6 φορές πάνω σε αφίξεις: Οι 2 λόγοι που 3 ελληνικά νησιά πλημμυρίζουν φέτος από Τούρκους τουρίστες

Και που σε αυτά επικρατεί πια κατασκευαστικός... πυρετός

To 2019, σε ρεπορτάζ ελληνικού καναλιού μεγάλης εμβέλειας, η σύγκριση διάσημων ελληνικών θερέτρων με μικρασιατικά παράλια σε τουριστικές παροχές έβαινε ξεκάθαρα υπέρ των δεύτερων, σε αυτό που ονομάζουμε value for money. Μιλώντας τότε στην κάμερα, Έλληνες ταξιδιώτες είχαν αναφέρει ότι για βίλα με πισίνα και πλουσιοπάροχο πρωινό στον Τσεσμέ είχαν πληρώσει 65€ το βράδυ και ότι τα συνολικά έξοδά τους για πέντε ημέρες διακοπών ανήλθαν στα 500€.

Αυτό ήταν όμως πέντε χρόνια πριν. Σαν να λέμε περίπου… ένας αιώνας. Πλέον αυτές οι τιμές υπάρχουν μόνο ως (μακρινή) ανάμνηση. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος, έχουν κατακλυστεί αυτό το καλοκαίρι από Τούρκους τουρίστες.

Από την αρχή του έτους, συνολικά 182.000 Τούρκοι τουρίστες είχαν επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Φυσικά αυτό το νούμερο αναμένεται έως και να τριπλασιαστεί έως το τέλος του χρόνου, αφού δεν υπάρχει ακόμα καταγραφή για την πιο hot τουριστική περίοδο.

Από αυτούς τους 182.000, οι 35.000 έφτασαν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος visa-express. Η εφαρμογή της επισπευσμένης βίζας, που επιτρέπει στους Τούρκους να μείνουν σε δέκα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ξεκίνησε την 1η Απριλίου και έτυχε πολύ μεγάλης απήχησης. Για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα οι Τούρκοι πολίτες χρειάζονταν έκδοση βίζας και την ανάλογη γραφειοκρατική διαδικασία (καθότι η γειτονική χώρα είναι εκτός του χώρου Σένγκεν), πλέον όμως με κόστος 60 ευρώ και αυτόματη έκδοση με την άφιξη μπορούν να διαμείνουν σε δέκα ελληνικά νησιά έως και μία εβδομάδα. Πέρα από τα προαναφερόμενα, αυτά είναι η Ρόδος, η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Σύμη και το Καστελόριζο.

Το πρώτο μεγάλο κύμα αφίξεων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών του τουρκικού μπαϊραμιού (15-19 Ιουνίου). Μόνο εκείνο το διάστημα επισκέφτηκαν 39.000 άτομα τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Εκτός από την απλοποίηση της διαδικασίας εισόδου των Τούρκων στα ελληνικά νησιά, η αθρόα εισροή οφείλεται και στον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος υπερβαίνει το 70% και έχει προκαλέσει εκτόξευση των τιμών στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Τουρκίας. Ειδικά στον Τσεσμέ, την Αλικαρνασσό και τα Αλάτσατα, έναν γραφικό οικισμό πολύ κοντά στη Σμύρνη, οι τιμές είναι απλησίαστες για τη συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων κατοίκων.

Στα Αλάτσατα ένας τουρκικός καφές κοστίζει περί τα 10 ευρώ και ένα γεύμα με ένα μόνο ποτήρι κρασί είναι γύρω στα 50 ευρώ το άτομο! Οι φόροι είναι υπέρογκοι ειδικά στο αλκοόλ. Ένα μπουκάλι των 70 cl του αγαπημένου αλκοολούχου της χώρας, ένα είδους τσίπουρου (Yeni Raki), στοιχίζει 25 ευρώ, απλώς και μόνο για να το πάρεις μαζί σου.

Πρόσφατα η δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Μπεγκιούμ Ονέρ επισκέφτηκε πρώτα την Αλικαρνασσό και στη συνέχεια τη Σάμο για διακοπές. «Αν φας γαρίδες, καλαμάρια ή χταπόδι για δύο άτομα, θα πληρώσεις 5.000 TL στην Τουρκία. Στη Σάμο τα ίδια κοστίζουν 1.500», ανέφερε στο Instagram. Οι 5.000 τουρκικές λίρες είναι περίπου 180€, ενώ οι 1500 κάτι λιγότερο από 55€. Η διαφορά είναι τεράστια.

Και όλα αυτά όταν ο κατώτατος μισθός, με τον οποίο πρέπει να τα βγάλει πέρα πάνω από το 40% των Τούρκων εργαζομένων, ανέρχεται σε 17.000 λίρες, δηλαδή 475 ευρώ!

Στα μέσα Ιουνίου ο Τούρκος δημοσιογράφος Γιλμάζ Οζντίλ ανέφερε σε tweet του ότι «το τούρκικο ντόνερ είναι 4 φορές πιο ακριβό από το ντόνερ στα ελληνικά νησιά»! Φυσικά η σύγκριση αφορά τα τουριστικά θέρετρα των τουρκικών παραλίων με όλα τα ελληνικά νησιά πλην της Μυκόνου και της Σαντορίνης, διότι εκεί τα κόστη είναι τελείως διαφορετικά.

Όπως και να ‘χει, η συγκυρία της εκτόξευσης των τιμών στην Τουρκία έχει ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση σε αυτά τα δέκα νησιά που αφορά το μέτρο της visa-express. Σύμφωνα με ξενοδόχους στη Λέσβο, φέτος το 60% των πελατών είναι Τούρκοι, όταν έως και πέρσι αποτελούσαν το 20% με 30% της πελατείας. Για την οικονομία των νησιών το κύμα Τούρκων τουριστών αποτελεί ευεργέτημα. Πλέον ο κατασκευαστικός τομέας στα τρία μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα. Κατασκευάζονται πυρετωδώς νέες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ απλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στραφεί στον τουρισμό μέσω του Airbnb.

TAGS: