5 συμβουλές για να ξεκινάτε τη μέρα σας γεμάτοι ενέργεια
Βρείτε μας στο

Μισείτε τα πρωινά; Ξυπνάτε κουρασμένοι και χωρίς καθόλου ενέργεια; Αναρωτιέστε γιατί τρέχετε σαν τρελοί από τη στιγμή που ακούγεται το ξυπνητήρι και δεν μπορείτε να οργανώσετε τις υποχρεώσεις τη ημέρας σας;

Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινάτε την ημέρα σας με τελείως διαφορετική διάθεση.

Η δύναμη της συνήθειας

Συχνά, όταν μας έχει μπει στο μάτι ένα καινούριο πολυπόθητο γκάτζετ ή ένα πανάκριβο ζευγάρι παπούτσια, αρχίζουμε στο μυαλό μας τις διαπραγματεύσεις. Ναι, δεν έχω τα χρήματα αλλά είναι τέλειο, δεν θα αγοράσω τίποτα άλλο φέτος, μπορεί να μην το χρειάζομαι πραγματικά αλλά τι νόημα έχει η ζωή αν δεν κάνεις και καμιά υπερβολή κτλ. Φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα ολόκληρο πλαίσιο δικαιολογιών ώστε στο τέλος να αγοράσουμε κάτι που δεν είναι προτεραιότητα και που στην πραγματικότητα θα πληγώσει δυσανάλογα την τσέπη μας.

Πολλοί αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο τον ύπνο. Αφήνουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από εδώ κι από εκεί και θυσιάζουμε ώρες πολύτιμης ξεκούρασης στην καθημερινότητα με την υπόσχεση ότι θα αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο το σαββατοκύριακο ή στις διακοπές. Έτσι, ξυπνάμε κουρασμένοι, με κακή διάθεση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας και δεν μπορούμε να αποδώσουμε καλά ούτε στη δουλειά μας ούτε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ο σωστός ύπνος είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη, το άλφα και το ωμέγα για μια καλή υγεία και μια ισορροπημένη καθημερινότητα. Μακροπρόθεσμα ο οργανισμός δεν αντέχει τα άτσαλα, πετσοκομμένα ωράρια και είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να χτυπήσει το καμπανάκι.

Η λύση στο πρόβλημα του άστατου ύπνου καθώς και στην αυτοϋπονόμευση που δημιουργεί όλος αυτός ο φαύλος και παραπλανητικός κύκλος διαπραγματεύσεων με τον εαυτό μας είναι η πειθαρχία. Πέστε στο κρεββάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και βάλτε το ξυπνητήρι να χτυπάει την ίδια ώρα κάθε πρωί. Θα εκπλαγείτε από το τι μπορεί να πετύχει η δύναμη της ρουτίνας στο πρόγραμμά σας.

Ετοιμάστε το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ

Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται απίστευτα δύσκολο, ειδικά αν ανήκετε σε εκείνους που αντιλαμβάνονται το πρωινό σαν ένα δυνατό καφέ με άδειο στομάχι και μια τυρόπιτα στον δρόμο για τη δουλειά.

Ωστόσο, ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες μπορεί να είναι από μόνο του εκείνο το μικρό κομματάκι του παζλ που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ξεκινάτε τη μέρα σας. Θα πείτε, βέβαια, ότι το να φτιάξει κανείς energy bowls με δημητριακά και ξηρούς καρπούς, ομελέτες με κοτόπουλο και αβοκάντο ή περίπλοκα smoothies με 4-5 φρούτα και λαχανικά απαιτεί χρόνο, αρκετό χρόνο, και ποιος μπορεί να αφιερώσει τόσο χρόνο στην κουζίνα πρωί πρωί;

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Η λύση εδώ είναι απλή και ακούει στο όνομα meal prep, ή, ελληνιστί, προετοιμασία γευμάτων. Αυτό που είναι δύσκολο να γίνει το πρωί είναι εύκολο να προετοιμαστεί από το προηγούμενο βράδυ. Μπορείτε να βράσετε αυγά για να τα έχετε έτοιμα, να προσθέσετε όλα τα υλικά του energy bowl σε ένα βαζάκι το οποίο θα κλείσετε και θα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, δίπλα στο δοχείο του μπλέντερ όπου τα ψιλοκομμένα φρούτα θα περιμένουν υπομονετικά το πρωί.

Αμέτρητοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν το meal prep, μιας συνήθεια που όχι απλώς εξοικονομεί χρόνο και χρήμα αλλά μπορεί να αλλάξει ριζικά τις διατροφικές μας συνήθειες και να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία.

Κρατήστε το κινητό μακριά από την κρεβατοκάμαρα

Όπως αναφέραμε ήδη, ένας ξεκούραστος ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας θέτει τα θεμέλια ώστε να ξυπνήσουμε ευδιάθετοι και γεμάτοι ενέργεια.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να σταματήσετε το ατελείωτο σκρολάρισμα μόλις ξαπλώνετε στο κρεββάτι. Η εξάρτησή μας από τις ηλεκτρονικές συσκευές έχει πάρει διαστάσεις εθισμού ο οποίος δεν φαίνεται να κάνει διακρίσεις ούτε στις ηλικίες ούτε στο κοινωνικό υπόβαθρο. Πόσες φορές βάζουμε το ξυπνητήρι για την επόμενη μέρα κι αποφασίζουμε να χαζέψουμε λιγάκι στο διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν κοιμηθούμε μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι τελικά ξοδέψαμε ώρες κολλημένοι πάνω στο μπλε φως της οθόνης. Ώρες που δεν κάναμε τίποτα ουσιαστικό. Ώρες που χάσαμε από τον ύπνο μας και την πολύτιμη ξεκούραση που χρειαζόμαστε.

Αντικαθιστώντας το κινητό με ένα βιβλίο ή λίγη μουσική πριν τον ύπνο, θα βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να χαλαρώσει με φυσικό τρόπο. Ίσως στην αρχή να νιώθετε μια περίεργη νευρικότητα και τα χέρια σας να αναζητούν το τηλέφωνο μόνο και μόνο από συνήθεια και όχι γιατί πραγματικά έχετε ανάγκη να δείτε τις τελευταίες φωτογραφίες που πόσταραν στο Instagram οι συνάδελφοί σας. Μπορείτε να επισκεφτείτε το αγαπημένο σας online καζίνο ή να μάθετε πόσα όσκαρ κέρδισε η καινούρια ταινία του Λάνθιμου την επόμενη ημέρα. Ακόμα κι αν το μόνο που αλλάξετε στην καθημερινότητά σας είναι να μην ασχολείστε με το κινητό πριν τον ύπνο, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

Διαλέξτε τα ρούχα που θα φορέσετε από το προηγούμενο βράδυ

Ο λόγος που τα πρωινά είναι τόσο αγχωτικά για τόσο πολλούς ανθρώπους είναι γιατί ο εγκέφαλος πρέπει να μπει σε εγρήγορση και να αναλάβει δράση μέσα σε λίγα λεπτά ενώ το σώμα δυσκολεύεται να ακολουθήσει. Ένας τρόπος για μειώσουμε το πρωινό άγχος είναι να μειώσουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε εκείνα τα πολύτιμα λεπτά μετά τον ύπνο.

Το ερώτημα «τι φοράμε πάλι σήμερα» είναι τόσο πιεστικό όσο και χρονοβόρο όταν το ρολόι μας κυνηγάει και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Φανταστείτε ένα πρωί που αντί να τρέχετε άσκοπα σαν χαμένοι προς διάφορες κατευθύνσεις όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, τα ρούχα που θα φορέσετε σας περιμένουν ήδη στην κρεμάστρα, η τσάντα σας είναι έτοιμη με όλα όσα χρειάζεστε για τη δουλειά και το λαπτοπ ήδη πακεταρισμένο στη θήκη του.

Τεντωθείτε

Δεν έχει καμία σημασία αν η πρωινή γυμναστική δεν είναι του γούστου σας ή αν δεν έχετε συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο γιατί πολύ απλά δεν την χρειάζεστε. Δεν χρειάζεται να γίνεται μαραθωνοδρόμοι ούτε και gym freaks. Λίγες απλές διατάσεις που θα βοηθήσουν το σώμα σας να ξυπνήσει και να ξεπιαστεί από τον ύπνο με φυσικό τρόπο και μερικές βαθιές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να προσγειωθείτε στην καινούρια μέρα που μόλις ξεκινά με συγκέντρωση και ισορροπία.

Ναι, καλά το καταλάβατε. Ο τίτλος του άρθρου είναι κάπως παραπλανητικός. Η αλήθεια είναι πως η καλή ημέρα ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ. Όχι ότι είναι εύκολο να αλλάξει κανείς τις συνήθειες και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του για χρόνια και χρόνια. Αλλά αν υιοθετήσουμε μερικές από τις προτάσεις που αναφέραμε πιο πάνω θα αφαιρέσουμε στρες και άγχος και θα προσθέσουμε ποιότητα και ενέργεια στον πώς ξεκινάμε τη μέρα μας. Αξίζει τον κόπο!