«Η παραγωγή το πρόσθεσε στο μοντάζ»: Τι υποστήριξε στη δίκη ο παίκτης του «Εκατομμυριούχου» που κέρδισε 1 εκατ. ευρώ με απάτη

Τα έχασε όλα…

Έμεινε στην ιστορία με το στίγμα του μεγαλύτερου «κλέφτη» που πέρασε ποτέ από την βρετανική εκδοχή του γνωστού τηλεπαιχνιδιού «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Και αντί να κερδίσει το χρηματικό έπαθλο, τιμωρήθηκε με φυλάκιση, έχασε τη δουλειά του και του επιβλήθηκε πρόστιμο. Χρόνια μετά, πολλοί λένε ότι ίσως όλα όσα συνέβησαν ήταν μια πλεκτάνη εναντίον του.

Ο λόγος για τον –τότε- 38χρονο συνταγματάρχη, Charles Ingram  που το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου 2001 κατάφερε να φτάσει μέχρι τέλους, δείχνοντας ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με αυτό της προηγούμενης μέρας, όταν και είχε ξεκινήσει την προσπάθειά του.

Όταν ολοκληρώθηκε το γύρισμα στις 9 Σεπτεμβρίου, μόλις είχε απαντήσει στην 7η από τις συνολικά 15 ερωτήσεις και μάλιστα χρησιμοποιώντας ήδη τις 2 από τις 3 διαθέσιμες βοήθειες. Κακά τα ψέματα, τα προγνωστικά δεν ήταν υπέρ του, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι περνούσε στο σαφώς πολύ πιο δύσκολο κομμάτι της αναμέτρησής του με το «Τέρας».

Κόντρα, όμως, σε κάθε προγνωστικό, ο ταγματάρχης, με μια (είναι αλήθεια) παράξενη συμπεριφορά που δεν μαρτυρούσε συμμετέχοντα με γνώσεις και αυτοπεποίθηση, προχώρησε αγέρωχος μέχρι το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου λιρών!

Ο αρχικός ενθουσιασμός κόπασε, όταν υπήρξαν οι πρώτες φήμες για «κλεψιά» οι οποίες και επιβεβαιώθηκαν όταν η παραγωγή υπέβαλε μήνυση σε βάρος του! Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πλεκτάνη είχε στηθεί σε συνεννόηση με τον Tecwen Whittock, έναν λέκτορα βρετανικού πανεπιστημίου ο οποίος βρισκόταν στο κοινό.

Το κόλπο ήταν απλό. Ο Ingram επαναλάμβανε δυνατά κάθε πιθανή απάντηση στις ερωτήσεις που του είχαν τεθεί και ο συνεργός του έβηχε μετά την εκφώνηση της σωστής…

Ουσιαστικά στο δικαστήριο αυτό το βίντεο ήταν και το μοναδικό «ενοχοποιητικό» στοιχείο. Το οποίο όμως στάθηκε αρκετό προκειμένου να καταδικαστεί ο Ingram στην αίθουσα αλλά και στη συνείδηση του κόσμου ως «κλέφτης» και «απατεώνας».

Έτσι, φυσικά δεν έλαβε ποτέ το 1.000.000 λίρες…

Αντίθετα, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, με αναστολή και πρόστιμο ύψους 115.000 ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός της απόταξής του από τον στρατό, τον οδήγησε να κηρύξει πτώχευση… Ούτε η μοίρα του λέκτορα ήταν πολύ καλύτερη, αφού και αυτός καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή και επιπλέον απολύθηκε από το πανεπιστήμιο.

Το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι δεν γλίτωσε και η σύζυγος του πρώην ταγματάρχη, Diana Ingram, που λίγους μήνες πριν είχε βρεθεί και αυτή στην καρέκλα του παιχνιδιού προκειμένου να διεκδικήσει το μεγάλο έπαθλο και είχε αποχωρήσει με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 32.000 λιρών. Θεωρήθηκε συνεργός και παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δικής της παρουσίας δεν υπήρχαν σκιές, είχε την ίδια τύχη.

Στο δικαστήριο η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων ήταν απλή.

Υποστήριξαν από τη μία ότι ένας βήχας αποτελεί μάλλον τυχαίο γεγονός και επιπλέον τόνισαν ότι το βίντεο ανήκει στην παραγωγή η οποία είχε στη διάθεσή της κάθε δυνατότητα προκειμένου στο μοντάζ να κόψει και να ράψει τα πάντα.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί και απάντηση σε σχόλιο προηγούμενου νικητή του «Εκατομμυριούχου» που τόνισε ότι η πιθανότητα να βήχει τυχαία κάποιος από το κοινό μετά από μια σωστή απάντηση δεν θα μπορούσε να συμβεί ακόμη κι αν παιζόταν το παιχνίδι καθημερινά στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Είναι, όμως, έτσι στα αλήθεια;

Καθώς περνούσε ο καιρός ολοένα και περισσότεροι διατύπωναν την άποψη περί μη δίκαιης δίκης, κάνοντας λόγο για περιστασιακά στοιχεία τα οποία σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούν τον όρο του «πέρα κάθε αμφιβολίας» που οφείλει να συνοδεύει μια καταδίκη.

Μια θέση την οποία αργότερα διατύπωσε ακόμη και ο ίδιος ο παρουσιαστής του παιχνιδιού, Chris Tarrant…

Στο δικαστήριο προσκομίσθηκαν γνωματεύσεις από γιατρούς οι οποίοι επιβεβαίωναν ότι η «πέτρα του σκανδάλου», Tecwen Whittock, είχε διαγνωσθεί με άσθμα και ρινίτιδα και συνεπώς ήταν απολύτως φυσιολογικό να βήχει, ενώ προέκυψε και ακόμη κάτι το οποίο δεν εκμεταλλεύτηκε τότε η υπεράσπιση. Νωρίτερα ο τότε λέκτορας είχε συμμετάσχει και αυτός με τη σειρά του σε άλλο κουίζ γνώσεων, κερδίζοντας μόλις 1.000 λίρες. Τι τον έκανε λοιπόν ιδανικό συνεργάτη του Ingram;

Επιπλέον όταν οι δημοσιογράφοι έψαξαν ακόμη περισσότερο το θέμα, έβγαλαν στην επιφάνεια και άλλα πράγματα τα οποία δυστυχώς οι καταδικασθέντες –τελικά- για αυτήν την υπόθεση, δεν είχαν λάβει υπόψη τους και θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει εντελώς το αποτέλεσμα.

Ένα από τα πιο σημαντικά αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Guardian». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τελικά δεν ήταν τόσο σπάνιο κάποιος από το κοινό να βήχει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μάλιστα ως πιο τρανταχτό παράδειγμα, χρησιμοποίησε το παράδειγμα μιας άλλης νικήτριας του σόου.

Στην περίπτωση της Judith Keppel είχε συμβεί κάτι σατανικό όμοιο.

Η εξέταση του βίντεο φανέρωσε ότι κάποιος βήχει πριν εκείνη απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις για τις 2.000, τις 4.000, τις 64.000, τις 500.000 και το 1.000.000, ενώ ένας ήχος ακούγεται και στις 8.000.

Ωστόσο στη δική της περίπτωση κανείς δεν σκέφθηκε ότι υπήρχε κάτι κακόβουλο και παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο το τι ώθησε τους παραγωγούς του παιχνιδιού να στραφούν εναντίον του Ingram και όπως αποδείχθηκε να του καταστρέψουν τη ζωή.

Πλέον, η γενική αίσθηση είναι ότι σε μία σημερινή δίκη και με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο πρώην ταγματάρχης θα είχε αθωωθεί, το λιγότερο λόγω αμφιβολιών και ότι ουσιαστικά οι ένορκοι είχαν καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση πριν καν πατήσουν στην δικαστική αίθουσα λόγω της φρενίτιδας που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα στον Τύπο και την τηλεόραση για τον Ingram ο οποίος θεωρούνταν από όλους ένοχος…