Δεν είναι ότι μας αρέσει να επαναλαμβανόμαστε, αλλά το ξέρετε κι εσείς πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως- και, όσο να πεις, στο menshouse έχουμε περισσότερη αδυναμία στις μανούλες κι από τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη (έστω κι αν δεν τις βλέπουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο).
Οπότε, πάμε ακόμα μία: ρε μπαγάσηδες, δε θέλουμε να σας χαλάμε χατίρι. Το έχετε πάρει χαμπάρι και μας εκμεταλλεύεστε λες και είστε κακός εργοδότης κι εμείς εργαζόμενοι που έχουμε ανάγκη τη δουλειά.
Τι το θέλαμε να βάλουμε ένα ακόμα (το νιοστό τέταρτο, αν μετράμε καλά…) θέμα για τα συνήθη ορθογραφικά λάθη που κάνουμε όλοι μας;
Από εκείνο το σημείο και μετά έγινε της πουτ… χαμός, με πολλούς από εσάς εκεί έξω να στέλνετε μηνύματα στην σελίδα μας στο facebook και να μας ζητάτε- μιας και τα βρίσκετε κι εσείς άκρως ενδιαφέροντα,- κι άλλα άρθρα με θέμα την ελληνική γλώσσα.
Παρά το γεγονός πως συμπαθούμε εξίσου και τα υπόλοιπα ψάρια των γαλανόλευκων θαλασσών, ας είναι: θα καταπιαστούμε και σήμερα με ένα γλωσσικό ζήτημα, εστιάζοντας στο λάθος που κάνει πολύς κόσμος. Γιατί, ξέρετε, άνθρωποι είστε, λάθη κάνετε.
Πάμε λοιπόν:
(ήχος τυμπάνων στο βάθος…)
Μοτοσυκλέτα, κυρίες και κύριοι.
Eπ, τι έγινε; Δεν γράψαμε μοτοσικλέτα και σας φάνηκε παράξενο; Νομίζετε ότι κάνουμε λάθος ακόμα κι εμείς που googlάρουμε την κάθε συλλαβη ακόμα κι εμείς που γράψαμε 11 στην έκθεση στις πανελλήνιες;
Το νομίζατε, έτσι; Ξενομίστε το (ίσως το κείμενο, δεδομένου του θέματός του, πρέπει να σταματήσει εδώ. Το δεχόμαστε…), γιατί η σωστή γραφή είναι η πρώτη.
Εξηγούμαστε: πολλοί θεωρούν πως επειδή η λέξη ετυμολογικά προέρχεται από το γαλλικό “motocyclette”, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον κανόνα που λέει πως τα ξένα δάνεια τα γράφουμε με τον απλούστερο τρόπο. Άρα «μοτοσικλέτα».
Μισό λεπτάκι, όμως: το προαναφερθέν «motocyclette» είναι σύνθετη λέξη και το δεύτερο συνθετικό της (-cyclette) προέρχεται με την σειρά του από το ελληνικότατο «κύκλος». Κατά συνέπεια, μιας και ο κύκλος είναι ήδη ελληνογενής, γράφουμε «μοτοσυκλέτα».
Όπως ακριβώς συμβαίνει, δηλαδή, και με το δίκυκλο. Θα γράφατε ποτέ «δίκικλο»; Καλά, μπορεί και να το γράφατε, όμως το Τ9 του κινητού σας θα σας το διόρθωνε.
Όπως εμπιστευόσαστε το κινητό σας, λοιπόν, το ίδιο να κάνετε και με το menshouse.
Γιατί, ως γνωστόν, για δύο πράγματα μπορείτε να μας δείξετε τυφλή εμπιστοσύνη: τις συμβουλές μας για το πώς να ρίχνετε γυναίκες (με την τρικλοποδιά να παραμένει πάρα πολύ ψηλά στη λίστα, όταν τίποτα από τα αποτυχημένα προηγούμενα που σας έχουμε πει δεν έχει πιάσει) και τα μυστικά ομορφιάς που μοιραζόμαστε μαζί σας, και που έτσι παύουν να είναι μυστικά.
Ναι ok, οι πιο παρατηρητικοί εξ υμών θα πείτε πως δεν αναφέρθηκε πουθενά η ορθογραφία, αλλά τώρα αλήθεια;
Διλαδοί θέλαιτε επιβεβέοση και γι’ αυτώ;