L' Etape Greece
Βρείτε μας στο

Το ακούς όλο και πιο συχνά. Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο στο δείχνουν. Ο πλανήτης εκπέμπει σος. Είμαστε στο και 5 πλέον. Και πρέπει να δράσουμε. Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι χρειάζονται υπερβάσεις. Όχι. Χρειάζονται μικρά πράγματα. Τόσο μικρά όσο ένα…ποδήλατο!

Η μεταμόρφωση του εαυτού μας, η αλλαγή των συνηθειών μας ώστε να προσφέρουν ανάσες στον πλανήτη, δεν χρειάζεται να είναι της λογικής «μετακίνησα έναν βράχο». Μικρά πράγματα, μικρά και ταυτόχρονα αναζωογονητικά και παιδιά της ψυχικής ευδαιμονίας, είναι αυτά που αλλάζουν τον κόσμο.

Ο Μάλαμας υποστηρίζει ότι ο κόσμος γεννιέται όταν φιλιούνται δυο. Εγώ θα γράψω ότι γεννιέται ο κόσμος όταν ένας, ο οποιοσδήποτε ένας, φιλάει τον ίδιο τον κόσμο στο στόμα.

Γράφω μεταφορικά και αναφέρομαι στις συνήθειες. Να ποτίσεις ένα φυτό. Να φυτέψεις κάτι. Να μάθεις πως παράγεται το φρούτο και το λαχανικό σου. Να κλείσεις το ρεύμα στο σπίτι για μια ώρα μες στην εβδομάδα. Να κάνεις ποδήλατο.

Γιατί το φετινό L' Etape Greece είναι σημαντικότερο από κάθε άλλη χρονιά

Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό γιατί όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο τέλος του λιγνίτη. Και ένα ιδανικό μέσο για να το πετύχεις, είναι το ποδήλατο.

Γι’ αυτό και το φετινό L’ Etape Greece είναι σημαντικότερο από κάθε άλλη χρονιά και σίγουρα λιγότερο σημαντικό από τα επόμενα που θα έρθουν.

Το L’Étape Greece by Tour de France presented by SKODA θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία, την 1η Απριλίου 2023, από την ΕΥ ΖΗΝ Greece και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Με τη συμμετοχή 500 ανθρώπων, ο αγώνας θα κρατήσει από τις 8 και 30 το πρωί για 9 περίπου ώρες, και σε αυτό το διάστημα το μήνυμα θα είναι ξεκάθαρο. Όχι μόνο να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, αλλά και να βοηθάμε στην ανασύσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που προωθεί την αναδάσωση και τη δενδροφύτευση, δηλαδή τις δύο βασικές διαδικασίες για να έχουμε περισσότερο πράσινο, άρα περισσότερα σημεία απορρόφησης διοξειδίου από την ατμόσφαιρα.

Με απλά λόγια, με το L’ Etape Greece το μήνυμα είναι διπλό: μείωση εκπομπών διοξειδίου και ταυτόχρονα αύξηση της απορρόφησης. Πολλώ δε σε μια περιοχή, όπως η Αρχαία Ολυμπία, που πλήττεται κάθε καλοκαίρι από πυρκαγιές, με πιο χαρακτηριστική την απώλεια εκτάσεων το καλοκαίρι του 2021.

Αρκετά σημεία έχουν επανέλθει και οι συμμετέχοντες στο L’ Etape θα έχουν την ευκαιρία να δουν την προσπάθεια που γίνεται.

Γιατί το φετινό L' Etape Greece είναι σημαντικότερο από κάθε άλλη χρονιά

Με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία, οι αθλητές θα ποδηλατήσουν σε μια μαγευτική αλλά απαιτητική κυκλική διαδρομή που διαπερνά τοπία σπάνιας ομορφιάς, όπως το δρυοδάσος της Φολόης, οι πηγές της Νέδας, οι αρχαίοι ναοί και τα αρχαία μονοπάτια της περιοχής.

Το επίσης σημαντικό στη διοργάνωση, είναι πως θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις για οικογένειες και παιδιά, που θα συμμετέχουν στο Family και στο Kids Race της 2ης ημέρας και θα έρθουν μαζί κοντά στη φύση, θα βιώσουν μια κοινή εμπειρία με τους γονείς τους, τα πρόσωπα δηλαδή που εμπιστεύεται ένα παιδί περισσότερο από κάθε άλλον, και μέσα απ’ αυτή την εμπειρία θα μάθουν πώς να προστατεύουν το φυσικό τοπίο.

* Τσέκαρε περισσότερα για τις δράσεις και τον αγώνα στο σάιτ του L’ Etape Greece.