Μεγάλο λάθος που το παραμελούμε: Γιατί είναι πολύ σημαντικό να γράφουμε και σε χαρτί
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Μεγάλο λάθος που το παραμελούμε: Γιατί είναι πολύ σημαντικό να γράφουμε και σε χαρτί

Ποιοι οι κίνδυνοι από την πληκτρολόγηση ως αποκλειστικό τρόπο γραφής.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές (pc, laptops, smartphone κινητά, τάμπλετ κοκ) που χρησιμοποιούν πληκτρολόγια κάθε είδους, σε οθόνες αφής ή παραδοσιακά πληκτρολόγια με κουμπιά, έχουν δημιουργήσει μία νέα συνήθεια σε όλες τις γενιές που συνήθισαν πλέον να γράφουν και να σημειώνουν τα πάντα πατώντας ψηφιακά ή αναλογικά πλήκτρα, κάνοντας το παραδοσιακό γράψιμο σε χαρτί, σχεδόν είδος προς εξαφάνιση.

Με τις νέες τεχνολογίες το παραδοσιακό γράψιμο αρχίζει να χάνεται καθώς ακόμα και η πληκτρολόγηση βρίσκει σιγά σιγά μέρος της να αντικαθίσταται από τις φωνητικές εντολές που γράφουν ένα κείμενο ή κρατούν μία σημείωση.

Η δικαστική γραφολόγος και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Γραφολογίας, Αλεξάνδρα Σιγάλα μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Καθημερινή και τη Δήμητρα Τριανταφύλλου για τους κινδύνους αυτής της εξαφάνισης της γραφής και τις συνέπειες στον γραφικό μας χαρακτήρα, τη συγκέντρωση, τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

«Υπάρχει κόσμος που μάς λέει: “έχω ξεχάσει να γράφω”. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έχουν φυσικά ξεχάσει να γράφουν, αυτό που εννοούν είναι ότι δυσκολεύονται. Να πούμε βέβαια εδώ πως ο γραφικός μας χαρακτήρας χαλάει ή αλλοιώνεται όχι μόνο εξαιτίας της αποχής από την τακτική εξάσκηση αλλά και από άλλους παράγοντες – το γήρας, μια ασθένεια, ένα πρόβλημα ψυχολογικό ή ψυχιατρικό.

[…]Χάνεται αυτή η συνεχόμενη ροή και ο γράφων αρχίζει μερικές φορές να σχηματίζει τα γράμματα σαν να είναι μικρά τουβλάκια, σαν να τα επικολλά ψηφίδα την ψηφίδα, όπως δηλαδή τα βλέπει στο πληκτρολόγιο. Η γραφική ταυτότητα παραμένει, όσο κι αν απέχεις από τη διαδικασία και είναι μέρος του χαρακτήρα μας».

Η έμπειρη γραφολόγος  συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι ο τρόπος γραφής μας αποκαλύπτει πολλά και για την ψυχική μας κατάσταση: «Το να γράφουμε, ενεργοποιεί ένα μέρος του εγκεφάλου και φυσικά ενεργοποιεί και τη λεπτή κινητικότητα των χεριών μας. Η γραφή είναι μάλιστα μια ένδειξη για την κατάσταση του κεντρικού νευρικού μας συστήματος. Το γράψιμο είναι απαραίτητο, δεν είναι κάτι το παλιομοδίτικο».

«Στα πληκτρολόγια, τα βρίσκουμε όλα έτοιμα και η κριτική ικανότητα αδυνατίζει. Το back space σου αφαιρεί την απαίτηση της απόλυτης συγκέντρωσης, γιατί όλα γίνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο. Το γράψιμο σε χαρτί εξασκεί και τη μνήμη μας και γι’ αυτό όσο μεγαλώνουμε, αποκτά ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία. Όποιος γράφει, προσέχει και συγκεντρώνεται», συμπλήρωσε η κ. Σιγάλα μεταξύ άλλων.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Μάλιστα η ίδια ειδικός συμβουλεύει ακόμα και αν δουλεύουμε αποκλειστικά σε συσκευές που απαιτούν ψηφιακή πληκτρολόγηση, να γράφουμε κάποιες από τις σημειώσεις μας, πχ λίστα για το σούπερ μάρκετ: «Το να έχουμε τη γνωστή κλασική ατζέντα στην οποία γράφουμε όλα τα απαραίτητα της καθημερινότητας είναι άκρως βοηθητικό».