Σαν να κέρδισε 2 φορές: Ο παιχταράς που εκμεταλλεύτηκε τον πιο αβανταδόρικο κανόνα στην ιστορία του «Εκατομμυριούχου»
Βρείτε μας στο

Το μέγα δίλημμα για όσους έχουν φτάσει στην προτελευταία ερώτηση του εκατομμυριούχου είναι αν θα πάνε για το μεγάλο έπαθλο ή αν θα επιλέξουν το κάλλιο πέντε και στο χέρι, δεδομένου ότι μια αποτυχία εκεί σημαίνει επιστροφή στο μαξιλάρι της 10ης ερώτησης. Στην ελληνική έκδοση η προτελευταία ερώτηση είναι στις 30.000 και αν αποτύχει κάποιος στην τελευταία πέφτει μόλις στις 5.000, που είναι το έπαθλο απάντησης στην 10η ερώτηση.

Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες το «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» είναι κυριολεκτικό. Το έπαθλο είναι 1 εκατ. δολάρια, λίρες και ούτω καθεξής. Στην αμερικανική έκδοση η απάντηση στην 14η ερώτηση αποφέρει 500.000 δολάρια. Το διακύβευμα είναι αν θα πας για το double, ρισκάροντας να πέσεις στα 32.000 δολάρια. Είναι δηλαδή ή +500 ή -468. Στα πρώτα χρόνια όμως διεξαγωγής και προβολής του παιχνιδιού υπήρχε μία καινοτομία που ήταν πολύ πιθανό να σε βγάλει από τέτοιου είδους διλήμματα.

Όταν ο Κέβιν Όλμστεντ πήρε θέση απέναντι από το «τέρας» τον Απρίλιο του 2001, φιλοδοξούσε να είναι ο πρώτος νικητής στις ΗΠΑ ύστερα από πέντε μήνες. Για κάθε επεισόδιο που τελείωνε χωρίς ο διαγωνιζόμενος να έχει πάρει το μεγάλο έπαθλο, προστίθετο 10.000 στην αμοιβή του 1 εκατομμυρίου. Η «ξηρασία» των πέντε μηνών τότε σήμαινε ότι ο Όλμστεντ δεν έπαιζε για 1 εκατομμύριο, αλλά για 2,18 εκατομμύρια δολάρια!

Το ποσό αυτό δεν καταμεριζόταν αναλογικά στις 15 ερωτήσεις. Αντιστοιχούσε αποκλειστικά στο απόλυτο επίτευγμα: την απάντηση στην 15η ερώτηση. Από το μισό εκατομμύριο της προτελευταίας ερώτησης δηλαδή έφτανες στα 2,18 εκατ. αν απαντούσες και στην τελευταία.

Άρα η απόφαση τότε για τον 42χρονο περιβαλλοντολόγο μηχανικό ήταν σχετικά εύκολη. Έπαιζε για επιπλέον 1,68 εκατ. δολάρια. Και αυτό το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 468.000 δολάρια που θα έχανε αν απαντούσε λάθος.

Έτσι ο Όλμστεντ πήγε για το «όλα ή τίποτα» και για καλή του τύχη δεν πέρασε ούτε δευτερόλεπτο κατά το οποίο αισθάνθηκε τον κίνδυνο να μετανιώσει για την επιλογή του. Ήταν σίγουρος για τη σωστή απάντηση με το που είδε την ερώτηση («Σε ποιον αποδίδεται η εφεύρεση του πρώτου ελικοπτέρου μαζικής παραγωγής;»). Απάντησε άμεσα το «Α» (Ιγκόρ Σικόρσκι) και έγινε ο νικητής του μεγαλύτερου επάθλου που είχε δοθεί ποτέ σε τηλεπαιχνίδι στις ΗΠΑ. Στα δύο χρόνια «ζωής» του σόου στις ΗΠΑ (έκανε εγκαίνια το 1999) ήταν ο 7ος νικητής στην ιστορία του και παραμένει έως σήμερα ο παίκτης που σε ατομικό επίπεδο κατέκτησε το μεγαλύτερο έπαθλο.

Ο Όλμστεντ έγινε αργότερα σύμβουλος της ομάδας Quiz bowl (σ.σ: δημοφιλές παιχνίδι ερωτήσεων στις ΗΠΑ) του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας τουρνουά Κουίζ, μιας εταιρείας που διοργανώνει τουρνουά εθνικού πρωταθλήματος Quiz bowl σε επίπεδο λυκείου και κολεγίου.

«Έφυγε» στα 52, με το παράπονο: Ο ιπτάμενος Έλληνας γκολκίπερ που περίμενε μάταια 7 μήνες να παίξει στην Ίντερ, δεν το ξεπέρασε ποτέ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Έφυγε» στα 52, με το παράπονο: Ο ιπτάμενος Έλληνας γκολκίπερ που περίμενε μάταια 7 μήνες να παίξει στην Ίντερ, δεν το ξ

Ενός καλού… μύρια έπονται κοινώς. Πόσο μάλλον όταν έχεις αξιοποιήσει τον πιο αβανταδόρικο κανόνα στην ιστορία του «Εκατομμυριούχου», φουσκώνοντας τον τραπεζικό λογαριασμό σου κατά 2,18 εκατ. δολάρια.