Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Το Menshouse μίλησε με την ειδική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Ειρήνη Παπανικολάου και έχει την απάντηση για ένα θέμα που διχάζει!

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που πρέπει να λαμβάνεται κάθε τροφή.

Οπότε είναι λίγο παρωχημένο και επικίνδυνο, ως ένα βαθμό, να συνεχίζουμε κακές διατροφικές συνήθειες οι οποίες ξεκίνησαν σαν μύθος, πέρασαν από στόμα σε στόμα (κυριολεκτικά), πολλές φορές βρήκαν και υποστηρικτές από «μαϊμούδες» επιστήμονες, καταλήγοντας στο να δημιουργήσουν λανθασμένες διατροφικές ρουτίνες.

Μία τέτοια λάθος διατροφική συνήθεια ξεκίνησε όταν αποφασίσαμε για λόγους μείωσης των θερμίδων να αντικαταστήσουμε τα γλυκά και τα επιδόρπια, που συνηθίζαμε να καταναλώνουμε μετά το κυρίως γεύμα μας, με φρούτα. Η ιδέα ήταν απλή ή μάλλον απλοϊκή, όπως αποδείχτηκε: Τα φρούτα είναι υγιεινά, άρα είναι καλύτερα από τα γλυκά και μπορούν να καταναλώνονται όποια ώρα θέλουμε χωρίς να έχουμε απτές αποδείξεις για το αν το τελευταίο είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Το Menshouse μίλησε με μία ειδικό για να απαντηθεί μία για πάντα το ερώτημα αυτό και να καταρριφθεί ο μύθος του φρούτου μετά το κυρίως γεύμα. Η Ειρήνη Παπανικολάου είναι
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity και είχε την ευγένεια να μας εξηγήσει γιατί τελικά είναι λάθος να καταναλώνουμε φρούτα ακριβώς μετά από το κυρίως γεύμα μας.

Αρχικά η κα. Παπανικολάου εξήγησε ότι μετά το κυρίως γεύμα μας υπάρχει ήδη συμφόρηση στο γαστρεντερικό σύστημα και τα ένζυμα των φρούτων δυσκολεύουν τη χώνεψη που έχει ξεκινήσει ο οργανισμός για το κυρίως γεύμα. Τα ένζυμα που έχουν εκκριθεί από το φαγητό του κυρίου γεύματος δυσκολεύουν τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των φρούτων.

Αντιθέτως, υποστήριξε η κα Παπανικολάου, αν φας το φρούτο σου μετά από 2 ή 3 ώρες από την κατανάλωση του κυρίως γεύματος, μπορείς να καταφέρει μία ένδειξη καλύτερου γλυκαιμικού δείκτη, καθώς ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα.

Μία συμβουλή που δίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος κα Παπανικολάου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό και θα έπρεπε ιδανικά να καταναλώνουμε κάποιον ξηρό καρπό ή κάποια πρωτεΐνη πριν τη κατανάλωση των φρούτων, λίγες ώρες μετά τα βασικά μας γεύματα, για να μπορέσουμε επίσης να έχουμε ένα καλύτερο προφίλ γλυκαιμικού δείκτη.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)