Τέρας, 15 μέτρων: Η μετεωρολογική βόμβα που έφερε το μεγαλύτερο κύμα που έχει δει ποτέ η Ελλάδα
Βρείτε μας στο

Μπορεί να έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας τα τεράστια κύματα με ανοιχτές θάλασσες όπως είναι ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός ή ο Ινδικός ωκεανός, αλλά το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο ούτε στην Ελλάδα. Αντίθετα, όπως έχει εκτιμηθεί, μάλλον αρκετά συχνά δημιουργούνται και στον τόπο μας «θηρία» το ύψος των οποίων αγγίζει τα 15 μέτρα!

Το φαινόμενο ονομάζεται freak waves και δεν πρέπει να συγχέεται αποκλειστικά με τα τσουνάμι τα οποία ακολουθούν συνήθως μετά από καταστροφικά γεωλογικά συμβάντα όπως οι σεισμοί και ηφαίστεια. Όπως συνέβη άλλωστε και με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, με τα κύματα που υπήρξαν να διαλύουν τον πολιτισμό του Μίνωα στην Κρήτη αλλά και την Αίγυπτο.

Αντίθετα υπεύθυνος για αυτά μπορεί να είναι απλά ο άσχημος καιρός. Μια μετεωρολογική  βόμβα είναι ικανή να δώσει τέτοια κύματα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα πλοία που θα έχουν την ατυχία να βρεθούν στο διάβα τους. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα, κυρίως στο Αιγαίο, δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα. Και αυτό διότι  τα τελευταία χρόνια έπειτα από συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με τον τομέα Ναυπηγικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι δυνατή η πρόγνωση των κυματισμών στις παράκτιες περιοχές.

Εφόσον αυτό συμβεί, ακολουθεί απαγορευτικό απόπλου και τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια ώστε να μην έρθουν αντιμέτωπα με τα καπρίτσια της θάλασσας. Στην Ελλάδα έχει εκτιμηθεί ότι κύματα 8, 10 ή και παραπάνω μέτρων δεν αποτελούν έκπληξη στους ειδικούς, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει σε στενές θαλάσσιες περιοχές.

Συγκεκριμένα στα στενά ανάμεσα στην Κάρπαθο και τη Ρόδο καταγράφηκε το υψηλότερο freak wave όλων των εποχών με ύψος 15 μέτρα! Σύμφωνα επίσης με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του επιστημονικού οργανισμού «Ποσειδών», τον Ιανουάριο του 2004 είχε παρατηρηθεί στο Αιγαίο και κύμα ύψους 12-13 μέτρων. Σε άλλη περίπτωση στα στενά ανάμεσα σε Κρήτη και Κύθηρα, τα κύματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία «Ζορμπάς» έφταναν τα 11 μέτρα!