Πριν τον Παρμενίωνα: Το βράδυ που οι Θεσσαλονικείς ξύπνησαν τρομαγμένοι και βγήκαν στα μπαλκόνια
Βρείτε μας στο

Η άσκηση Παρμενίωνας μπορεί τυπικά να ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη με τους πολίτες να συμμετέχουν μόνο ακούγοντας τις σειρήνες και τις καμπάνες, όμως η άσκηση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου, θα έχει μία σταδιακή «κλιμάκωση» των σεναρίων. Τα σενάρια της άσκησης θα ξεκινούν με κρίση, ένταση, εχθροπραξίες και θα ολοκληρώνονται με τη μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση και συντριβή των «εχθρικών» δυνάμεων στον Έβρο.

Μπορεί οι σειρήνες και οι καμπάνες που ήχησαν σε όλη τη χώρα, για οποιοδήποτε δε γνώριζε ότι ήταν μέρος της μεγάλης άσκησης, να παραξένεψαν το σίγουρο όμως είναι ότι η ώρα που επιλέχτηκε για να ακουστούν είναι μία ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι ξύπνιος.

Οι τρομακτικές σειρήνες, τη θέση των οποίων ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν, δημιουργούν ένα αίσθημα φόβου και ανασφάλειας ακόμα και αν λειτουργούν για γνωστή και προγραμματισμένη άσκηση. Τι γίνεται όμως αν οι σειρήνες λειτουργήσουν εκτός άσκησης, εκτός πρωτοκόλλου αλλά και εκτός πραγματικής έκτακτης ανάγκης;

Αυτό το σενάριο έζησαν το 2022 οι Θεσσαλονικείς τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα 7 Νοεμβρίου όταν οι σειρήνες της πόλης ξεκίνησαν να χτυπούν δυνατά και χωρίς σταματημό. Οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν μέσα στον φόβο και τον τρόμο με το σκηνικό να θυμίζει κινηματογραφική σκηνή κυρίως γιατί κανείς δεν γνώριζε τον λόγο των απόκοσμων αυτών ήχων.

Ήταν 04.00 και έξω υπήρχε έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους της καταιγίδας Εύα. Οι σειρήνες ξεκίνησαν να χτυπούν και τρομαγμένοι πολίτες έβγαιναν στα μπαλκόνια τους προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει και αν οι ήχοι που άκουγαν συνδέονταν με την καταιγίδα.

Φυσικά δε μιλάμε για μία περασμένη δεκαετία, το 2022 υπήρχε ήδη το 112 να προειδοποιεί για τέτοιες καταιγίδες όμως η περασμένη ώρα και οι ασταμάτητες σειρήνες δημιούργησαν ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους πολίτες.

Και ενώ η αστυνομία και η πυροσβεστική προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει, το καιρικό φαινόμενο γρήγορα εξασθένισε αφήνοντας πίσω του μόνο κάποια σπασμένα κλαριά δέντρων, μη δικαιολογώντας τις σειρήνες. Τελικά αποδείχτηκε ότι όλος ο θόρυβος και ο λάθος συναγερμός ξεκίνησαν από μία βλάβη στα συστήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Το μεγαλύτερο «αυτογκόλ»: Η θρυλικότερη κωμωδία της ελληνικής τηλεόρασης που απέρριψε ο ΑΝΤ1 λόγω σεναρίου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το μεγαλύτερο «αυτογκόλ»: Η θρυλικότερη κωμωδία της ελληνικής τηλεόρασης που απέρριψε ο ΑΝΤ1 λόγω σεναρίου

Οι Θεσσαλονικείς επέστρεψαν στα σπίτια τους, παρόλα αυτά φάνηκε ακόμα μία φορά η γύμνια στην ετοιμότητα και τη συντήρηση των συστημάτων του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος φάνηκε ότι έχει πολλά «κενά», όπως συνέβη και πριν λίγες ημέρες με τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας να δημιουργούν εσφαλμένο συναγερμό αφού εστάλησαν σε κατοίκους της Αττικής κατά λάθος και αφορούσαν περιοχές της γειτονικής Βοιωτίας στις οποίες πράγματι υπήρχε κίνδυνος από την επερχόμενη κακοκαιρία.