Μας συγχωρείτε για την αμεσότητα. Αλλά… παιδιά, διαδώστε! Αυτό το θέμα πρέπει να φτάσει σε όσους περισσότερους γίνεται. Τετραήμερη εργασία! Ναι, καλά διαβάσατε. Ok, ίσως για κάποιους να μην λέει τίποτα. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που ούτως ή άλλως δουλεύουν παραπάνω, οπότε…
Δεν είναι καινούργιο στην Ευρώπη. Τον Φεβρουάριο του 2022 έγινε πράξη στο Βέλγιο. Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 21 Νοεμβρίου 2023. Χωρίς να υπάρξουν μειώσεις μισθών προφανώς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι της εν λόγω χώρας απασχολούνται λιγότερο. Απλώς συμπυκνώνουν τις ώρες τους σε λιγότερες ημέρες. Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο (πρωθυπουργός) εξέφρασε την ελπίδα ότι η αλλαγή θα βοηθήσει να γίνει πιο ευέλικτη η άκαμπτη, όπως τη χαρακτήρισε, αγορά του Βελγίου και θα διευκολύνει τους ανθρώπους να συνδυάσουν την οικογενειακή τους ζωή με την καριέρα τους. Επίσης, πρόσθεσε ότι το νέο μοντέλο θα δημιουργήσει μια πιο δυναμική οικονομία.
Σχεδόν 71 στους 100 Βέλγους στην ηλικιακή ομάδα από 20 έως 64 ετών είχε δουλειά, δηλαδή πιο κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν περίπου 73, καθώς και 10 λιγότερες ποσοστιαίες μονάδες εν συγκρίσει με γειτονικά κράτη όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Η επτακομματική συμφωνία ομοσπονδιακού συνασπισμού της χώρας έχει θέσει ως στόχο ποσοστό απασχόλησης 80% έως το 2030, στόχος που θα εξυπηρετούσε να διατηρήσει προσιτές τις συντάξεις της ή να χρηματοδοτήσει μελλοντικές φορολογικές περικοπές.
Στον αντίποδα, η προοπτική μιας κουτσουρεμένης εβδομάδας δεν είναι ελκυστική για όλους. Βάσει ερευνών, τα επίπεδα άγχους ενδέχεται να αυξηθούν. Κι αυτό γιατί κάποιοι πασχίζουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους εντός τεσσάρων ημερών. Άλλοι πάλι, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, απλά δεν έχουν την επιλογή αυτής της ευελιξίας.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, τον Φεβρουάριο του 2024 μπήκε σε ένα νέο πιλοτικό έργο, το οποίο θα διαρκέσει έξι μήνες συνολικά και περιλαμβάνει 45 εταιρείες.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει μόνο αυτές που η εργασία μπορεί να προσαρμοστεί σε μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας.
Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Intraprenör με έδρα το Βερολίνο, μαζί με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 4 Day Week Global (4DWG).
Σύμφωνα με έρευνα της Forsa, το 71% των ανθρώπων που εργάζεται στη Γερμανία, θα ήθελε να έχει την επιλογή να δουλεύει μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
Λίγο περισσότερο από τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη διερεύνηση της κυβέρνησης για την εδραίωση του 100-80-100.
Μεταξύ των εργοδοτών, περισσότεροι από τα 2/3 συντάχθηκαν με την πλειοψηφία, επομένως το ζήτημα δεν είναι μονόπλευρο.
Οι συζητήσεις γύρω από το σύστημα 100-80-100 αναζωπυρώθηκαν για πρώτη φορά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, όταν εργοδότες και εργαζόμενοι επεξεργάστηκαν τη σημασία της ευελιξίας και των παροχών στον επαγγελματικό χώρο.
Η ιδέα ήταν απλή: οι εργαζόμενοι θα έκαναν… καρέ, θα αμείβονταν με τα ίδια χρήματα και θα αποκόμιζαν τα ίδια οφέλη, αλλά με τον ίδιο φόρτο.
Επομένως, οι εταιρείες που θα μείωναν τις μέρες δουλειάς, θα λειτουργούσαν με λιγότερες συναντήσεις και περισσότερη ανεξάρτητη εργασία.
Οι υποστηρικτές του νέου αυτού μοντέλου εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ικανοποίηση των υπαλλήλων, όπως και η παραγωγικότητα, δεδομένου ότι έρχεται μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Σημειωτέον ότι τα συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη ζητούν από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα.
Το μοντέλο ονομάζεται «100:80:100», δηλαδή 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση για διατήρηση τουλάχιστον 100% παραγωγικότητας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Πορτογαλία, συμπεριλαμβάνονται στα κράτη που δοκίμασαν ή δοκιμάζουν πιλοτικά το πρόγραμμα.
Σύντομα θα μπουν στον… χορό οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιρλανδία.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην Ισλανδία, η οποία μεταξύ 2015 και 2019 διεξήγαγε το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα παγκοσμίως.
Περιαλάμβανε εβδομαδιαία εργασία 35 έως 36 ωρών, χωρίς καμία έκκληση για ανάλογη μείωση των αποδοχών, ενώ περίπου 2.500 άτομα συμμετείχαν στη δοκιμαστική φάση.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ποιοτικός έλεγχος, τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από τη βρετανική *think-tank “Autonomy” και την ισλανδική μη κερδοσκοπική ένωση “ALDA”.
*Ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκεντρώνεται από έναν οργανισμό (κυρίως από μία κυβέρνηση), προκειμένου να εξετάσει διάφορα προβλήματα και να προσπαθήσει να βρει τρόπους επίλυσής τους
Ο πιλότος χαρακτηρίστηκε επιτυχημένος από ερευνητές και ισλανδικά συνδικάτα που διαπραγματεύτηκαν για μείωση των ωρών εργασίας.
Η μελέτη οδήγησε επίσης σε μια σημαντική αλλαγή στη χώρα, με σχεδόν το 90% του ενεργού πληθυσμού να έχει πλέον μειωμένες ώρες ή άλλα οφέλη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στρες των εργαζομένων και η εξουθένωση μειώθηκαν, ενώ παράλληλα υπήρξε βελτίωση στην ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας.
Αντίθετα, στη Σουηδία, μια τετραήμερη εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές δοκιμάστηκε το 2015, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ανάμικτα.
Η πρόταση ήταν να δοκιμαστούν εξάωρες εργάσιμες αντί για οκτάωρες χωρίς απώλεια μισθού, αλλά δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με την ιδέα.
Ακόμη και τα αριστερά κόμματα θεώρησαν ότι θα ήταν πολύ ακριβό να εφαρμοστεί αυτό σε μεγάλη κλίμακα.
Η Φινλανδία, από την πλευρά της, δεν έχει καθιερώσει τετραήμερη εβδομάδα, ασχέτως αν η ιδέα έπεσε δημοσίως στο τραπέζι από τον Αύγουστο του 2019 διά… τιτιβίσματος της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.
Στην Ιαπωνία, οι μεγαλύτερες εταιρείες προβαίνουν σε αυτήν τη δοκιμή, διότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από υπερκόπωση, αρρωσταίνουν συχνά λόγω υπερβολικής εργασίας ή αυτοκτονούν.
Το 2019 η Microsoft πειραματίστηκε με το μοντέλο, προσφέροντας στους υπαλλήλους τριήμερα που περιελάμβαναν Σαββατοκύριακα για έναν μήνα.
Η κίνηση αύξησε την παραγωγικότητα κατά 40% και οδήγησε σε πιο αποτελεσματική εργασία.
Εν τω μεταξύ, στη Νέα Ζηλανδία, 81 εργαζόμενοι της Unilever συμμετέχουν σε μια δοκιμή διάρκειας ενός έτους για τετραήμερη εβδομάδα εργασίας με πλήρη αμοιβή.
Συνολικά, το εν λόγω μοντέλο φαίνεται να υπερισχύει αργά αλλά σταθερά σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν έχει διαφανεί προς ώρας αν οι κυβερνήσεις θα το υιοθετήσουν οριστικά.
Πώς έγινε η αρχή για την 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα
Η Speakit, μία εταιρεία στελέχωσης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί και επίσημα την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει υιοθετήσει την τετραήμερη εργασία.
Το μοντέλο υιοθετήθηκε την άνοιξη του 2023 και οι διαδικτυακές αναφορές κάνουν λόγο για απόλυτη επιτυχία, αφού, τουλάχιστον εκείνη την εποχή, οι 33 εργαζόμενοι δούλευαν στο 80% των ωρών εν συγκρίσει με παλιότερα, λαμβάνοντας όμως το 100% του μισθού τους.
Το ανθρώπινο δυναμικό χωρίζεται σε δύο ομάδες: η μία έχει day off τη Δευτέρα και η άλλη την Παρασκευή, προκειμένου να απολαμβάνουν όλοι ένα γεμάτο τριήμερο
Από τη Speakit έχει εκφραστεί η καινοτόμα αυτή ιδέα να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες εταιρείες, προκειμένου να θέσουν την ποιότητα της εργασίας ως πρωτεύουσα έναντι της ποσότητας.
Εμπρός, λοιπόν, τι περιμένετε/ουμε οι υπόλοιποι;