Μόνο με αυτόματο διορθωτή: Η λέξη που 9/10 Έλληνες δεν είναι σίγουροι πόσα «ρο» και πόσα «μι» να βάλουν

Εσείς το γράφετε σωστά;
Μόνο με αυτόματο διορθωτή: Η λέξη που 9/10 Έλληνες δεν είναι σίγουροι πόσα «ρο» και πόσα «μι» να βάλουν
25 Μαΐου 2023 | 03:49

 

Μια από τις λέξεις που μπερδεύει πολλούς ανθρώπους για την ορθογραφία της, είναι η λέξη «απορρίμματα». Ο λόγος είναι τα 2 «ρω» και τα 2 «μι» που υπάρχουν στη λέξη, με αποτέλεσμα άλλοι να το γράφουν ως «απορρίματα», άλλοι ως «απορίμματα», ενώ υπάρχουν και κάποιοι που το γράφουν ως «απορίματα».

Ποιος είναι όμως ο λόγος του διπλασιασμού του «ρω» και του «μι»;

Όσον αφορά το «ρω», πρόκειται για έναν κανόνα που ισχύει από την αρχαία ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα,  όταν σε μία σύνθετη λέξη το τελευταίο γράμμα του πρώτου συνθετικού είναι βραχύχρονο (ε, ο) και το πρώτο γράμμα του δεύτερου συνθετικού είναι «ρω», τότε το «ρω» διπλασιάζεται. Άρα, η λέξη «απόρριμμα», επειδή το «όμικρον» συναντά το «ρω», γράφεται με δύο «ρω».

Σχετικά με το «μι», και πάλι η αιτία βρίσκεται σε έναν κανόνα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Το ουσιαστικό «απόρριμμα» παράγεται από το ρήμα «απορρίπτω» και την παραγωγική κατάληξη -μα, που δηλώνει αποτέλεσμα ενέργειας.

Όταν, όμως, το θέμα του ρήματος καταλήγει σε -β, -π, -πτ και ενώνεται με την κατάληξη -μα, η παράγωγη λέξη γράφεται με δύο «μι». Επομένως, η λέξη «απόρριμμα», επειδή το θέμα -πτ του ρήματος «απορρίπτω» συναντά την παραγωγική κατάληξη -μα, γράφεται με δύο «μι».

 

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved