Θαυματουργές «μαμπαλγίνες»: Κι όμως, τα φίδια απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο

Θαυματουργές οι ιδιότητες του δηλητηρίου της μαύρης μάμπα.

Θα το πιστεύατε εάν κάποιος σας έλεγε πως ένα φίδι, και ειδικότερα μια μαύρη μάμπα μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο; Και όμως! οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το δηλητήριο της μαύρης μάμπα, ενός από τα πιο θανατηφόρα φίδια στον κόσμο, έχει παρόμοιες αναλγητικές ικανότητες με τη μορφίνη, χωρίς ωστόσο να έχεις και τις παρενέργειές της.

Το πιο επικύνδινο φίδι

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικύνδινα φίδια του πλανήτη, αν όχι το πιο επικίνδυνο. Η μαύρη μάμπα ζει στην υποσαχάρια Αφρική και μέσω του δηλητηρίου του εκλύει νευροτοξίνες προκειμένου να παραλύει και να σκοτώνει μικρά θηράματα. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα επικύνδινο για τον άνθρωπο. Και μόνο η θέα της προκαλεί τρόμο, αφού είναι γνωστό πως ένα μόνο τσίμπημα αρκεί για να αποβεί μοιραίο μέσα σε μόλις 20 λεπτά εάν δεν δοθεί το αντίδοτο.

Μελέτες που έγιναν στη Νίκαια της Γαλλίας, σχετικά με τα δηλητήρια ιοβόλων φιδιών, σε ποντίκια, έδειξαν πως η φονική μαύρη μάμπα, μπορεί να απαλύνει τον άνθρωπο από τον πόνο.

Δεν έχει παρενέργειες 

Συγκεκριμένα, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, ο δρ Ερίκ Λινγκουέλια, είπε  στο BBC πως «όταν οι πρωτεΐνες αυτές δοκιμάστηκαν σε ποντίκια η παυσίπονη δράση τους ήταν τόσο ισχυρή όσο της μορφίνης, χωρίς όμως τις περισσότερες από τις παρενέργειες με τις οποίες συνδέεται η μορφίνη».

Σημειώνεται πως η μορφίνη δρα στο μονοπάτι των οπιοειδών του εγκεφάλου. Μειώνει τον πόνο σημαντικά, και για αυτό χορηγούνταν στους στρατιώτες σε μεγάλες ποσότητες κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο,  μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εθιστική (όπως και η ηρωίνη), ενώ προκαλεί επίσης πονοκεφάλους, σύγχυση, εμέτους και μυϊκές ενοχλήσεις. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι «μαμπαλγίνες» νικούν τον πόνο μέσω ενός εντελώς διαφορετικού μονοπατιού το οποίο συνδέεται με λιγότερες παρενέργειες.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα  τεστ σε ανθρώπινα κύτταρα

Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό πως τα μονοπάτια του πόνου σε ανθρώπους και σε ποκτίκια ομοιάζουν, για αυτό και τα περισσότερα πειράματα σε φάρμακα πριν χορηγηθούν στον άνθρωπο, χορηγούνται σε ποντίκια. Οι ερευνητές της συγκεκριμένης έρευνας, είναι αισιόδοξοι πως από το δηλητήριο της μαύρης μάμπας, θα μπορεί να παρασκευαστεί παυσίπονο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά στην πράξη.

Ενθαρρυντικό επίσης είναι το ότι μέχρι στιγμής εκτός από τα πειράματα στα ποντίκια και τεστ που έγιναν σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο έδειξαν ότι οι «μαμπαλγίνες» είχαν ισχυρή παυσίπονη δράση.

Σε κάθε περίπτωση ο δρ. Λινγκουέλια σημείωσε ότι η ερευνητική ομάδα «δεν έχει ιδέα» για ποιον λόγο η μαύρη μάμπα, ενώ έχει ιδιαίτερα τοξικό δηλητήριο, ωστόσο παράγει ουσίες που δρουν ως παυσίπονα για τον άνθρωπο. Προσέθεσε επίσης ότι η μελέτη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ότι «Απαιτούνται πρώτα πολύ περισσότερες μελέτες σε ζώα» πριν γίνει κλινική εφαρμογή στους ανθρώπους.