Μην το κάνεις ποτέ: Τι λένε οι ειδικοί πως πρέπει να αποφεύγεις στο αεροπλάνο
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Μην το κάνεις ποτέ: Τι λένε οι ειδικοί πως πρέπει να αποφεύγεις στο αεροπλάνο

Νέα μελέτη αποδεικνύει όσα ο περισσότερος κόσμος αγνοούσε.
Skotsos

Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί το αλκοόλ λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αεροπλάνου για να χαλαρώσει, να διώξει το άγχος και πολλές φορές για να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων. Η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο στο αεροπλάνο όμως θεωρείται λάθος σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax για διάφορους λόγους που αφορούν την υγεία και την ποιότητα του ύπνου

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αρχικά υπνηλία, όμως επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Ο ύπνος γίνεται πιο διακεκομμένος και ανήσυχος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης και ανεπάρκειας ύπνου.

Το αλκοόλ έχει διουρητικές ιδιότητες, προκαλώντας αυξημένη παραγωγή ούρων και, κατά συνέπεια, αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι ήδη ένα πρόβλημα στις πτήσεις λόγω της χαμηλής υγρασίας στην καμπίνα του αεροπλάνου.

Οι καμπίνες των αεροπλάνων συμπιέζονται ώστε η πίεση να διατηρείται σε επίπεδο που αντιστοιχεί σε υψόμετρο 8.000 ποδιών (2.438 μέτρων). Αυτό σημαίνει ότι η πίεση του αέρα και τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλότερα από αυτά που συναντά η πλειονότητα των ανθρώπων στην επιφάνεια της Γης. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως ροχαλητό και άπνοια ύπνου, λόγω της χαλάρωσης των μυών του ανώτερου αεραγωγού.

Το αλκοόλ συμβάλλει στην αφυδάτωση και την ακινησία κατά τη διάρκεια της πτήσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από την παρατεταμένη καθιστική θέση κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

«Ο συνδυασμός της πρόσληψης αλκοόλ με τον ύπνο σε υποβαρικές συνθήκες αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για το καρδιακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις», ανέφεραν οι ερευνητές μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax.

«Ο κορεσμός του οξυγόνου τους μπορεί να είναι αρχικά χαμηλός και στη συνέχεια να πέσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Κατά συνέπεια, τα ιατρικά νοσήματα μπορεί να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια της πτήσης»…. Θα συμβούλευα τα άτομα με καρδιακά ή πνευμονικά νοσήματα να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ στα αεροπλάνα», αναφέρει η καθηγήτρια Eva-Maria Elmenhorst από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο της Κολωνίας.

Μην το κάνεις ποτέ: Τι λένε οι ειδικοί πως πρέπει να αποφεύγεις στο αεροπλάνο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κλασικότερη ποδοσφαιρική ζωγραφιά: Οι 99 στους 100 δεν ξέρουν γιατί ο χλοοτάπητας είναι ριγέ – Μήπως είσαι στο 1%;

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 εθελοντές ηλικίας 18 έως 40 ετών. Οι μισοί κοιμήθηκαν σε ένα εργαστήριο με κανονική πίεση αέρα, ενώ οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν σε έναν θάλαμο που προσομοίωνε την πίεση καμπίνας αεροπλάνου κατά την πτήση.

Οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν για τέσσερις ώρες. Στη μισή από κάθε ομάδα δεν είχε δοθεί αλκοόλ, ενώ οι υπόλοιποι είχαν καταναλώσει δύο κουτιά μπύρας ή δύο ποτήρια κρασιού.

Όσοι κοιμήθηκαν σε κανονικές συνθήκες χωρίς να έχουν καταναλώσει αλκοόλ, διατήρησαν σταθερά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, περίπου στο 96%, με καρδιακό ρυθμό 64 παλμούς ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αντίθετα, όσοι είχαν καταναλώσει αλκοόλ και κοιμήθηκαν στον θάλαμο με συνθήκες πτήσης, είχαν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, κατά μέσο όρο 85%, και οι καρδιακοί τους παλμοί ανέβαιναν σχεδόν στους 88 παλμούς ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Εκείνοι που δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ και κοιμήθηκαν στον θάλαμο πτήσης, είχαν μέσο επίπεδο οξυγόνου στο αίμα 88% και καρδιακό ρυθμό ύπνου 73 παλμούς ανά λεπτό.

Συνοψίζοντας, η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο στο αεροπλάνο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ποιότητα του ύπνου, την αφυδάτωση, τα αναπνευστικά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, καθιστώντας την μια λανθασμένη πρακτική σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax της ομάδας από το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής στην Κολωνία της Γερμανίας.