φέτα λεμόνι ποτό
Βρείτε μας στο

Μια συνηθισμένη εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου το καλοκαίρι, είναι να είσαι στην ξαπλώστρα μπροστά στο κύμα, να κρατάς στο χέρι μια Corona ή μια αντίστοιχα ελαφριά μπύρα, με μια φέτα λεμόνι στο στόμιο και να πίνεις με θέα το ηλιοβασίλεμα.

Κάποιος άλλος μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό του με ένα αέρινο υποκάμισο, σε κάποιο μπαρ σε νησί, με το χέρι του να κρατάει ένα ποτήρι ρούμι-κόλα, με μια φέτα λεμόνι μέσα.

Η φέτα λεμόνι έχει την τιμητική της και στις δύο φαντασιώσεις, ίσως όμως δεν θα έπρεπε να έχει, μιας και τη συνοδεύει μια φήμη αντίστοιχη με τους ξηρούς καρπούς και κρίνεται ως απαγορευτικήη για να την έχεις στο ποτήρι σου.

Ο λόγος δεν είναι ότι έχει κάποια χημική ουσία το λεμόνι που προκαλεί κάποια αντίδραση με το αλκοόλ ώστε να επιτείνει την δράση του ή να αυξάνει τους βαθμούς αλκοόλης όπως μπορεί να κάνει η ζάχαρη. Τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τις ελάχιστες γνώσεις μας.

Ο λόγος είναι ότι όπως για τους ξηρούς καρπούς λένε πως δεν πρέπει να παίρνεις ποτέ σε μπαρ γιατί πιθανότατα τους έχει πιάσει κάποιος με τα χέρια του αφού πριν μπορεί να έχει κάνει την ανάγκη του και να μην έχει πλυθεί (flashbacks από Αποδείξεις Ευαγγελάτου μας ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα), έτσι και για τη φέτα λεμόνι.

Οι bartenders δε φοράνε ποτέ γάντια και δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για την υγιεινή των χεριών του. Ούτε και την δική σου υγιεινή μπορεί να είναι κάποιος βέβαιος, γιατί σε έχουμε δει να μην πλένεις χεράκια όταν βγαίνεις από την τουαλέτα.

Επίσης, ο πάγκος πάνω στον οποίο καθαρίζουν το λεμόνι και κόβουν τη φέτα, περιέχει από χυμένα υγρά από ποτά μέχρι οτιδήποτε μπορεί να έχει μείνει ως υπόλειμμα από κάτι που τοποθετήθηκε εκεί.

Σύμφωνα λοιπόν με το Journal of Environmental Health, το 70% από τις φέτες λεμόνι που τοποθετούνται στο ποτό μας, φέρουν πάνω τους μια σειρά από μικρόβια. Μικρόβια που μάλλον είναι αρκετό το ρίσκο να τα βάζεις στο ποτό σου και μετά στον ουρανίσκο σου και εν τέλει στον οργανισμό σου. Γι’ αυτό όλοι προτείνουν τον χυμό λεμονιού, αν θες μια οξύτητα στο cocktail σου.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Βέβαια, οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν στο σκεπτικό τους το ενδεχόμενο να είμαστε εμείς οι ίδιοι πιο ανθυγιεινοί από τα μικρόβια ή να πίνουμε τόσο που να είναι το μικρότερο πρόβλημα για το στομάχι μας. Επομένως, είτε εμφιαλωμένο χυμό βάλετε, είτε φέτα από λεμόνι, είτε στίψετε λεμόνι στο ποτό σας, μη σας πολυαπασχολεί. Μια σκοτούρα λιγότερη.

* Φωτογραφία: Unsplash/ Jez Timms