Την εποχή κλιμάκωσης της ψηφιακής επανάστασης ο κόσμος εξαρτάται από ένα προϊόν που πριν από 50 χρόνια ουδείς μπορούσε να διανοηθεί ότι θα κινούσε ολοκληρωτικά τα νήματα της παγκόσμιας βιομηχανίας.
Είναι οι ημιαγωγοί (ολοκληρωμένο κύκλωμα) ή τσιπ, όπως είναι η διεθνής, λόγω της αγγλικής προέλευσης, ονομασία. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή, πλέον όμως και κανένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Ακόμη και μια απλή γραμμή internet εξαρτάται από το μικρότερο και πιο απαιτητικό προϊόν που κατασκευάστηκε ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα.
Η κρίση της παραγωγής ημιαγωγών, που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας και δεν έχει τελειώσει ακόμα, προκάλεσε ως γνωστόν τεράστιο πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία και συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων.
Σε ένα όχημα απαντώνται εκατοντάδες μικροτσίπ που είναι απαραίτητα για βασικές λειτουργίες του οχήματος, όπως το ABS, οι αερόσακοι, τα ηλεκτρικά παράθυρα, το σύστημα κλιματισμού και πολλά άλλα.
Χωρίς ικανό αριθμό μικροτσίπ, η παραγωγή αυτοκινήτων ανά τον κόσμο «πάγωσε» και η προσφορά ήταν αναντίστοιχη με τη ζήτηση. Αποτέλεσμα, να εκτοξευτούν οι τιμές και οι χρόνοι παράδοσης των καινούργιων ΙΧ.
Φυσικά οι επιπτώσεις ήταν εμφανείς και σε πολλούς ακόμη κλάδους, κυρίως σε αυτόν των ηλεκτρονικών, με την παραγωγή κολοσσών όπως η Samsung, η Sony, η Apple και η Microsoft να καθίσταται προβληματική (με ανάλογη αύξηση τιμών και παύση προσφορών).
Για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στο χώρο τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες στράφηκαν σε κατάσταση… απελπισίας σε μια εταιρία που ο κύκλος εργασιών της ενσαρκώνει ένα σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα. Είναι η εταιρία από την οποία εξαρτάται πρακτικά η βιομηχανία όλου του πλανήτη. Καμίας άλλης μια υποθετική κατάρρευση εν μια νυκτί δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με μια δική της σε αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πραγματικότητα: Μια εταιρία της Ταϊβάν των 23,5 εκατ. κατοίκων, η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) ευθύνεται για την παραγωγή περίπου του 50% των μικροτσίπ του πλανήτη. Το μερίδιό της δε στους πιο προηγμένους ημιαγωγούς (5 νανόμετρων) αγγίζει το 90%. Αν για κάποιο λόγο η TSMC σταματούσε αύριο τη λειτουργία της, οι συνέπειες στην παγκόσμια προμηθευτική αλυσίδα θα σάρωναν σαν χιονοστιβάδα την παγκόσμια οικονομία. Η ζήτηση για μια σειρά προϊόντων που είναι πια απαραίτητα στην καθημερινότητά μας (από τηλεοράσεις και πλυντήρια έως laptop και ηλεκτρικές σκούπες) θα έμενε χωρίς προσφορά και τεχνολογικές υποδομές ζωτικές για διάφορες λειτουργίες θα διαλύονταν.
Η TSMC έχει περίπου 65.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ενώ μόνο για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022 εμφάνισε καθαρά κέρδη 8,81 δισ. δολάρια!
Μέχρι το 2020, το μερίδιο των μικροτσίπ για αυτοκίνητα που κατασκεύαζε η TSMC δεν υπερέβαινε το 3% εκ του συνόλου των παραχθέντων ημιαγωγών της, δεδομένου ότι εστίαζε κυρίως σε hardware για smartphones (48%).
Λόγω των δραματικών ελλείψεων όμως που βίωσε ο αυτοκινητικός κλάδος, ο γίγαντας της Ταϊβάν κλήθηκε να προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε αυτό το πεδίο.
Τον Ιανουάριο του 2021 δεσμεύτηκε να αφήσει για λίγο στην άκρη τα μικροτσίπ για τα υπόλοιπα τεχνολογικά προϊόντα, προτάσσοντας τo hardware που ήταν απαραίτητο για τη σωτηρία του αυτοκινήτου.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία κατά κύριο λόγο, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσει η TSMC κατά 60% την παραγωγή… αυτοκινητικών τσιπ. Η ίδια σε ανακοίνωση της το χαρακτήρισε ως μια «πρωτοφανή πρωτοβουλία», ώστε να αποκλιμακωθεί η έλλειψη ημιαγωγών που συμπιέζει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν η TSMC δεν συνέδραμε στην κρίση της έλλειψης ημιαγωγών στα αυτοκίνητα, οι χρόνοι παράδοσης των καινούργιων ΙΧ θα έφταναν σε εξωφρενικά επίπεδα και δεν θα υπήρχε καμία ελπίδα να εκλογικευτούν σε ένα στοιχειώδη χρονικό ορίζοντα οι τιμές.
Η ταϊβανέζικη εταιρία είναι η 9η ισχυρότερη του κόσμου με βάση τη χρηματιστηριακή αξία της, με διαφορά όμως η Νο. 1 σημαντικότερη για την εύρυθμη λειτουργία της παγκόσμιας βιομηχανίας.