμος Αγρινίου με τα αδέσποτα σκυλιά;
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Έχετε μάθει τι έκανε ο Δήμος Αγρινίου με τα αδέσποτα σκυλιά;

Η ηθοποιός Ειρήνη Φαναριώτη γράφει για την κίνηση που ετοιμάζει αύριο στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου

Πάει κάποιος και υιοθετεί ένα σκυλάκι ή ακόμη χειρότερα αγοράζει ένα. ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΕΙΡΩΝΕΙ γιατί πιστεύει ότι πρέπει να ζήσει τον έρωτα, είναι κατά της φύσης του ζώου ή απλώς αδιαφορεί για τη φύση του ζώου. Πηγαίνει αυτό το καημένο και ζει τον έρωτα και τελικά φέρνει στον κόσμο 4, 5, 6 κουτάβια.

Γράφει η ηθοποιός Ειρήνη Φαναριώτη

Ο άνθρωπός του έστω ότι βρίσκει και τα δίνει κάπου αλλά μέχρι εκεί. Ανέλαβε άλλος την ευθύνη τώρα. Έστω ένας από αυτούς – πιστέψτε με ένας είναι αρκετός – διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να κρατήσει το ζώο κι αποφασίζει να το παρατήσει κάπου.

Τα σκυλιά έχουν την τάση να μαζεύονται εκεί που είναι άνθρωποι, είναι το πιο εξοικειωμένο με το ανθρώπινο είδος ζώο και δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον άνθρωπο (δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις). Πάει λοιπόν το ζώο προς τους ανθρώπους και προς αναζήτηση τροφής.

Ο σκύλος δεν έχει μάθει να κυνηγάει την τροφή του στη φύση. Οπότε πάει σε μια πόλη ή ένα χωριό. Εκεί ενδεχομένως να βρει κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις με τη δική του κι αφού γίνουν επιδείξεις εξουσίας και bulling μεταξύ τους ίσως τελικά καταλήξουν να γίνουν μια αγέλη < ομάδα κοινωνικών ζώων που ζουν μαζί.

Τώρα αυτή η ομάδα δεν αρέσει στον άνθρωπο της πόλης ή του χωριού. Τον ενοχλεί.

Ζητά από τη Φιλοζωικη της περιοχής του να έρθει να τα πάρει. Προφανώς αδιαφορεί για του που θα τα πάει μια εθελοντική ομάδα ανθρώπων. Μόνο να μην τα βλέπει αυτός. Η Φιλοζωικη δεν έχει που να τα πάει γιατί το καταφύγιο έχει ήδη 70-80 σκυλιά που ζουν σε ΚΛΟΥΒΙΑ και σιτίζονται και κάνουν τα εμβόλιά τους με χρήματα απλών ανθρώπων ΑΛΛΩΝ από αυτούς που δεν τα θέλουν.

Έχετε μάθει τι έκανε ο Δήμος Αγρινίου με τα αδέσποτα σκυλιά;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Μετά αυτοί που δεν τα θέλουν παίρνουν το Δήμο που δεν έχει που να τα πάει γιατί και καταφύγιο να είχε πάλι δεν θα χωρούσαν.

Κι έτσι τα παίρνει κάποιος και τα πάει σε μια  ”έρημη” περιοχή.

Στην έρημη αυτή περιοχή αν δε βρεθεί κάποιος να τα ταΐσει τα ζώα αρχίζουν να ξαναέρχονται προς την πόλη ή το χωριό.Κι αν δεν έρθουν ίσως τελικά πεθάνουν ΕΚΕΙ  από ασιτία.

ΠΟΥ ΕΚΕΙ;

Εκεί στο ποτάμι ή τη διώρυγα από την οποία πίνεις νερό ή ποτίζεις τα φρούτα, τα λαχανικά αυτά που θα φας και θα δώσεις στα παιδιά σου.

Εκεί στο χωράφι σου, στο περιβόλι σου,στο εξοχικό σου.

Εκεί στο δρόμο, όπου ο αέρας είναι ο ίδιος με αυτόν που αναπνέεις κι εσύ.

Αυτός ο μολυσμένος εδώ και αιώνες αέρας.

Και σας ρωτάω τώρα.

Ποιος φταίει για όλα τα παραπάνω;

Το σκυλί; Η Φιλοζωικη; Αυτός που τον ενοχλεί το σκυλί; Ο Δήμος; Αυτός που πήρε το σκυλί και δεν το ήθελε τελικά; Αυτός που δεν το στείρωσε; Η μάνα του κι ο πατέρας του που του έμαθαν απλώς πως να ξεφορτώνεται τις ευθύνες; Το σχολείο που δεν του έμαθε να σέβεται τίποτε άλλο πέρα από τον εαυτό του; Ο εργοδότης του που του έμαθε πως δίκιο έχει μόνο ο ισχυρότερος;

Ποιος;

Η απάντηση δεν έχει έναν φταίχτη. Γι΄αυτό και αποφάσισα να κινητοποιήσω κόσμο και να κάνουμε μια διαμαρτυρία αύριο στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

Είναι πολλοί οι λόγοι που έκαναν επιτακτική αυτή τη συνάντηση και πραγματικά ώρες ώρες δεν ξέρει κανείς από που να αρχίσει.

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο πολύ δυσάρεστο περιστατικό με το παιδί που δέχτηκε επίθεση από σκύλο του Δήμου Αγρινίου στο κέντρο της πόλης. Έλαβα κι άλλα μηνύματα -όχι πολλά ομολογώ- για την ανησυχία και τον φόβο που προκαλούν αυτά τα σκυλιά καθημερινά στους δημότες της πόλης.

Να πω λοιπόν ότι ναι, βαραίνει τον Δήμο το τι θα γίνει με αυτά τα ζώα αλλά σίγουρα όλοι συμφωνήσαμε στο τέλος της ημέρας ότι η εξορία και η εξόντωσή τους δεν είναι η λύση και σχεδόν κανείς μας δεν το θέλει αυτό.

Έχετε μάθει τι έκανε ο Δήμος Αγρινίου με τα αδέσποτα σκυλιά;

Γι’ αυτό ζητάμε από τον Δήμο Αγρινίου:

Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, ανοιχτό και σε λειτουργία όλο το 24ωρο.

Σύσταση ομάδας εντατικών και αυστηρών ελέγχων για στειρώσεις και σήμανση (chip) όλων των κατοικιδίων ζώων καθώς και καταγραφή τους. Η ομάδα δράσης να απαρτίζεται από υπαλλήλους του Δήμου και εθελοντές φιλόζωους με την στήριξη της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται τόσο στην πόλη του Αγρινίου όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου, Κοινότητες και Διαμερίσματα.

Δημιουργία ιστοσελίδας προώθησης υιοθεσιών των ζώων που φέρουν σήμανση (chip) του Δήμου Αγρινίου. Κάθε πιθανή υιοθεσία πρέπει να ελέγχεται λεπτομερώς και να εγκρίνεται από την αρμόδια 5μελή επιτροπή η σύσταση της οποίας προβλέπεται από τον νόμο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και σε όλους τους δημότες.

Προνόμια για τους δημότες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας ζώων που ανήκουν στον Δήμο Αγρινίου τα οποία είτε βρίσκονται σε αναμονή για υιοθεσία είτε αναρρώνουν από κάποια επέμβαση/ασθένεια.

ΔΕΝ στηρίζουμε τη δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου/κολαστηρίου.

Ο λόγος είναι ότι η περιορισμένη χωρητικότητα του (40 θέσεις) σε συνδυασμό με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των αδέσποτων στην πόλη, θα φέρει χάος στην διαχείριση του και στην ποιότητα της λειτουργίας του.

Στόχος μας είναι να περιοριστούν τα αδέσποτα μέσω των στειρώσεων κι όχι να δημιουρηθεί ένα κυνοκομείο που αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει την ντροπή της πόλης και των δημοτών της, ακολουθώντας το αρνητικό παράδειγμα άλλων Δήμων.

Θα πρέπει να ακουστεί επίσης και κάτι πολύ σημαντικό σχετικά με τον ρόλο της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου.

Τι είναι η Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου;

Σίγουρα ΔΕΝ είναι υπηρεσία του Δήμου αλλά πρόκειται για ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ σωματείο. Η Φιλοζωική όλα τα χρόνια έχει αναλάβει το έργο του Δήμου Αγρινίου όσον αφορά την διαχείριση των αδεσπότων της περιοχής ενώ κανονικά θα έπρεπε απλά να συνδράμει στο έργο του.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι η μόνη σχέση που θα έπρεπε να έχει με τον Δήμο είναι αυτή της υποστήριξης και της διευκόλυνσης σε κρίσιμα περιστατικά. Στην πραγματικότητα όμως έχει υποκαταστήσει τον Δήμο με τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει καθώς και στα μάτια των δημοτών που πιστεύουν ότι αυτή είναι η αρμόδια υπηρεσία όπως χαρακτηριστικά λένε, για τα αδέσποτα.

Οι εθελοντές της σιτίζουν, φροντίζουν στον δρόμο άρρωστα και τραυματισμένα ζώα, μεταφέρουν για στειρώσεις με δικά τους αυτοκίνητα, επιμελούνται υιοθεσίες. Κάποια ζώα τους παίρνει μέρες να τα πιάσουν ενώ επείγει η στείρωση γιατί το ζώο είναι σε οίστρο. Τα περισσότερα καταλήγουν για φιλοξενία στα γεμάτα σπίτια των εθελοντών μέχρι να αναρρώσουν.

Οι εθελοντές

Η φιλοζωική Αγρινίου απαρτίζεται από εθελοντές και μόνο. Οι οποίοι πιστέψτε με δεν ξεπερνούν τα 3 με 5 άτομα.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι με δουλειές, οικογένειες και υποχρεώσεις.

Αυτοί οι άνθρωποι δέχονται τηλεφωνήματα 24 ώρες το 24ωρο.

Αυτοί οι άνθρωποι το μόνο πράγμα που πληρώνουν στη ζωή τους είναι η αγάπη τους και αυταπάρνησή τους για τα ζώα.

Πριν λοιπόν σηκώσεις το τηλέφωνο να τους καλέσεις, κάλεσε την πραγματικά αρμόδια υπηρεσία του Δήμου καθώς επίσης βεβαιώσου πως εσύ ο ίδιος έχεις κάνει ότι μπορούσες για το ζώο που έχεις μπροστά σου. Ήταν και είναι πια ευθύνη όλων μας.