Το πόσο χάλια είναι οι μισθοί στην Ελλάδα το «φωνάζει» αυτή η λίστα…
Βρείτε μας στο

Πολλές φορές αυτά που ζει ένας λαός, το βιοτικό του επίπεδο, η σχέση ωρών εργασίας και μισθού, δεν μπορούν να περιγραφούν σε απλές λίστες ερευνών ή σε δείκτες, ποσοστά και νούμερα. Άλλες φορές όμως αυτοί οι δείκτες και οι λίστες των μισθών είναι τόσο αποκαλυπτικές και τόσο αδιαμφισβήτητες που παρουσιάζουν ρεαλιστικά την πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες.

Μία τέτοια λίστα είναι αυτή του Visual Capitalist η οποία παρουσιάζει τις χώρες του ΟΟΣΑ με τους υψηλότερους μισθούς συσχετίζοντας το μέσο ημερομίσθιο με τις συνολικές ώρες εργασίας ανά εβδομάδα.

Η Ελλάδα σε αυτήν τη λίστα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, χάνοντας μόνο από το Μεξικό την αρνητική πρωτιά. Στη λίστα αυτή φυσικά δεν υπάρχουν οι χώρες του τρίτου κόσμου οπότε η σύγκριση ανάμεσα στις χώρες της λίστας δεν περιλαμβάνει πολύ χαμηλότερους μισθούς από εκείνα τα κράτη.

Η Ελλάδα ήρθε δεύτερη, με μέσο ωρομίσθιο τα 12 ευρώ και 36 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα ενώ οι Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται στην 5η θέση των πιο σκληρά εργαζόμενων αφού κατά μέσο όρο 36,27 εργασιακές ώρες τη βδομάδα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 462 ευρώ..

Ολόκληρη η αποκαλυπτική λίστα με τις πρώτες 10 χώρες με τα φθηνότερα εργατικά χέρια:
1. Μεξικό – 7 ευρώ (42 ώρες)
2. Ελλάδα – 12 ευρώ (36 ώρες)
3. Σλοβακία – 15 ευρώ (31 ώρες)
4. Ουγγαρία – 15,49 ευρώ (32 ώρες)
5. Χιλή – 15,57 ευρώ (37 ώρες)
6. Τσεχία – 17,65 ευρώ (33 ώρες)
7. Πορτογαλία – 18 ευρώ (31 ώρες)
8. Εσθονία – 18,13 ευρώ (34 ώρες)
9. Πολωνία – 18,80 ευρώ (34 ώρες)
10. Λετονία – 20,33 ευρώ (29 ώρες)

Ενδεικτικά από το πόσο χαμηλά είναι η Ελλάδα στην παγκόσμια κλίμακα, στην κορυφή της λίστας με τους πιο υψηλούς μισθούς και το μεγαλύτερο ημερομίσθιο βρίσκεται η Ισλανδία με μ.ο. 50,72 ευρώ, την ίδια ώρα που ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι 27 ώρες. Υπάρχει δηλαδή ένα χάσμα περίπου 39 ευρώ ανά ημέρα στους εργαζόμενους Ελλάδας και Ισλανδίας αλλά και 11 εργάσιμες ώρες ανά εβδομάδα.

 

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)