Όλα κι όλα. Την αγαπάμε εδώ στο Menshouse την ορθογραφία. Δεν είναι (τόσο) θέμα αισθητικής. Είναι πως το σωστό πρέπει να… λέγεται. Το σωστό πρέπει να διαδίδεται. Για να μειώνουμε τα λάθη μας, για να προχωράμε και να κοιτάμε μπροστά. Είναι το γενικό μέσα από το ειδικό.
Κι αφού φιλοσοφήσαμε λιγάκι περί των προθέσεων μας, κι αφού έχουμε κάνει τον Μπαμπινιώτη… πρώτη μούρη σε κατά καιρούς αναρτήσεις μας, πάμε και στο σημερινό μας μάθημα, συγνώμη θέμα.
Έχει να κάνει με μια λέξη που 99,9% τη χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε για κάποιους άλλους. Κάποιους πολύ μακριά από εμάς, κάποιους που βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση και στα sites. Είναι οι έχοντες και οι κατέχοντες. Αναδιατυπώνουμε: Οι πολλά έχοντες και οι πολλά κατέχοντες. Ξεπερνούν, βλέπετε, κατά πολύ το μέσο όρο.
«Αυτός είναι ζάμπλουτος», λέμε και κάνουμε λάθος. Όχι επειδή δεν είναι «λεφτάς». Είναι. Αλλά επειδή δεν λέγεται έτσι. Το σωστό δεν είναι ζάμπλουτος. Είναι ζάπλουτος. Χωρίς «μι», χωρίς «μπ» για να ακριβολογούμε με βάση το πώς ακούγεται. Το ξέρες; Εμείς όχι, ψέματα δεν κάνει να λέμε μεταξύ μας…
Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί φτάσαμε σε αυτήν την παρανόηση; Που, ΟΚ, δεν είναι δα το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να κάνει κάποιος, κάθε άλλο και μακριά από αυτό, ωστόσο όσο να το πεις, και για να είμαστε τυπικοί, το λάθος είναι πάντα λάθος.
Ιδού η εξήγηση, έρχεται, για να ‘μαστε ξεκάθαροι για τα πώς και γιατί: Ο ζάπλουτος είναι αρχαιοελληνική λέξη και σημαίνει «πάρα πολύ πλούσιος, βαθύπλουτος», από το μόριο ζα (= πολύ) και πλούτος. Ο αποκλίνων τύπος προέρχεται από σύγχυση με το πάμπλουτος = παν + πλούτος.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ευχηθείς να κερδίσεις το λαχείο, ένα Τζόκερ, ένα Λόττο, κάτι από όλα αυτά τέλος πάντων δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, πρόσεχε πώς θα το εκφράσεις. «Θέλω να γίνω ζάπλουτος» αν ευχηθείς, εμείς θα νιώσουμε πιο πλούσιοι μέσα μας, καθώς θα βάλαμε ένα λιθαράκι στο να βάλουμε την ορθή γραφή στο όνειρό σου. Βέβαια το σημαντικό είναι να σου κάτσει και να κερδίσεις. Κι ας το πεις όπως θες μετά, η αλήθεια να λέγεται…
Κάποιοι γλωσσολόγοι άλλωστε είναι επιεικείς με αυτό το λάθος, στο πλαίσιο του πόσο διαδεδομένος ως όρος είναι το ζάμπλουτος στην καθομιλούμενη. Ουσία, όμως, είναι πως δεν είναι σωστό. Σαν το ΟκτώΜβριος (και όχι Οκτώβριος) ένα πράμα…