1,9 εκατ. κάτοικοι: Η πόλη με μέσο μισθό 4.400 ευρώ που θα ήθελαν όλοι να ζουν (pics)

Η πιο πλήρης πόλη του κόσμου

Το κέντρο της έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι γνωστή ως η «Πόλη των Ονείρων» επειδή εκεί έζησε ο πρώτος ψυχαναλυτής στον κόσμο, ο Ζίγκμουντ Φρόυντ. Κυρίως όμως ως η «Πόλη της Μουσικής», λόγω της ανυπέρβλητης μουσικής κληρονομιάς της, που σφυρηλάτησαν με την παρουσία και την μεγαλουργία τους οι Μπετόβεν, Μότσαρτ και πολλοί άλλοι σπουδαίοι κλασικοί συνθέτες.

Αν βρεθείς στη Βιέννη βέβαια δεν χρειάζεσαι info και tips για να αντιληφθείς ότι έχεις γίνει μέρος κάτι πολύ ιδιαίτερου και ποιοτικού. Τα μάτια σου είναι αδιάψευστος μάρτυρας των λόγων για τους οποίους αναδείχτηκε τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια στην κορυφή της κατάταξης των πιο ευχάριστων πόλεων για να ζει κανείς.

Η αυστριακή πρωτεύουσα διατηρήθηκε στην κορυφή της κατάταξης του Economist Intelligence Unit, ινστιτούτου έρευνας συνδεδεμένου με το περιοδικό The Economist.

Ο δείκτης του EIU βασίζεται σε 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια σε συγκεκριμένους τομείς: σταθερότητα, σύστημα υγείας, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία, υποδομές.

Βάσει της αξιολόγησης, η Βιέννη προσφέρει σχεδόν ιδεώδη συνδυασμό σε αυτούς τους τομείς και έχει χαμηλή βαθμολογία μόνο στη συχνότητα διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.

Μεταξύ 2011 και 2015 η Βιέννη ήταν δεύτερη (μετά τη Μελβούρνη), κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί διαχρονικά τη σταθερή αξία της λίστας, με αδιάλειπτη παρουσία στο top-5. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Κοπεγχάγη, ενώ τις επόμενες εφτά κατέχουν τρεις πόλεις του Καναδά (Βανκούβερ, Κάλγκαρι, Τορόντο), δύο της Αυστραλίας (Μελβούρνη, Σίδνεϊ) και δύο της Ελβετίας (Ζυρίχη, Γενεύη). Την 10η μοιράζονται η Οσάκα (Ιαπωνία) με το Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν το Ουέλιγκτον της Νέα Ζηλανδίας (35 θέσεις), το Ανόι του Βιετνάμ (20) και η Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας (19).

Ενώ η υγεία, η εκπαίδευση, η κουλτούρα, η ψυχαγωγία και οι υποδομές παρουσίασαν σημαντική βελτίωση πέρυσι, ο παράγοντας σταθερότητα παρουσίασε επιδείνωση. Αυτό έχει να κάνει με την κοινωνική αναστάτωση που έχει προκληθεί σε πολλές πόλεις εξαιτίας της κρίσης του κόστους διαβίωσης και της αύξησης της εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις.

Ειδικότερα, πόλεις στη Δυτική Ευρώπη υποχώρησαν στην κατάταξη λόγω των αυξημένων απεργιακών κινητοποιήσεων. Για παράδειγμα, η Φρανκφούρτη στη Γερμανία και το Άμστερνταμ στην Ολλανδία δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στο top-10.

Η πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκός εξακολουθεί να έχει την κατώτερη βαθμολογία στην κατάταξη, ενώ προτελευταία είναι αυτή της Λιβύης, η Τρίπολη.

Η κορυφαία και σε αγοραστική δύναμη

Η αριστοκρατική Βιέννη των 1,9 εκατ. κατοίκων ξεχωρίζει για την αισθητική, τον πολιτισμό της και την υψηλή ποιότητα ζωής. Είναι γεμάτη από μεγάλα κλασικά και νεοκλασικά κτήρια, από πάρκα κάθε μεγέθους, κήπους και μνημεία.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας απασχόλησης Step Stone για το 2022, ο μέσος ακαθάριστος ετήσιος μισθός στη Βιέννη 52.783 ευρώ και ο διάμεσος μισθός 46.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοί της αμείβονται κατά μέσο όρο με 4.398 € προ φόρων.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί τον αιχμή του δόρατος της αυστριακής οργάνωσης. Ακριβώς χάρη στο σύστημα υγείας και σε μια ασφάλιση που καλύπτει πλήρως αυτό που χρειάζεται ο ασθενής όταν προκύπτει μια ασθένεια, η Αυστρία θεωρείται ένα State-of-the-Art έθνος.

Άλλωστε η Βιέννη αναδεικνύεται σταθερά από το 2009 η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής ανάμεσα σε 231 μητροπόλεις του κόσμου, στη μεγάλη ετήσια έρευνα της γνωστής διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρηματιών «Mercer». Ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι το κόστος κυρίως για τις δημόσιες συγκοινωνίες, το νερό, την ενέργεια και ιδίως για τη στέγη, είναι χαμηλό σε σχέση με τους μισθούς και σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αυτό επιτρέπει να  περισσεύουν στην Αυστρία σημαντικά περισσότερα χρήματα για ελεύθερο χρόνο και πολιτισμό, απ’ ό,τι σε άλλες πόλεις της ΕΕ.

TAGS: