Ακόμα κι οι μεγαλύτεροι πότες το αγνοούν: Εσύ ξέρεις για ποιο λόγο τα μπουκάλια μπίρας είναι πράσινα ή καφέ;

Δεν είναι τυχαία η επιλογή

Για λόγους πολύ διαφορετικούς από αυτούς που θα λέγαμε «αισθητικούς» τα περισσότερα μπουκάλια μπίρας, ανεξάρτητα από μάρκα, έχουν συνήθως καφέ ή πράσινο χρώμα.

Όπως και να το κάνουμε, μια παγωμένη μπίρα –ειδικά όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία- είναι μία από τις απολαύσεις στις οποίες δύσκολα μένει κάποιος ασυγκίνητος. Βέβαια, η εκτόξευση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου ποτού γνώρισε μεγάλη άνθιση μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και η παρασκευή της ήταν μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει αιώνες πριν.

Μετά τον 16ο αιώνα οι ζυθοποιίες μπήκαν για πρώτη φορά στην διαδικασία να εμφιαλώνουν το προϊόν τους προκειμένου να καλύψουν την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση και χρησιμοποίησαν το γυαλί για τις φιάλες τους. Όμως, όπως γνωρίζουμε όλοι όσοι έχουμε επιχειρήσει να ανοίξουμε μια μπίρα που έχει κουνηθεί (συνήθως με… αστεία αποτελέσματα) το υγρό βρίσκεται εκεί σε καταστάσεις πίεσης. Το φτηνό και λεπτό γυαλί που χρησιμοποιήθηκε αρχικά, πολύ συχνά δεν άντεχε και κάπως έτσι (μετά και από μπόλικους πειραματισμούς) καταλήξαμε στην σημερινή μορφή των μπουκαλιών με τον πιο μακρύ λαιμό.

Βέβαια, μιλήσαμε για το σημερινό σχήμα, αλλά ακόμη δεν αναφερθήκαμε στο χρώμα που στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι και το αντικείμενο του θέματος!

Όπως προείπαμε, η κατανάλωση μπίρας άρχισε να γίνεται μεγαλύτερη πριν περίπου από 100 χρόνια, την δεκαετία του 1920. Με την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού της αγοράς να μην μοιάζει καθόλου με την σημερινή και την ταχύτητα ή τα logistics που υπάρχουν, το προϊόν μπορεί να έμενε για καιρό εγκλωβισμένο στο μπουκάλι και αποκτούσε άσχημη μυρωδιά και αντίστοιχα δυσάρεστη γεύση.

Αφού μπήκε –κυριολεκτικά- στο μικροσκόπιο, διαπιστώθηκε ότι για αυτό το φαινόμενο ευθύνονταν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου και η μοναδική λύση για να λυθεί αυτό το πρόβλημα ήταν να κατασκευαστούν τα σκουρόχρωμα μπουκάλια με το καφέ χρώμα που γνωρίζουμε όλοι σήμερα.

Όσο για το πράσινο μπουκάλι, αυτό προέκυψε αργότερα από τους ζυθοποιούς που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι το δικό τους προϊόν είναι ανώτερης ποιότητας και δεν είχε τα προβλήματα των άλλων.

Φυσικά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν αφού οι σύγχρονοι τρόποι παρασκευής και αποθήκευσης δεν δημιουργούν ανάλογα προβλήματα και πλέον τα καφέ και πράσινα μπουκάλια υπάρχουν μόνο για αισθητικούς λόγους.