Επίκριση. Χλεύη. Φωνές και διαμαρτυρίες. Επί σειρά μηνών, σε τέτοιο βαθμό που να γίνουν οι τύψεις δεύτερο «δέρμα» μας.
Τώρα, ωστόσο, που… απαντήσαμε και μία και δύο και τρεις φορές σε λιγότερο από έναν μήνα, τίποτα. Διονύσιος Σολωμός: Άκρα του τάφου σιωπή και τα συναφή.
Μπερδευτήκατε, ε;
Να σας ξεμπερδέψουμε: τα κείμενα του menshouse για τις ελληνικές λέξεις που «δολοφονούνται» εκεί έξω είναι αυτά που αρέσουν πάρα πολύ στους αναγνώστες μας, ενδεχομένως περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα.
Όταν αποφασίσαμε- κατόπιν ανώριμης σκέψης- να κάνουμε ένα διάλειμμα για μερικούς μήνες, άρχισε η γκρίνια στα social μας: «Πού είναι ρε mens τα θέματα για τη γραμματική και τις λέξεις;», «Έτσι είχαμε πει ότι θα κάνετε;» και ούτω καθεξής.
Πλέον όμως υπάρχει συνεχής βομβαρδισμός με κείμενα της συγκεκριμένης θεματολογίας και ούτε ένας- ένας– δεν έχει βρεθεί να μας σφίξει το χέρι. Ας είναι…
Το λοιπόν: σήμερα το μενού έχει ένα ρήμα από εκείνα που για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχουν πέσει θύματα της απλοποίησης και που… σφαγιάζεται επί σειρά ετών σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Στα δε σάιτ δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση να το δείτε γραμμένο σωστά κι ας «παίζει» συχνά σε τίτλους.
Ελάτε τώρα, ξέρετε για τι λέμε: «Γλίτωσε το κάζο ο Ολυμπιακός», «Πώς να γλιτώσετε 20 ευρώ στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος», «Άγιο είχαν, γλίτωσαν τα χειρότερα» και ούτω καθεξής.
Ποιο είναι το επαναλαμβανόμενο ρήμα στις παραπάνω προτάσεις; Ακριβώς: το «κάζο».
Ιδού, όμως, και κάτι σοβαρό:
Το ρήμα «γλυτώνω» προέρχεται απ’ το μεσαιωνικό ρήμα «εκλυτώνω», που σημαίνει «ελευθερώνω, χαλαρώνω» και το οποίο προέρχεται με τη σειρά του από το επίθετο «ἔκλυτος» που σημαίνει«αφημένος, ελεύθερος, χαλαρός» (και έχει ως ρίζα το πασίγνωστο σε όλους μας ρήμα «λύω»).
Επομένως η γραφή με -ι- δεν έχει καμία απολύτως ετυμολογική στήριξη.
Γι’ αυτό, σας παρακαλούμε, γλυτώστε μας από τον κόπο να κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά την ίδια διόρθωση και γράψτε το σωστά.
Σας τα εξηγούμε ωραία;