9 στους 10 το πιστεύουν ακόμα: Το μεγάλο ψέμα που μάθαμε στο σχολείο και περνάει από γενιά σε γενιά
Βρείτε μας στο

Θα μπορούσαμε. Αμέ, γιατί όχι; Θα μπορούσαμε.

Αν δεν ήμασταν site, θα είχαμε λαμπρό μέλλον μπροστά μας (και ακόμα λαμπρότερο παρελθόν, κατά πάσα πιθανότητα) σαν τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα τιτλοφορείτο «Η Στιγμή της Αλήθειας»- έτσι, τυχαία μας ήρθε ένα όνομα εκπομπής. 

Γιατί, βλέπετε, σήμερα δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε. Όχι. Έχουμε γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά μας (menshouse.gr, χαρήκαμε) στην διαδικτυακή ιστορία, σε ό,τι έχει να κάνει με το ξεμπρόστιασμα των ψεμάτων. 

Κατόπιν λαϊκής απαίτησης που δεν εκφράστηκε ούτε από ένα άτομο πουθενά και ποτέ, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο αγαπημένο θέμα των πραγμάτων που μας μάθαιναν στο σχολείο και που με την πραγματικότητα δεν συναντιούνται ούτε στο άπειρο, μιας και είναι δύο παράλληλες έννοιες.

Είστε έτοιμοι για να τραβήξουμε την κουρτίνα του ψεύδους και ν’ αποκαλυφθεί η αλήθεια;

Ορίστε: το Σινικό Τείχος δεν είναι η μόνη ανθρώπινη κατασκευή που φαίνεται από το διάστημα. ΜΠΟΥΜ!, πάρτε το.

9 στους 10 το πιστεύουν ακόμα: Το μεγάλο ψέμα που μάθαμε στο σχολείο και περνάει από γενιά σε γενιά

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

Θυμάστε τους δασκάλους μας στο δημοτικό ή το γυμνάσιο που επαναλάμβαναν σε κάποιο μάθημα πως το Τείχος (που ξεκίνησε την κατασκευή του τον 7ο αιώνα π.Χ. και φτιάχτηκε για να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων από τα βόρεια σύνορά της) λόγω του μεγέθους του των 9.000 χιλιομέτρων, είναι το μοναδικό πράγμα που φαίνεται από το διάστημα;

Ε ναι, πιο καμία σχέση πεθαίνεις- ή, έστω, αρχίζουν να πέφτουν τα τούβλα του τείχους: η συγκεκριμένη φήμη κυκλοφορούσε επισήμως ήδη από το 1938, πριν καν δηλαδή βγει ο άνθρωπος από τη στρατόσφαιρα και αποτελούσε προϊόν… υπόθεσης!

Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν με τίποτα να ξέρουν αν το Σινικό Τείχος φαίνεται ή όχι από το διάστημα, μιας και δεν είχαν φτάσει ποτέ εκεί. Απλά έκαναν την συγκεκριμένη εικασία ποντάροντας στο ότι είναι τόσο μεγάλο που, δεν μπορεί, θα φαίνεται. Μιλάμε για επιστήμονες, δηλαδή, όχι αστεία.

Το 2003, μάλιστα, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την αναντίρρητη αλήθεια του ψεύδους, καθώς ο Κινέζος αστροναύτης Yang Liwei κατά την επιστροφή του στην γη δήλωσε ότι δεν μπορούσε να δει το τεράστιο κινεζικό τείχος από το διάστημα, όσο κι αν προσπάθησε.

Από εκείνο το σημείο και μετά οι επιστήμονες και οι αστροναύτες άρχισαν να ερευνούν πιο διεξοδικά το συγκεκριμένο ζήτημα και κατέληξαν με ψήφους… 100-0  πως ο μόνος τρόπος για να το δεις είναι αν είναι χιονισμένο ή αν ζουμάρεις λίγο με μία κάμερα χειρός.

9 στους 10 το πιστεύουν ακόμα: Το μεγάλο ψέμα που μάθαμε στο σχολείο και περνάει από γενιά σε γενιά

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μπορεί κανείς να δει τα φώτα των μεγάλων μητροπόλεων, ακόμα και εκτεταμένα οδικά δίκτυα, γέφυρες, φράγματα και αεροδρόμια, όπως και τις πυραμίδες της Αιγύπτου, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν όσοι πέρασαν ένα καλό διάστημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες της γης.

Υπάρχει όμως και άλλη μια λεπτομέρεια που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη: τι εννοούμε ακριβώς λέγοντας «διάστημα»; Γιατί αν αναφερόμαστε στον χώρο έξω ακριβώς από τη γήινη ατμόσφαιρα, εκεί που βολτάρουν σε τροχιά οι δορυφόροι μας δηλαδή, όλα αυτά είναι πράγματι- υπό συνθήκες όπως είπαμε- ορατά.

Αν όμως μιλάμε για πιο μακρινές αποστάσεις όπως τη Σελήνη, τότε τίποτα ανθρώπινο δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά και ο αστροναύτης του Apollo 12, Alan Bean: «Το μόνο πράγμα που μπορείς να δεις από το Φεγγάρι είναι μια όμορφη σφαίρα, κυρίως λευκή, με κάποια μπλε και μερικά μπαλώματα από κίτρινο και μια στο τόσο κάποια πράσινη βλάστηση. Κανένα ανθρώπινο αντικείμενο δεν είναι ορατό από τέτοια κλίμακα».

Συγχαρητήρια, μόλις μπήκατε στο 10% που πλέον ξέρει τι παίζει με Σινικό Τείχος και διάστημα…